Social 18 Iulie 2015 12:46
Inima Reginei Maria, aflata in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Bucuresti de 44 de ani, ar urma sa fie cedata Familiei Regale a Romaniei, printr-o Hotarare de Guvern, si mutata, cel mai probabil, la castelul Pelisor, care a fost resedinta acesteia.

In acest sens, poarta discutii o comisie tripartita, din care fac parte reprezentanti ai Casei Regale, ai Ministerului Culturii si ai MNIR, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ernest Oberländer-Tarnoveanu, directorul general al muzeului.

"Suntem in discutii, inca nu s-a semnat acordul, pentru ca acesta depinde de existenta unei Hotarari de Guvern. Suntem pe cale sa ajungem la o rezolvare a acestei probleme si speram ca, pana la inceputul lunii septembrie, sa putem sa finalizam aceasta intelegere", a spus Ernest Oberländer-Tarnoveanu.

El a precizat ca proiectul de Hotarare de Guvern ar putea fi pregatit saptamana viitoare. In momentul de fata, inima Reginei Maria se afla in continuare la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Daca se va finaliza acordul cu Casa Regala a Romaniei, MNIR se va desparti de inima Reginei Maria dupa aproximativ 44 de ani de cand o are in custodie. Totusi, din considerente morale si etice, inima Reginei Maria nu a fost niciodata expusa de catre MNIR. "Nu a fost niciodata expusa si in nicio formula viitoare nu cred ca aceasta va fi expusa propriu-zis. Noi tocmai din considerente morale si etice nu am expus-o niciodata, nici inainte de 1989 si nici dupa", a explicat Ernest Oberländer-Tarnoveanu.

El a precizat ca inima Reginei Maria nu a avut niciodata un numar de inventar la MNIR. "Practic a fost doar in custodia noastra, dar nu a putut sa fie inclusa in colectii, avand in vedere specificul institutiei noastre si specificul acelei piese", a afirmat Ernest Oberländer-Tarnoveanu.

Potrivit acestuia, inima Reginei Maria se afla depozitata la MNIR intr-un spatiu corespunzator, cu microclimat necesar pentru pastrarea unor piese foarte fragile din punctul de vedere al starii de conservare. "Este un spatiu special amenajat, cu temperatura si umiditatea controlata, cu siguranta protectiei", a mai spus Ernest Oberländer-Tarnoveanu.

Inima Reginei Maria va fi cedata in contextul in care Casa Regala a Romaniei pregateste, in acest an, un eveniment special dedicat implinirii a 140 de ani de la nasterea Reginei Maria (29 octombrie 1875 - 18 iulie 1938).

Citeste si:
Sistem unic de exprimare a feedback-ului pentru medici la REGINA...
Sistem unic de exprimare a...

Inima ar urma sa fie mutata la Castelul Pelisor, care a fost resedinta Reginei Maria si unde aceasta a si decedat, in 1938.

Pana la momentul difuzarii acestei stiri, reprezentantii Casei Regale nu au putut fi contactati de agentia MEDIAFAX.

Inima Reginei Maria se afla in prezent in custodia MNIR, unde a fost depozitata din 1971. Inima a fost data in custodia MNIR de Sfatul Popular al Regiunii Brasov. Inima Reginei Maria a fost pastrata timp de cateva decenii intr-o caseta confectionata de Pierre Henri Emile Froment-Meurice, din argint aurit, email, diamante, smaralde si rubine. Caseta cu inima Reginei Maria a fost depusa, conform dorintei sale, in Capela Stella Maris din Balcic, in anul 1938.

Pe 8 septembrie 1940, dupa ce Romania a cedat Bulgariei Cadrilaterul, caseta cu inima Reginei Maria a fost preluata de administratorul Castelului Bran si a fost adusa in tara si depusa in biserica din lemn a castelului, iar, in 1941, a fost asezata intr-o cripta special amenajata in stanca muntelui Magura Branului, langa spitalul de campanie nou infiintat de principesa Ileana, fiica reginei, asezamant numit "Inima Reginei".

Citeste si:
Oana Zăvoranu, declarație de dragoste pentru Alex Ashraf după ce...
Oana Zăvoranu, declarație de...

Dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in anul 1947 a fost construita la Bran biserica numita "Inima Reginei Maria", in care urma sa fie depusa caseta din argint cu inima Reginei, dar acest fapt nu s-a realizat.

In anul 1968, in prezenta mai multor reprezentanti ai regimului comunist, au fost sparte cu o ranga grilajul criptei din munte si urna din marmura, iar caseta cu inima Reginei Maria a fost depusa in casa de bani a Muzeului Bran. In 1971, caseta a fost transferata la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Caseta din argint a fost expusa, dar nu si inima, care a ramas in continuare in custodia muzeului.

Corpul Reginei Maria a fost inmormantat in biserica Manastirii Curtea de Arges, alaturi de cel al sotului sau, Regele Ferdinand.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.