Social 17 Iulie 2015 15:17
Procurorii DNA au dispus extinderea urmaririi penale pe numele senatorului PSD Alexandru Cordos, pentru trafic de influenta, dupa ce i-ar fi promis unui om de afaceri, in schimbul unor foloase, ca il ajuta sa castige mai multe licitatii, Cordos fiind acuzat de fapte de coruptie si intr-un alt dosar.

Potrivit unui comunicat al DNA, senatorul PSD Alexandru Cordos este urmarit penal pentru trafic de influenta in forma continuata, fiind acuzat ca ar fi primit de la un om de afaceri, Dorin Dumitru Muresan, foloase necuvenite, dupa ce i-ar fi spus ca are influenta asupra unor persoane din cadrul Companiei de Apa Aries si Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) si ca il poate ajuta pe acesta sa castige mai multe achizitii publice pentru inchirierea unor utilaje, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In acelasi dosar este urmarit penal si Dorin Dumitru Muresan, pentru cumparare de trafic de influenta in forma continuata si evaziune fiscala. "In perioada 2013 – 2015, Cordos Alexandru, in calitate de senator in Parlamentul Romaniei, in schimbul unor foloase necuvenite, a pretins fata de suspectul Muresan Dorin Dumitru ca are influenta asupra unor persoane din conducerea Companiei de Apa Aries si Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) si ca va interveni pe langa acestia pentru castigarea de catre firmele administrate de omul de afaceri a unor proceduri de achizitie publica organizate avand ca obiect inchirierea de utilaje", se arata in comunicatul procurorilor.

Procurorii mai sustin, in comunicatul citat, ca influenta cu care s-a "laudat" senatorul Alexandru Cordos a fost una reala, firmele administrate de omul de afaceri Dorin Dumitru Muresan castigand licitatiile organizate de Compania de Apa Aries si SISETN.

Potrivit DNA, pana acum nu a fost stabilit cuantumul sumelor pe care Cordos le-ar fi primit in schimbul ajutorului promis si dat lui Dorin Dumitru Muresan. "Pentru sprijinul acordat, suspectul Muresan Dorin Dumitru i-a remis in repetate randuri suspectului Cordos Alexandru, cu titlul de foloase necuvenite, diverse sume de bani al caror cuantum nu a putut fi stabilit in mod cert pana in prezent. Pentru disimularea provenientei reale a unei parti din banii remisi cu titlul de foloase necuvenite, omul de afaceri a angajat la una dintre firmele sale pe o ruda a suspectului Cordos Alexandru, incepand cu data de 19.11.2013, cu un salariu inscris pe statul de plata de 900 lei", se arata in documentul procurorilor anticoruptie.

Citeste si:
Shakira este acuzată de evaziune fiscală. Cântăreața ar putea...
Shakira este acuzată de...

In acelasi dosar, omul de afaceri Dorin Dumitru Muresan este acuzat de evaziune fiscala, cu un prejudiciu creat bugetului de stat de peste 230 000 lei. "In cursul anului 2014, una din firmele administrate de suspectul Muresan Dorin Dumitru a desfasurat operatiuni comerciale cu alte societati comerciale, privind printre altele si inchirierea de utilaje, sustragandu-se de la indeplinirea obligatiilor legale prin evidentierea in acte contabile sau in alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale, inregistrand achizitii fictive, in scopul obtinerii de deduceri fiscale ilegale. Prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului de catre firma administrata de suspectul Muresan Dorin Dumitru, este de 238.327 lei, din care TVA 142.996 lei si impozit pe profit 95.330 lei", se mai arata in comunicatul DNA.

Citeste si:
Alți doi parlamentari au demisionat din grupul PNL, după Ludovic...
Alți doi parlamentari au...

Potrivit procurorilor, celor doi suspecti li s-au adus la cunostinta acuzatiile, precum si calitatea procesuala.

Senatorul PSD Alexandru Cordos a fost pus sub urmarire penala, in aprilie, de catre procurorii DNA pentru complicitate la trafic de influenta, intr-un alt dosar, in care sotia sa, Mihaela Cordos, a fost trimisa in judecata pentru ca ar fi luat mita de la mai multe persoane pentru a le obtine locuri de munca facand trafic de influenta.

In luna iunie, procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de senatorul Alexandru Cordos, care s-a autosuspendat intre timp din PSD, pentru complicitate la trafic de influenta, in forma continuata, si fata de fiica celor doi, Andreea Cordos, pentru cumparare de influenta (3 infractiuni), complicitate la cumparare de influenta si trafic de influenta (3 infractiuni).

Citeste si:
PSD îi cere lui Nicolae Bădălău să îşi depună demisia. Fostul...
PSD îi cere lui Nicolae...

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza si de inlocuire a masurii preventive arestului la domiciliu, dispusa fata de Mihaiela Cordos cu masura controlului judiciar.

Sotia senatorului Alexandru Cordos, Mihaiela Cordos, referent la Spitalul Judetean Cluj, a fost arestata in 24 aprilie, fiind acuzata de procurorii DNA de trafic de influenta in forma continuata, iar la finalul lunii mai a fost plasata in arest la domiciliu, printr-o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.