Social 24 Iulie 2015 10:24
Procurorii DNA fac, vineri dimineata, o perchezitie la sediul Primariei Timisoara, intr-un dosar privind vanzarea de locuinte nationalizate catre chiriasii acestora, dupa anul 2012, fiind pentru a patra oara cand au loc descinderi in acest caz, ultimele desfasurate in luna aprilie.

Surse judiciare au declarat ca procurorii DNA de la Bucuresti fac o perchezitie la Primaria Timisoara, ei verificand modul in care au fost vandute casele nationalizate in baza legii 112/1995, transmite corespondentul MEDIAFAX. Verificarile se fac, potrivit surselor citate, pentru perioada de dupa anul 2012.

Aceasta este pentru a patra oara cand procurorii anticoruptie descind la sediul Primariei Timisoara in acest dosar. Ultimele perchezitii au avut loc in luna aprilie, cand procurorii au ridicat aproximativ 40 de saci cu documente pe care le-au transportat la Bucuresti pentru a fi analizate.

Printre beneficiarii Legii 112/1995, la Timisoara, se numara judecatori, procurori, politisti, dar si mai multe familii de romi. Potrivit acestei legi, locuintele care au fost nationalizate de comunisti au putut fi vandute chiriasilor care locuiau in acestea. La Primaria Timisoara, comisia de aplicare a Legii 112/1995 a emis un act care permitea vanzarea acestor immobile celor care nu erau chiriasi la momentul intrarii in vigoare a acestei legi. Din comisie au facut parte fostul primar Gheorghe Ciuhandu, fostul director al Directiei de Patromoniu Nicusor Miut si fostul sef al Administratiei Domeniului Public Liviu Barbu.

In noiembrie anul trecut, fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu a fost audiat la Parchetul Curtii de Apel Timisoara, in legatura cu retrocedarea unui imobil din centrul orasului catre o familie de romi, caz in care ar fi lipsit documente la intabulare. La iesirea de la audieri, Ciuhandu a declarat ca a fost citat in calitate de martor si ca nu isi aminteste prea multe detalii despre aceasta retrocedare, avand in vedere ca au trecut mai multi ani.

In acelasi dosar au mai fost audiati si secretarul Primariei Timisoara, Ioan Cojicari, precum si fostul sef al Directiei de Patrimoniu din Primaria Timisoara Nicusor Miut.

La Timisoara, mai multe familii de romi detin sute de proprietati in centrul orasului. In oras au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite inainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Cateva sute dintre aceste cladiri, aflate in zona centrala, au fost cumparate de romi. Initial, familiile de romi au cumparat un singur apartament, iar apoi, prin amenintari sau sicane, au determinat familiile ramase in cladire sa vanda sub pretul pietei.

Citeste si:
Percheziții la Institutul Marius Nasta din București: suspiciuni de...
Percheziții la Institutul...

Una dintre cele mai bogate familii de romi din Timisoara este familia Carpaci, care are 144 de proprietati - vile, case, apartamente, terenuri, garaje si diferite spatii -, majoritatea in zona centrala a orasului, potrivit reprezentantilor Directiei Judetene de Finante Timis. Printre imobilele intrate in proprietatea acestei familii se numara si o cladire apartinand Spitalului de Copii ”Louis Turcanu”.

Presa locala a relatat deseori despre Visinel Stanca si Ionelas Carpaci ca fiind conducatorii unor clanuri de romi care s-au imbogatit in timpul administratiei fostului primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, al carui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe strazi din centrul orasului, in urma unor retrocedari.

Presa a mai relatat ca, avand ajutorul unor functionari din Primarie, romii sau avocatii lor au aflat cine sunt mostenitorii carora urma sa li se retrocedeze imobile istorice in valoare de milioane de euro. Odata ce aflau numele mostenitorilor, romii ii convingeau pe acestia sa le vanda vilele sau macar apartamente din aceste vile. Dupa ce reuseau sa intre in imobil, se trecea la faza a doua, in care, prin diferite modalitati, ii obligau pe proprietarii celorlalte apartamente sa le vanda la pret redus locuintele, pana deveneau proprietari pe intregul imobil.

Citeste si:
Enigma din Sectorul 4: Bolarzi albi noi, înlocuiți după câteva...
Enigma din Sectorul 4:...

Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a sustinut ca de-a lungul anilor a facut anchete interne in primarie, avand plangeri ca unii functionari i-au ajutat pe romi sa intre in proprietatea unor imobile istorice, dar ca nu a obtinut niciodata suficiente dovezi pentru a-i sanctiona. Ciuhandu acuza ca "foarte multe falsuri" in acte au fost facute de functionarii de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cu complicitatea unor notari sau avocati care au lucrat "mana in mana".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.