Social 27 Iulie 2015 13:22
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in cazul dosarului privind violarea unei tinere din judetul Olt de catre patru barbati din Deveselu, printre care si un militar de la baza din localitate.

"Ca urmare a informatiilor lansate in spatiul public referitoare la cazul de agresiune sexuala din judetul Olt, domnul judecator Marius Badea Tudose, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat Inspectia Judiciara in vederea identificarii cauzei si efectuarii de verificari potrivit art. 74 alin. 1 lit. c din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare", arata luni CSM, intr-un comunicat de presa.

Patru barbati din judetul Olt, printre care si un militar de la baza din comuna Deveselu, sunt acuzati ca, in 15 iunie, ar fi fortat o tanara de 18 ani sa intretina cu ei relatii sexuale, dupa ce ar fi sechestrat-o pe un camp, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Politie.

Dosarul, aflat initial la Parchetul Judecatoriei Caracal, a fost inaintat Parchetului Militar Bucuresti.

Tanara a depus plangere la Politie in 16 iunie, ea spunandu-le anchetatorilor ca mergea la o intalnire, alaturi de o prietena, cand s-a intalnit cu un cunoscut din Deveselu, care s-a oferit sa le duca in localitate cu masina. Ulterior, barbatul ar fi oprit masina in camp si, impreuna cu trei prieteni pe care i-a chemat acolo, ar fi violat-o pe tanara.

In 23 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in cazul unui alt dosar, din 2013, de la Parchetul Giurgiu, in care initial a fost inceputa cercetarea pentru violarea unei fete de 14 ani de catre sase tineri, apoi fapta a fost schimbata in intretinere de acte sexuale cu un minor.

Dosarul a fost deschis in ianuarie 2013, sase tineri cu varste cuprinse intre 17 si 20 de ani fiind atunci acuzati ca au agresat si violat o fata de 14 ani, la locuinta prietenului fetei, din comuna Roata de Jos, judetul Giurgiu. De peste doi ani si sase luni, dosarul este in cercetare, nefiind trimis in instanta.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Cauza a fost readusa in atentia opiniei publice in contextul in care se fac cercetari si s-au cerut verificari si in dosarul privind violarea unei tinere de 18 ani, de catre sapte tineri din localitatea vasluiana Valeni.

In cazul de la Vaslui, pe 23 iunie, in urma unei sesizari facute de Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara sa faca verificari privind eliberarea din arest a celor sapte tineri cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani, din localitatea Valeni, acuzati ca au sechestrat si violat, timp de mai multe ore, in noiembrie 2014, o fata de 18 ani.

"La data de 23 iunie 2015, presedintele CSM a inaintat Inspectiei Judiciare sesizarea formulata de Asociatia pentru Implementarea Democratiei, in continutul careia se solicita sa se efectueze verificari cu privire la masurile dispuse de judecatori si procurori in dosarul aflat pe rolul Judecatoriei Vaslui, care are ca obiect savarsirea infractiunilor de viol si lipsire de libertate in mod ilegal. Sesizarea a fost inregistrata atat la Directia de inspectie pentru judecatori cat si la Directia de inspectie pentru procurori. In prezent se efectueaza verificari prealabile pentru a se stabili daca exista indicii ale savarsirii vreunei abateri disciplinare de catre judecatorii care s-au pronuntat cu privire la masurile preventive luate fata de cei 7 inculpati din dosarul mentionat cat si de catre procurorii care au participat in sedintele de judecata", se arata intr-un comunicat de presa al Inspectiei Judiciare.

Citeste si:
Alexandru Cumpanasu: Voi sesiza Inspectia Judiciara din cadrul CSM
Alexandru Cumpanasu: Voi...

In 24 iulie, inspectorii din cadrul Directiei de inspectie pentru judecatori si a Directiei de inspectie pentru procurori au inceput cercetarea disciplinara fata de unii dintre magistratii implicati in dispunerea masurilor preventive in cazul celor sapte tineri judecati de Judecatoria Vaslui pentru viol si lipsire de libertate in mod ilegal.

Acestia sunt cercetati disciplinar pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta si "nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente", potrivit Inspectiei Judiciare.

Tot in 23 iunie, AID a sesizat Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in acest caz. Doi procurori de la PICCJ fac verificari la Parchetul Judecatoriei Vaslui si la Parchetul Tribunalului Vaslui in cazul fetei violate, pentru a stabili daca vor fi luate masuri in acest caz si care vor fi acestea.

Citeste si:
Ministrul de Externe: Nu văd nicio problemă ca Federația Rusă sau...
Ministrul de Externe: Nu văd...

In 25 iunie, mai multe organizatii neguvernamentale si asociatii care promoveaza prevenirea si combaterea violentei sexuale au solicitat Ministerului Justitiei si Presedintiei sa se implice in cazul elevei din judetul Vaslui, dupa ce autorii au fost pusi in libertate de catre instanta. In acest sens, reteaua "Rupem tacerea despre violenta sexuala", din care fac parte 15 asociatii, grupuri si ONG, a transmis o scrisoare deschisa celor doua institutii ale statului intitulata "Nu uitati drepturile victimelor".

De altfel, a fost lansata si o petitie on-line, semnata de sute de mii de persoane, prin care se cere judecarea in stare de arest preventiv a celor sapte tineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.