Social 17 Iulie 2015 12:37
Procurorii DNA fac perchezitii, vineri, la Administratia Finantelor Publice Deva si la firme din judetele Hunedoara si Maramures, printre care si Termogaz, intr-un dosar care vizeaza fapte de coruptie, in legatura cu contracte nerentabile privind importul de carbune si lucrari de retehnologizare.

Procurorii DNA fac perchezitii, vineri, la Administratia Finantelor Publice Deva si la firme din judetele Hunedoara si Maramures, printre care si Termogaz, intr-un dosar care vizeaza fapte de coruptie, in legatura cu contracte nerentabile privind importul de carbune si lucrari de retehnologizare.

Directia Nationala Anticoruptie Alba efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, care ar fi fost comise in perioada 2011 - 2015, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

In aceasta cauza, procurorii fac noua perchezitii in Bucuresti si judetele Hunedoara si Maramures, din care una este la sediul unei institutii publice, iar restul la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca institutia publica unde au loc perchezitii este Administratia Finantelor Publice Deva. De asemenea, printre firmele perchezitionate este si Termogaz din judetul Hunedoara. Ancheta vizeaza contracte nerentabile privind importul de carbune si lucrari de retehnologizare, au mai spus sursele citate. Procurorii sunt sprijiniti in aceasta cauza de Serviciul Roman de Informatii si Inspectoratul de Jandarmi Judetean Alba.

Firma Termogaz Company SA, controlata de omul de afaceri Adrian Gardean, este vizata si in dosarul "Gala Bute". Procurorii care au facut ancheta din dosarul "Gala Bute" aratau ca, in 2011, Elena Udrea ar fi cerut si primit de la Adrian Gardean foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.

In 21 aprilie, fostul ministru Elena Udrea a fost trimisa in judecata pentru abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului Gala Bute de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Alaturi de Udrea, au fost trimisi in judecata fostul ministru Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga.

Firma lui Adrian Gardean ar fi sponsorizat Gala Bute cu trei milioane de lei, la cererea fostului secretar general al MDRT Gheorghe Nastasia, care i-ar fi promis ca va facilita aprobarea finantarilor pentru lucrarile executate de Termogaz Company in cadrul programului "Schi pentru Romania", potrivit DNA.

Termogaz Company din Hateg este societatea care a castigat proiectul de modernizarea a statiunii Straja, printre actionarii acesteia fiind Miron Gardean, fratele lui Adrian Gardean, cu 44 %, si Miron Lupulescu, cu 1%. Societatea Termogaz Company SA a iesit in februarie 2012 din topul celor 100 de datornici hunedoreni, dupa ce la finele lunii ianuarie se afla pe locul 45, cu o datorie catre bugetul de stat in valoare de 1.025.452 de lei.

Citeste si:
Percheziții la Institutul Marius Nasta din București: suspiciuni de...
Percheziții la Institutul...

Adrian Gardean este cunoscut in Valea Jiului ca detinand mai multe societati comerciale care deruleaza afaceri cu administratiile locale din zona turistica. In primavara anului 2011, Adrian Gardean si fostul ministru al Turismului Elena Udrea au participat la o intalnire cu reprezentanti ai administratiei locale din Lupeni, printre acestia numarandu-se si primarul Cornel Resmerita, precum si consilierii locali de la acea vreme. Intalnirea a avut loc intr-un restaurant din Lupeni, care apartine unui alt investitor din zona turistica Straja, respectiv Emil Parau.

Ulterior, la sfarsitul anului 2011, Primaria Lupeni a scos la licitatie proiectul de dezvoltare a statiunii Straja. Contractul, in valoare de 152.909.216 lei, a fost adjudecat de asocierea SC Termogaz Company SA Hateg (in care este actionar si Miron Gardean, fratele lui Adrian Gardean), SC Acomin SA Cluj-Napoca si SC Kranz Eurocenter SRL Pitesti.

Citeste si:
Udrea, mesaj disperat din închisoare: „Cine nu a încălcat legea...
Elena Udrea, mesaj disperat...

Adrian Gardean are legaturi si cu un alt proiect turistic desfasurat in Masivul Parang, care a primit finantare doar in mandatul Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.