Social 23 Iulie 2015 10:56
Bauturile carbogazoase, consumate cu regularitate, pot sa determine o crestere a riscului de aparitie a diabetului de tip 2, chiar si in cazul persoanelor slabe, potrivit unui studiu realizat recent in Marea Britanie, informeaza bbc.com.

Acelasi studiu sugereaza ca reducerea cantitatii de bauturi carbogazoase ar putea contribui la scaderea numarului de persoane care dezvolta diabet in Marea Britanie. Alti experti afirma insa ca greutatea corporala excesiva si sedentarismul joaca un rol mai important (decat bauturile carbogazoase, n.r.) in dezvoltarea diabetului. Studiul, realizat de cercetatorii de la Universitatea Cambridge, a fost publicat in British Medical Journal.

Oamenii de stiinta avertizeaza de multa vreme in legatura cu existenta unei legaturi intre obezitate, bauturi carbogazoase si diabet. Insa putine studii au analizat ipoteza potrivit careia persoanele care consuma cantitati mari de bauturi carbogazoase sunt mai predispuse la a dezvolta diabet, indiferent de greutatea lor corporala.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au analizat datele furnizate de 17 studii realizate in acest domeniu. "Tiparul" statistic pe care l-au descoperit sugereaza ca bauturile racoritoare care contin mult zahar ar putea fi asociate cu un risc sporit de diabet, indiferent de greutatea corporala.

Profesorul Fumiaki Imamura, coordonatorul cercetarii, a declarat: "Studiul nostru sugereaza ca, daca toata lumea isi reduce consumul de bauturi carbogazoase, atunci toata lumea are de castigat". Insa el recunoaste ca au existat anumite limite in realizarea studiului. De exemplu, cercetatorii nu au luat in calcul modificarile adoptate de oameni de-a lungul anilor in ceea ce priveste obiceiurile lor de consum si stilul de viata.

In plus, savantii de la Universitatea Cambridge s-au bazat pe presupunerea ca bauturile carbogazoase duc in mod direct la diabet - desi o legatura directa nu a fost inca demonstrata oficial. Tom Sanders, profesor de nutritie la Universitatea King's College din Londra, considera ca varsta, obezitatea si sedentarismul reprezinta principalii factori de risc asociati cu dezvoltarea diabetului de tip 2.

Citeste si:
Stresul constant. Care sunt bolile de care poți suferi din cauza...
Stresul constant. Care sunt...

El spune ca majoritatea cazurilor noi de diabet de tip 2 sunt diagnosticate la persoane de peste 50 de ani - o categorie de varsta care nu este in mod traditional asociata cu consumul de bauturi carbogazoase, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.