Social 13 Iulie 2015 11:39
Premierul Victor Ponta a venit la DNA, luni, in carje, pentru a fi audiat in dosarul "Turceni-Rovinari", in care este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat.

[Update]

Premierul Victor Ponta a fost pus sub inculpare, luni, in dosarul in care este urmarit penal, alaturi de Dan Sova, iar procurorii urmeaza sa identifice bunurile acestuia, pentru ca o parte sa fie puse sub sechestru, potrivit unor surse judiciare.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au pus in miscare actiunea penala pe numele premierului Victor Ponta si i-au schimbat calitatea din suspect in inculpat in dosarul "Turceni-Rovinari".

Potrivit surselor citate, o parte din bunurile mobile si imobile ale lui Victor Ponta vor fi puse sub sechestru de procurorii DNA, in dosarul in care este urmarit penal, alaturi de Dan Sova.



[Update]

Victor Ponta a declarat la iesirea de la DNA, unde a stat aproximativ 30 de minute, ca va revenit pentru a da declaratii in luna august, dupa ce va fi gata expertiza financiar-contabila dispusa in dosarul in care este urmarit penal, el refuzand sa spuna daca va demisiona de la Guvern.

Premierul Victor Ponta a spus ca nu a dat declaratii in dosarul in care este cercetat si ca pentru audieri va reveni in luna august. Premierul a precizat ca pana atunci ar trebui sa fie finalizata expertiza financiar-contabila care a fost dispusa in dosarul sau, fara sa precizeze care sunt obiectivele acestei expertize.

Intrebat daca demisioneaza din functia de premier, Victor Ponta a spus: "Nu vreti sa facem politica in alta parte, nu la DNA? Ne vedem la partide, la Parlament".

In timp ce mergea spre masina cu care a venit la DNA, Ponta s-a oprit si le-a reprosat jurnalistilor ca i s-a rupt o carja, din cauza imbulzelii.



Victor Ponta a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in jurul orei 10.55, premierul sprijinindu-se in carje. Primul ministru nu a raspuns la niciuna dintre intrebarile privind prezenta la DNA, audierea sa, un posibil sechestru pe bunuri sau la luarea vreunei masuri preventive in dosarul in care este urmarit penal.
Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Victor Ponta le-a spus jurnalistilor care l-au asteptat sa il lase sa treaca, pentru ca vrea sa ajunga la DNA. "Vreau sa ajung la DNA si dumneavoastra nu ma lasati, e prima oara cand mi se intampla asa ceva", a mai spus Ponta.

In 5 iunie, Victor Ponta a ajuns in fata procurorilor DNA, care l-au anuntat ca este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor.Faptele de care a fost acuzat sunt din dosarul Turceni - Rovinari si ar fi fost savarsite in perioada in care Ponta a fost avocat.

DNA a cerut atunci Camerei Deputatilor sa avizeze urmarirea penala pe numele premierului si pentru conflict de interese, insa solicitarea a fost respinsa de catre deputati, in 8 iunie.

In 14 iunie, cand trebuia sa mearga la DNA pentru a fi audiat in dosarul Turceni-Rovinari, Ponta s-a internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai tarziu a fost operat la genunchiul stang. Dupa externarea din spital, Ponta a decis sa ramana in Turcia si pentru tratamentul de recuperare, intorcandu-se in tara in 8 iulie, dupa o absenta de aproape o luna.

Citeste si:
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se va rejudeca de la zero, in urma...
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se...

In perioada in care Ponta a fost plecat din tara, avocata sa, Loredana Radu, a mers de mai multe ori la DNA pentru a studia dosarul in care primul ministru este urmarit penal. Premierul Victor Ponta spunea, cand era in Turcia, ca in prima zi in care va veni in tara va merge si la DNA pentru o noua audiere in dosarul aflat in faza de urmarire penala, aratand atunci ca este posibil ca procurorul sa decida inclusiv control judiciar.

Ponta nu a mers la revenirea in tara decat la Guvern, in carje, si a cerut presedintelui sa ia act de reluarea activitatii sale la Guvern, "avand in vedere inlaturarea cauzelor care au generat imposibilitatea exercitarii atributiilor de prim-ministru". In aceasta perioada de absenta a lui Ponta, conducerea PSD a fost preluata interimar de Rovana Plumb, in timp ce Gabriel Oprea a fost numit prim-ministru interimar, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Raed Arafat: „Ultimele şase luni din viaţa mea au fost un coşmar”
Raed Arafat: „Ultimele şase...

La cinci zile dupa ce s-a intors in tara, Ponta a anuntat, printr-o scrisoare adresata liderilor social-democrati si postata duminica seara pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio functie de conducere" in PSD, pana la momentul in care isi va demonstra nevinovatia fata de acuzatiile care ii sunt aduse in justitie.

Procurorii DNA il acuza pe Victor Ponta de fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru ca ar fi emis mai multe facturi, fara a avea o baza legala, in baza unui contract incheiat intre firma sa de avocatura si cea a lui Dan Sova. Anchetatorii au stabilit ca, in realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare cu Sova.

Mai mult, in perioada efectuarii unor controale fiscale, Ponta s-ar fi inteles cu Sova ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, "pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia", spun procurorii anticoruptie.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

Procurorii DNA sustin ca, in realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activitatile inregistrate in contabilitate, folosind o parte din sumele obtinute de la SCA "Sova si Asociatii" pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti. Firma lui Dan Sova i-ar fi cumparat premierului si un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, "la solicitarea expresa" a acestuia.

In acelasi dosar, senatorul Dan Sova este urmarit penal pentru fals in inscrisuri, evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce in perioada 2007-2008 firma "Sova si Asociatii" a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexele Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.