Social 17 Iulie 2015 12:51
Hipertensiunea arteriala reprezinta un factor de risc la fel de periculos pentru persoanele slabe, supraponderale si obeze, afirma autorii unui studiu american, infirmand astfel cercetarile precedente potrivit carora aceasta afectiune ar fi mai periculoasa pentru persoanele slabe, potrivit Reuters.

"Anumite studii efectuate in ultimii 30 de ani sugereaza faptul ca, in ceea ce priveste efectele adverse asociate cu hipertensiunea - precum infarct si accident vascular cerebral -, persoanele slabe sau cu o greutate normala si care sufera de hipertensiune ar prezenta un pronostic medical mai prost decat persoanele obeze cu hipertensiune", a declarat Laura A. Colangelo, cercetatoare la Universitatea Northwestern din Chicago, coordonator principal al studiului.

"O astfel de concluzie ar putea sa ii faca pe oameni sa creada in mod eronat ca hipertensiunea nu este importanta pentru oamenii supraponderali sau obezi, dar este importanta pentru oamenii slabi sau cu o greutate normala. Noi spunem insa ca hipertensiunea este la fel de importanta pentru toti oamenii, indiferent de greutatea lor corporala", a adaugat cercetatoarea americana.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 3.657 de persoane, nefumatoare si fara boli cardiace, diabet si cancer. Oamenii de stiinta au analizat apoi si datele medicale colectate de la participantii la un studiu de lunga durata, realizat pe un esantion de doua ori mai mare si care a inceput in anul 2000.

Spre deosebire de numeroase studii care grupeaza voluntarii doar in functie de greutate sau de indicele de masa corporala (IMC), noua cercetare stiintifica a tinut seama si de circumferinta taliei. Talia indica nivelul acumularilor de grasime in jurul trunchiului, un parametru asociat cu riscul de maladii cardiace.

Cercetatorii americani i-au impartit pe voluntari in sapte grupe in functie de IMC si de circumferinta taliei, folosind o serie de parametri etnici specifici in ambele cazuri. De exemplu, o circumferinta a taliei sanatoasa si "optimala" este mai mica de 102 centimetri la barbati si mai mica de 88 centimetri la femei pentru persoanele caucaziene, de culoare si hispanice, in timp ce la persoanele de origine chineza, aceste valori sunt mai mici de 90 centimetri la barbati si mai mici de 80 centimetri la femei.

Citeste si:
De ce mor subit tinerii sub 40 de ani. Motivele care duc la infarct...
De ce mor subit tinerii sub...

Medicii americani au notat inaltimea, greutatea, circumferinta taliei si tensiunea fiecarui voluntar la inceputul studiului si au tinut legatura cu aceste persoane, notand orice internare intr-o clinica medicala, interventie chirurgicala, diagnosticare cardiovasculara si decese ale acestora, in medie, la fiecare 9-12 luni, pentru o perioada de 10 ani, in cazul fiecarui participant.

La inceputul studiului, 1.054 de persoane aveau un IMC normal, 1.568 erau supraponderale si 1.172 erau obeze, scrie MEDIAFAX. Cei mai multi voluntari cu o greutate normala aveau si o circumferinta a taliei care se incadra in valorile optimale, iar aproape toate persoanele obeze aveau circumferinte ale taliei non-optimale. Aproape 350 dintre voluntarii cu o greutate sanatoasa sufereau insa de hipertensiune, in timp ce numarul hipertensivilor era de 550 in randul persoanelor obeze.

Citeste si:
Ce consecințe poate avea tratamentul cu Paracetamol pe o perioadă...
Tratamentul cu Paracetamol pe...

In total, s-au produs 273 de incidente medicale asociate bolilor cardiovasculare pe durata studiului si, pentru fiecare categorie de greutate, persoanele cu hipertensiune au prezentat un risc mai mare de a suferi o astfel de afectiune.

Voluntarii cu greutate normala si fara hipertensiune au prezentat cel mai mic risc de a suferi un incident cardiovascular, precum infarct si accident vascular cerebral. Voluntarii obezi fara hipertensiune au prezentat cel mai mare risc, in timp ce persoanele cu greutate normala si cele obeze care fusesera diagnosticate cu hipertensiune au prezentat riscuri egale.

Cercetarile precedente, care au descoperit un risc medical mai mare pentru persoanele slabe cu hipertensiune, au inclus insa si voluntari fumatori, persoane cu diabet si cu cancer.

Fumatorii tind sa fie mai slabi, dar se confrunta cu un numar mai mare de incidente cardiovasculare, iar acest aspect ar fi putut sa influenteze rezultatele acelor studii din trecut.

Citeste si:
Studiu: Peste 5 milioane de romani fumeaza zilnic
Studiu: Peste 5 milioane de...

Studiul cercetatorilor americani a fost publicat in revista Hypertension.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.