Social 28 Iulie 2015 12:34
Procurorii DNA fac perchezitii, marti, la companii farmaceutice, la distribuitori de medicamente, la spitale si clinici de oncologie, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie, in legatura cu intelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu "recompensarea" doctorilor.

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca se efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, care ar fi fost comise in perioada 2012-2015. Procurorii fac 61 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca anchetatorii fac perchezitii la clinici de oncologie din cadrul spitalelor judetene Sibiu, Zalau, Targu Mures, la Casa Judeteana de Asigurari de Santate Salaj, Institutul Oncologic "Ion Chiricuta", Spitalul din Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic de la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, si la firme si distribuitori de medicamente pentru cancer.

Potrivit surselor citate, firmele de medicamente vizate in cauza sunt suspectat au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judetele Mures, Salaj, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, acoperind si cheltuieli personale ale acestora, excursii in mai multe tari, bunuri, foloase si alte servicii, conditionandu-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie si optand pentru medicamentele mai scumpe, in locul celor generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

Unii dintre medicii care ar fi implicati in aceasta activitate ar fi facut parte din comisiile de achizitii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Acestia, pentru achizitia anumitor medicamente, ar fi pretins si primit foloase de la furnizorii de medicamente carora le-ar fi oferit avantaje in acest scop.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Sursele citate au precizat ca in aceste activitati ar fi fost implicati 16 medici, sefi ai clinicilor si sectiilor de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate, subprogramul Oncologie, inclusiv un presedinte al Comisiei de Oncologie si un inspector de la DSP Mures care controleaza farmacii.

Sursele citate au precizat ca, la nivel national, fenomenul este "ingrijorator" pentru sistemul de sanatate, actiunile de "recompensare" a unor persoane din lumea medicala, in scopul cresterii vanzarilor de medicamente pe piata farmaceutica din Romania pentru anumite companii farmaceutice sau pentru medicamente distribuite de anumiti distribuitori, fiind larg raspandite.

Reprezentantii zonali ai firmelor de medicamente ar fi fost cei care tineau efectiv legatura cu medicii coordonatori de program si cei de specialitate, pe care ii stimulau material pentru a prescrie, cu predilectie, produse ale firmelor implicate, precum si cu functionarii CJAS, pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor pacientilor carora li se deconteaza, in cadrul Programului National de Sanatate, aceste medicamente.

Citeste si:
Percheziții la Institutul Marius Nasta din București: suspiciuni de...
Percheziții la Institutul...

In unele situatii, in aceasta retea ar fi fost implicati si reprezentanti si angajati ai unor farmacii, care asigurau eliberarea medicamentelor prescrise cu predilectie de catre medici si care erau aprovizionati, pe baza intelegerilor existente, de catre producatorii si distribuitorii agreati, sustin sursele citate.

In multe situatii, livrarea catre farmacii a anumitor medicamente de catre producatorii si distribuitorii agreati s-ar fi realizat dupa emiterea retetelor de catre medici, urmarindu-se cu atentie sa nu fie eliberate alte medicamente alternative. In acest scop, ar fi existat o comunicare stransa intre medicul prescriptor, farmacist si reprezentantul medical sau managerul de produs, in vederea coordonarii activitatii, au mai aratat sursele citate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.