Social 28 Iulie 2015 16:32
Medicii care prescriau preferential anumite medicamente ar fi fost recompensati de producatorii de medicamente cu excursii si vacante in Franta, Canada si SUA, numai in 2014 o firma platind unui operator de turism peste 4,1 mil.lei, care reprezenta "mita mascata" pentru doctori.

Procurorii DNA fac, marti, 61 de perchezitii Bucuresti si judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, spitale si clinici de oncologie, precum si la locuintele mai multor persoane, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie, in legatura cu intelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu "recompensarea" doctorilor.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca firmele de medicamente vizate in cauza sunt suspectat au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judetele Mures, Salaj, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, acoperind si cheltuieli personale ale acestora, excursii in mai multe tari, bunuri, foloase si alte servicii, conditionandu-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie si optand pentru medicamentele mai scumpe, in locul celor generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

Din datele si probele de la dosar ar rezulta ca unele firme de medicamente alocau sume mari pentru aceste tipuri de "sponsorizari". Astfel, in 2014, o firma de medicamente a achitat peste 4,1 milioane de lei unui operator de turism, "sponsorizare" care in realitate ar fi fost o "mita mascata", data medicilor prin reprezentantii zonali, in functie de vanzarile realizate dupa prescrierea anumitor medicamente.

In acest caz, anchetatorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate in orasele Ottawa - Canada (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego - SUA (perioada 24-31 octombrie 2013), eveniment Hotel Kronwell Brasov (perioada 18-20 iulie 2014), eveniment Hotel International Iasi (perioada 23-24 iulie 2014) si eveniment Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014), au precizat sursele citate.

Citeste si:
Sezon estival sub așteptări pentru hotelieri. Scumpiri în lanț,...
Sezonul estival, sub...

In ce priveste evenimentul organizat in Ottawa, in perioada 12-16 februarie 2013, anchetatorii arata ca acesta a avut loc in realitate la Paris, in luna ianuarie 2013. La deplasarea in Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masa, transferuri, bilete de avion si bilete de spectacol.

"Sub aparenta participarii la un eveniment medical in orasul Ottawa, firma de medicamente a solicitat prestatorului de servicii de turism sa organizeze o deplasare, la Paris, in scop turistic, la care au participat mai multi medici", sustin sursele citate.

In cazul evenimentului care apare in acte ca fiind organizat la San Diego, in perioada 24-31 octombrie 2013, procurorii au stabilit ca, in realitate, deplasarile s-au realizat la San Diego (patru nopti) si Las Vegas (trei nopti).

"Desi in realitate deplasarea s-a efectuat in doua locatii succesive, reprezentatul firmei de medicamente a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise sa apara numai destinatia San Diego, incercand sa ascunda faptul ca deplasarea in Las Vegas a avut in realitate un scop turistic", au mai aratat sursele citate.

Citeste si:
Ce recompense îi așteaptă pe concurenții de la Survivor România!...
Ce recompense îi așteaptă pe...

Din datele obtinute de anchetatori mai rezulta ca pentru desfasurarea evenimentelor externe din Ottawa si San Diego, firma de medicamente ar fi incheiat mai multe contracte de sponsorizare cu medicii participanti la aceste intruniri.

Pentru "congresul" de la San Diego, care ar fi avut ca tema reumatologia, participantii sponsorizati ar fi fost cazati initial in San Diego, pentru cateva zile, ulterior fiind transferati in Las Vegas, unde au fost cazati la hotelul Bellagio, tot timp de cateva zile. In timpul petrecut in Las Vegas a fost facuta o excursie la Grand Canyon, iar evenimente cu continut stiintific in Las Vegas nu ar fi existat, conform datelor anchetatorilor.

Mai mult, medicii vizati de aceste activitati ar fi fost implicati si in realizarea unor asa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerati. Studiile in cauza nu ar avea insa la baza date reale, aceasta fiind inca o modalitate prin care medicii erau recompensati financiar pentru sprijinul acordat producatorilor de medicamente.

Citeste si:
Jean Paler, noi detalii despre starea sa de sănătate: „Medicii spun...
Jean Paler, noi detalii...

Prin cresterea vanzarilor unor produse cu valoare ridicata - Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, folosite in cadrul programelor Nationale de Oncologie si de Terapie Intensiva a Insuficientei Hepatice - ar fi fost majorat artificial numarul de pacienti inclusi in scheme terapeutice si ar fi fost crescute stocurile de medicamente in cadrul farmaciilor cu circuit inchis, nejustificata prin rulajul efectiv al acestora in cadrul Programului National de Sanatate.

Aceasta situatie ar fi dus la directionarea fondurilor alocate in functie de interesele operatorilor farmaceutici agreati, prejudicierea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) si aparitia unor sincope in asigurarea altor produse integrate in schemele terapeutice ale pacientilor, fiind astfel afectate calitatea si continuitatea actului medical.

Citeste si:
Sistem unic de exprimare a feedback-ului pentru medici la REGINA...
Sistem unic de exprimare a...

Potrivit surselor citate, s-ar fi creat relatii la nivelul directorilor medicali si medicilor sefi din Case Judetene de Asigurari de Sanatate, in unele situatii chiar si al functionarilor din Compartimentele Programelor Nationale de Sanatate si Farmacii (CPNSF) constituite in structura acestora, cu atributii de control pe linia derularii PNS, respectiv pe linia relatiei cu farmaciile.

Anchetatorii sustin ca, in unele situatii, reprezentantii medicali ai firmelor producatoare si distribuitoare de medicamente s-au implicat inclusiv in procesul de intocmire si promovare spre aprobare la nivelul Comisiei de specialitate a CNAS a dosarelor necesare includerii si mentinerii unor pacienti din cadrul Programelor Nationale de Sanatate in anumite scheme terapeutice, bazate pe produsele promovate de acestia.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca anchetatorii fac perchezitii la clinici de oncologie din cadrul spitalelor judetene Sibiu, Zalau, Targu Mures, la Casa Judeteana de Asigurari de Santate Salaj, Institutul Oncologic "Ion Chiricuta", Spitalul din Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic de la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, si la firme si distribuitori de medicamente pentru cancer.

Potrivit surselor citate, in aceste activitati ar fi fost implicati 16 medici, sefi ai clinicilor si sectiilor de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate, subprogramul Oncologie, inclusiv un presedinte al Comisiei de Oncologie si un inspector de la DSP Mures care controleaza farmacii.

In unele situatii, in aceasta retea ar fi fost implicati si reprezentanti si angajati ai unor farmacii, care asigurau eliberarea medicamentelor prescrise cu predilectie de catre medici si care erau aprovizionati, pe baza intelegerilor existente, de catre producatorii si distribuitorii agreati, sustin sursele citate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.