Social 24 Iulie 2015 16:58
Codul Fiscal este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Produsului Intern Brut reducerile de taxe si impozite a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, apreciind decizia presedintelui Klaus Iohannis de retrimitere a acestuia in Parlament.

"Exista camp de negociere, de aceea cred ca trimiterea in Parlament, spre reexaminare a Codului Fiscal, este un lucru intelept. Este dreptul presedintelui sa faca acest lucru. Important e ca institutiile statului reactioneaza, chiar daca el a fost aprobat cu 100%. Este o masura inteleapta decizia premierului de a organiza o sesiune extraordinara, pentru ca Parlamentul hotaraste, nu BNR sau Consiliul Fiscal", a spus Isarescu, in cadrul unui eveniment organizat la sediul BNR.

Mugur Isarescu sustine ca impactul asupra PIB ar fi de 2,3% (peste 17 miliarde de lei) daca noul Cod Fiscal ar fi aprobat in forma actuala, fara a lua in considerare majorarea salariala din sectorul public, care ar mai adauga 1,3% la deficit, scrie MEDIAFAX.

"Codul Fiscal nu are niciun fel de problema, dar pachetul de reduceri de taxe si impozite este, din punct de vedere economic si financiar, inaplicabil, pentru ca nu poti sa pui in aplicare sase masuri de acest fel. Nu e doar discutia ca se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar insemna un deficit de 8,9 miliarde lei. Acestui cod fiscal ii lipseste masura. Asa se conduce o economie de piata, trebuie masura", a adaugat Isarescu. Potrivit lui Isarescu, Romania nu are capacitatea necesara de a face fata unei cresteri economice de 6-8%.

"Impactul este major. Nu putem aplica asemenea masuri, asemenea dimensiuni, fara sa negociem cu partenerii nostri. Avem crestere de 4%, unde vrem sa mergem la 6-8%? Ne tin motoarele pentru 8%? Noi avem crestere de 4%, suntem la viteza de croaziera, ar trebui sa stam pe pilot automat, dar noi tragem de mansa brutal cu 2,3% din PIB, pentru ca 2,3 ni se pare ca e putin, iar economistii nu spun nimic. Cand ai crestere economica nu iti trebuie deficite mai mari. Trebuie sa tii resursele sa le cheltuiesti cand economia scade. Cand ai crestere economica nu iti trebuie deficite mai mari. Trebuie sa tii resursele sa le cheltuiesti cand economia scade", a completat Isarescu.

El a criticat decizia autoritatilor de a nu se consulta cu membrii Consiliului Fiscal, care au anuntat ca noul Cod Fiscal este inaplicabil. "Dupa ce si Grecia a introdus un Consiliu Fiscal, aproape tarile din Europa au un astfel de consiliu, care e un caine de paza al programului fiscal. Pentru mine este alarmant faptul ca s-a discutat cateva luni de zile despre acest Cod Fiscal si nu a intrat nimeni pe site-ul consiliului sa vada ce zice, chiar daca da un aviz doar consultativ. Sa discuti despre problema impactului reducerilor de taxe fara sa faci legaturile la materialul Consiliului Fiscal e un semnal de alarma, pentru noi ca economisti, dar si pentru altii", a explicat Isarescu.

Citeste si:
În ce procent au încredere românii în Iohannis, Ciucă sau Ciolacu?...
În ce procent au încredere...

El sustine ca Guvernul nu trebuie sa repete pentru a doua oara greseala de a pune presiune pe Bugetul de Stat, asa cum s-a intamplat in 2005 si 2008.

"Politica fiscal bugetara trebuie sa fie anticiclica, pentru ca in chestiunea asta se ia carnetul. In esenta, economia are cicluri naturale. Introducerea cotei unice in 2005 a fost o masura prociclica, mai ales ca s-a optat pentru 16% si nu pe 19%, ceea ce a dus la crearea unui deficit structural, care a fost acoperit din intrarile de capital. O alta politica prociclica a fost cea din 2008, cand s-au majorat salariile si pensiile. Nu trebuie sa recidivam si a treia oara in 2016", a spus el.

O deviere de 0,1-0,2% din deficitul bugetar prognozat ar avea efecte severe peste mai multi ani, sustine Isarescu. "Ne-a intrat in cap ca nu putem creste economic fara deficit. Pe termen lung avem alte probleme in buget, pentru ca ne-au scazut investitiile. De aceea avem un surplus sau un deficit mic, ca avem in continuare deficite mari, mari de tot pe toate bugetele de cheltuieli sociale si acolo nu am rezolvat problemele si acolo trebuie sa ne concentram, din considerente de ciclu politic, electoral. O deviere de 0,1-0,2% a deficitului bugetar ar fi ca la avioane, in loc sa te duci la Bruxelles, ajungi la Stockholm, iar pe distante mai lungi ajungi la Polul Nord", a mai spus guvernatorul BNR.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

Guvernatorul sustine ca multi dintre analistii economici nu inteleg cum functioneaza economia romaneasca si nici ce ar insemna aplicarea Codului Fiscal in forma actuala.

"Cate am auzit si citit in ultimele zece zile de la formatori de opinie pe baza Codului Fiscal ma pune pe ganduri. Sunt sase lucruri care, daca erau clarificate, nu mai duceau la aceste discutii. O discutie in care criteriile economice sunt amestecate cu cele politice, sociologice, nu duce la nimic. Cele sase puncte care ar trebui clarificate sunt cum este condusa o economie de piata, politica fiscal-bugetara, viteza cresterii economice si convergenta, cresterea economica si nevoia de deficit, relatia cu creditorii si finantarea deficitului, respectiv analiza fiscal-bugetara din Romania si rolul Consiliului Fiscal", a subliniat Isarescu.

Citeste si:
INS: Produsul intern brut a crescut cu 2,8% în primul trimestru
Produsul intern brut a...

Desi si-a platit la timp datoriile externe, din cauza atitudinii "artagoase" in relatia cu creditorii, Romania nu a primit niciun rating A din partea agentiilor de evaluare financiara.

"Am ajuns la un paradox: vrem deficite mai mari dar ne ratoim la creditori, care ne dau bani pentru a finanta deficitul. Este esential costul finantarilor, poate sa-ti manance usor nu 0,1-0,2, ci 2-3 procente din PIB daca nu esti in relatii bune cu creditorii. Dar de ce n-am fi noi intr-o relatie buna cu creditorii? Ne-am platit datoriile. Avem impresia ca ne exploateaza? Datorita acestor pozitii artagoase Romania nu are un rating A, are BBB", a conchis Isarescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.