Social 24 Iulie 2015 11:13
Radiatiile ultraviolete sunt periculoase si sub umbrela, iar apa, nisipul, cimentul si betonul reflecta razele UV, care nu sunt de neglijat, a declarat, joi, seful Sectiei de dermatologie de la Spitalul Colentina, George Sorin Tiplica.

"Pentru a evita dezvoltarea de leziuni precanceroase ar fi bine sa ne expunem 90 de minute la soare pe zi, cam cat durata unui meci de fotbal. Expunerea la soare sa fie evitata in intervalul 10.00 - 15.00, tine de latitudinea la care se gaseste tara noastra. Apoi, ar trebui sa folosim imbracaminte cu tesatura deasa, o camasa de bumbac cat mai des spalata devine mai fotoprotectiva, deci nu trebuie sa folosim tricouri noi cand stam la soare. Sa folosim palarii cu boruri mari, sa folosim tesatura care sa ne acopere tegumentele, iar partea neacoperita sa fi acoperita cu crema fotoprotectoare. Aceste creme sunt bine studiate, este foarte usor sa identificam gradul de protectie fata de UV tip B, acestea sunt cele care induc cel mai frecvent cancerul cutanat, dar nu sunt singurele. Factor de protectie (FPS) de 15 sau peste este considerat suficient pentru a ne proteja fata de dezvoltarea de cancer de piele", a spus George Tiplica, prezent la conferinta "Un viitor fara pata".

Totodata, medicul a tinut sa precizeze ca expunerea la soare trebuie facuta cu prudenta, chiar daca a fost aplicata crema de protectie, relateaza MEDIAFAX. "Sa nu uitam de noi la soare pentru ca avem crema fotoprotecoare, pentru ca aceasta ne protejeaza doar de radiatia B. Mai avem si UVA, care este cu energie mare si induce imbatranirea, apar ridurile. Totodata, induce si dezvoltarea de cancer, dar intr-o mai mica masura este adevarat. Aceasta expunere la UVA nu poate fi usor cuantificata. Deci este bine sa alegem o crema cu FPS peste 15 si protectie fata de UVA", a mai spus medicul.

Medicul a precizat ca crema fotoprotectiva are efect aproximativ doua ore, dupa care este indepartata de transpiratie. "Crema se aplica intr-un strat consistent, un tub de 100 ml sa ajunga cam o zi. Apoi crema trebuie pastrata la umbra, nu in caldura. Sa fim atenti la termenele de valabilitate dupa ce am deschis tubul. Daca intram in apa sa folosim creme care asigura protectie si in apa", a mai spus profesorul Tiplica.

Citeste si:
Cum să previi insolația: 5 sfaturi de luat în calcul
Cum să previi insolația: 5...

Potrivit medicului, nu trebuie niciodata uitate elementele de protectie simpla: imbracaminte, palarie, ochelari. "Melanomul se dezvolta si in globul ocular. Expunerea la umbra? UV sunt radiatii care strabat plafonul de nori, asa incat intr-o zi cu soare sau fara, UV tot ajung in cantitate mare. Daca stam sub umbrela, o sa inmagazinam UV care vin reflectate de la mare de la, luciul apei si de la nisip, si acestea nu sunt in cantitate mica. De asemenea, cimentul, betonul reflecta foarte mult UV", a mai spus dermatologul.

Cel mai frecvent cancer cutanat, la tineri, este melanomul. "In urma cu zece ani la Colentina aveam un caz de meleonm pe an, acum avem cam unul pe luna. Nu stiu daca vin mai des oamenii, dar cert este ca se multiplica. Sunt cresteri foarte mari. Cancer cutanat reprezintan cam 2 la suta, melenom o sutime din acesta. Cancerul cutanat este extrem de frecvent, usor operabil, trebuie sa stim sa-l detectam la timp", a adaugat profesorul Tiplica.

Citeste si:
Irina Fodor ar fi putut fi răpită în America Express. Detaliile...
Irina Fodor ar fi putut fi...

La randul ei, Daciana Toma, secretar al Societatii Nationale de Medicina Familiei, a spus ca oamenii la tara stiau sa se protejeze. "La tara, nu imi amintesc ca taranul sa mearga la munca campului fara sa fi avut capul acoperit, camasa cu maneca lunga. Atunci nu existau pantaloni scurti , iar la parnz era pauza", a spus Toma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.