Social 29 Iulie 2015 14:54
Deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu, fost ministru de Finante, a declarat, marti, ca Ministerul Sanatatii si Ministerul Apararii nu vor primi mai multi bani in urma rectificarii bugetare, ci doar vor dispune de niste credite de angajament, care le permit angajarea unor cheltuieli pentru anul 2016.

Ialomitianu a mai sustinut ca din bugetul Ministerului Sanatatii s-au taiat aproape 600 de milioane de lei, afirmand ca premierul vorbeste, de fapt, despre aprobarea unor credite de angajament, circa 268 miliane de lei, prin care a dat posibilitatea institutiei sa cheltuiasca, insa nu a alocat efectiv banii.

"Daca pentru Victor Ponta ar fi fost prioritara Sanatatea, ar fi lasat acel supliment de circa 740 de milioane de lei, care reprezinta incasari suplimentare la contributii de sanatate, sa ramana la Casa de Sanatate, ca aceasta institutie sa dea banii spitalelor", a mai afirmat Gheorghe Ialomitianu.

Cat priveste Ministerul Apararii, Ialomitianu a afirmat ca Guvernul nu a dat bani acestei institutii, ci "i-a dat posibilitatea sa utilizeze niste credite bugetare, sa angajeze niste cheltuieli pentru anul 2016, cum a facut si pentru Ministerul Sanatatii".

El a mai atras atentia asupra faptului ca aceste credite de angajament sunt "niste promisiuni pentru anul 2016", insa exista riscul ca Guvernul "sa nu poata sa le angajeze", precizand ca "atunci cand vrei sa faci o cheltuiala trebuie sa virezi efectiv bani".

In opinia fostului ministru al Finantelor Publice, "cel mai grav" aspect al actualei rectificari bugetare este "taierea sumei de un miliard de la Transporturi", unde Victor Ponta ar fi trebuit "sa dea niste bani sa asigure finantarea", precizand ca portiunea din tronsonul Comarnic - Brasov, scoasa la licitatie, nu are finantarea sigurata, scrie MEDIAFAX.

"Victor Ponta trebuia sa dea bani mai multi daca voia sa dovedeasca faptul ca este interesat de infrastructura rutiera. A scos la licitatie anumite portiuni din tronsonul Comarnic - Brasov, cu ce bani, daca tai un miliard de acolo? Trebuia sa dea niste bani sa asigure finantarea. Acele portiuni din tronsonul Comarnic - Brasov nu au finantare asigurata", a afirmat Ialomitianu, sustinand totodata ca actuala rectificare este costul pe care "romanii l-au platit ca urmare a alegerii lui Liviu Dragnea in functia de presedinte PSD".

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Principala alocare prevazuta in cadrul rectificarii bugetare va fi acordata Ministerului Muncii si se refera la "noi drepturi" pe care Parlamentul le-a aprobat si presedintele le-a promulgat, a anuntat marti premierul Victor Ponta.

"Principala alocare, cu aceasta rectificare, se refera la noi drepturi pe care Parlamentul le-a aprobat si presedintele Romaniei le-a promulgat, drepturi, din punctul de vedere al Guvernului, corecte. Sunt de fapt reveniri in cele mai multe cazuri la ceea ce au taiat altii in 2010 si ma refer aici la faptul ca alocam toti banii necesari -doamna ministru (Rovana Plumb, ministrul Muncii-n.r.) nu va lipseste niciun leu - pentru plata alocatiilor marite pentru copii, pentru platile suplimentare aprobate de Parlament pentru veteranii de razboi, pentru fostii detinuti politici, pentru aviatori, personalul navigant, pentru diplomati, pentru grefieri, pentru toate categoriile sociale", a spus Ponta.

Citeste si:
Lora și Ionuț Ghenu, planuri serioase pentru 2024: „Doamne ajută,...
Lora și Ionuț Ghenu, planuri...

El a enumerat si alocarile de care beneficiaza alte ministere pentru plata unor drepturi salariale, plata titlurilor executorii si pentru administratia publica locala.

"Avem asigurate absolut toate drepturile constitutionale fundamentale si anume: salarii, pensii, alocatii, ajutoare de somaj, disponibilizari", le-a spus Ponta ministrilor la inceputul sedintei Executivului. El a adaugat ca pana pe 31 decembrie, acest an, nu va exista nicio problema cu plata acestor drepturi", a afirmat prim-ministrul.

O mentiune speciala a fost facuta de premier atunci cand s-a referit la Ministerul Sanatatii. El a infirmat faptul ca bugetul acestei institutii va scadea cu 613,9 milioane de lei si a sustinut ca de fapt i s-au alocat 478 milioane de lei.

"Nu se taie, se da. Sa luati pe cineva sa-l invatati matematica, ca minus cu plus, daca e mai mare plusul, inseamna ca e plus. Ati mutat niste bani dintr-o palte intr-alta, in final inteleg ca sunt 478 de milioane in plus", i-a spus Ponta ministrului de resort, Nicu Banicioiu.

Citeste si:
Anca Neacșu a sărit în apărarea lui Theo Rose în scandalul cu Irina...
Anca Neacșu a sărit în...

Cu toate acestea, prim-ministrul nu a explicat daca termenul "Sanatate" se refera la Ministerul Sanatatii sau la domeniul "Sanatate" in general, stiut fiind faptul ca adminsitratia publica locala gestioneaza la randul ei un numar important de untitati spitalicesti care sunt finantate de la bugetele locale.

Pentru Aparare, premierul a spus ca s-au alocat fonduri suplimentare, iar ministrul de resort, Mircea Dusa a anuntat ca se va ajunge per ansamblu de la 1,4% din PIB, la 1,51%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.