Social 18 Iulie 2015 11:52
Presedintele Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, a declarat, vineri, ca, in ceea ce priveste creatia lui Constantin Brancusi, aceasta nu este legata de spatiul romanesc, in prezent, adaugand ca poporul incearca sa il rupa pe marele artist de spiritualitatea identitara.

"Brancusi este una dintre cele mai minunate, dar si tragice experiente romanesti. Minunata, prin dimensiunea si incarcatura ei de identitate romaneasca, dar si de transcendere a acesteia catre spiritualitatea universala. Din pacate, tocmai noi, romanii, suntem cei care nu-l intelegem. Tocmai noi lasam sa se intample ce se intampla la Targu-Jiu si dupa aia ne miram ca UNESCO ne accepta cu un sfert de gura doar Coloana Infinitului, poate, dar restul nu. Asta se datoreaza unui element foarte grav - faptul ca-l rupem pe Brancusi de spiritualitatea identitara", a declarat Radu Boroianu, vineri, cu ocazia incheierii unui parteneriat intre institutia pe care o conduce, galeria Galateca si fundatia La Blouse Roumaine privind recunoasterea iei ca simbol national, in perspectiva apropiatei impliniri a 140 de ani de la nasterea sculptorului, in 2016.

"Nu vrem sa intelegem de ce un crestin practicant ca el, un ortodox, era in acelasi timp un mare iubitor al filosofiei tibetane. Si din aceste doua lucruri pe care, daca le-am analiza normal, am putea constata ca iese ideea Aleii Eroilor de la Targu-Jiu", a adaugat acesta.

"Trebuie sa relegam toata creatia lui de spatiul romanesc, pentru ca acum nu este. In loc sa ne ocupam sa facem aceasta normala sinergie intre romani si un mare creator care a murit in strainatate, noi incercam in mod aberant sa-i luam osemintele dintr-un loc istoric si sa le aducem intr-o comuna in care jumatate dintre locuitori cred ca sunt nepotii lui. Cu alte cuvinte, intram in vulgaritate, in loc sa ne patrundem de spiritualitate", a mai spus Boroianu. Cu ocazia celei de-a 39-a sesiuni a sa, care a avut loc la Bonn, Germania, in perioada 28 iunie - 8 iunie, Comitetul mondial UNESCO a facut o recomandare de neinscriere a dosarului de candidatura a Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Targu-Jiu, opera a sculptorului Constantin Brancusi, pentru nominalizarea in patrimoniul mondial, potrivit unui comunicat remis, marti, MEDIAFAX de Institutul National al Patrimoniului (INP). Dosarul de candidatura a fost retras la decizia statului roman, dupa ce a primit aceasta recomandare de neinscriere din partea UNESCO, documentele pentru nominalizare urmand sa fie completate si redepuse, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Brancusi la Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2023 -...
Brancusi la Timisoara -...

In perioada imediat urmatoare, expertii nationali in domeniu se consulta cu experti UNESCO si ICOMOS (The International Council on Monuments and Sites), astfel incat dosarul sa fie completat, revizuit si redepus spre evaluare in cadrul unei noi sesiuni a Comitetului UNESCO.

Oficialii Institutului National al Patrimoniului sunt optimisti privind sansele dosarului, avand in vedere ca Declaratia de valoare universala a Ansamblului Brancusi a fost acceptata de ICOMOS, potrivit aceluiasi comunicat.

Romania a transmis, in octombrie 2014, dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Targu-Jiu la Comitetul patrimoniului mondial UNESCO. Documentatia a fost elaborata de INP, impreuna cu specialisti in domeniul operei brancusiene si beneficiind de sprijinul autoritatilor locale din Targu-Jiu.

Citeste si:
De când vor putea merge românii în SUA fără vize. Anunțul oficial...
De când vor putea merge...

Toti factorii de decizie implicati in procesul de elaborare si transmitere a Dosarului de nominalizare isi afirma angajamentul de a colabora in vederea prezentarii si promovarii Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Targu-Jiu la justa sa valoare universala exceptionala, potrivit aceluiasi document.

Ansamblul Brancusi a fost inclus in 1991 pe lista tentativa.

Deciziile UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura privind patrimoniul mondial) au de cele mai multe ori si o mare miza economica, deoarece clasarea siturilor faciliteaza deblocarea finantarii in vederea lucrarilor de conservare a acestora si aduce o crestere a numarului de turisti. Principala provocare a UNESCO este insa conservarea siturilor aflate in pericol din cauza lipsei de ingrijire, a practicarii turismului necontrolat si a dezvoltarii unor activitati economice cu consecinte devastatoare asupra mediului.

Citeste si:
Primii românii evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România. Alți...
Primii românii evacuați din...

Potrivit site-ului Institutului National al Patrimoniului, Ansamblul de la Targu-Jiu este o capodopera a geniului creator uman, datorata unuia din promotorii de frunte a artei moderne. Ansamblul realizat in Romania este singura lucrare de arta monumentala de amploare creata de Constantin Brancusi care avea la data conceperii ansamblului (1935 - 1936) o recunoastere mondiala.

Intregul ansamblu monumental este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul primului razboi mondial. Componentele ansamblului sunt situate de-a lungul arterei de circulatie "Calea Eroilor", avand o lungime de 1,5 kilometri cu orientarea generala est-vest. Componentele ansamblului sunt: Masa tacerii - situata in gradina publica langa malul raului Jiu, realizata in 1938 din piatra (calcar de Bampotoc) si inconjurata de 12 scaune de piatra rotunde (in forma de clepsidra) -, aleea scaunelor - 24 scaune din piatra, patrate (in forma de clepsidra), dispuse de o parte si de alta a aleii in grupuri de cate trei, fac legatura inte grupul Mesei tacerii si Poarta sarutului situata spre est, la intrarea in parc, fiind realizata intre 1937 si 1938 -, Poarta sarutului - un portal de mari dimensiuni din travertin, fiind realizata intre 1937 si 1938 - si Coloana - situata in parcul cu acelasi nume, considerata in general componenta cea mai importanta a ansamblului.

Citeste si:
Război Israel - Hamas. Alți 51 de cetățeni români, evacuați din...
Război Israel - Hamas. Alți...

Axa "Calea Eroilor" are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizata in 1937-1938, cu fonduri alocate de Liga Nationala a Femeilor Romane din Gorj, condusa de Arethia Tatarescu, sotia primului-ministru liberal Gheorghe Tatarescu.

Constantin Brancusi (nascut pe 19 februarie 1876, in localitatea Hobita, judetul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, la Paris) a fost un sculptor roman cu contributii majore la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana. Figura centrala in miscarea artistica moderna, Constantin Brancusi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.