Social 10 Iulie 2015 12:20
Preturile de consum au scazut in iunie cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima data in ultimii 25 de ani, influentata de ieftinirea alimentelor cu 6,4%, potrivit INS.

Fata de luna precedenta, alimentele s-au ieftinit cu 8,2%, pe cand marfurile nealimentare au fost mai scumpe in iunie cu 0,1%, iar serviciile cu 0,2%. Cel mai mult s-au ieftinit cartofii, cu 14,6%, dar si malaiul (-12%) si laptele de vaca (-11,5%), iar cele mai mici scaderi de preturi au fost consemnate la vin (-0,1%), bere (-0,9%), cu exceptia produselor de panificatie, asupra carora nu s-au resimtit reduceri de preturi semnificative, avand in vedere ca pentru acestea era aplicata deja cota redusa de TVA.

La produsele nealimentare, categoria "alte marfuri nealimentare" a inregistrat preturi mai mici cu 0,2%, iar detergentii cu 0,03%. Pe de alta parte, cele mai mari cresteri s-au consemnat la autoturisme si piese de schimb (+0,3%) si ceasuri (+0,2%). In ceea ce priveste serviciile, preturile in restaurante, cafenele si cantine au scazut cu 1,22%, iar la categoria "alte servicii" cu 1,06%. Pentru serviciile de apa, canal si salubritate, tarifele au urcat cu 0,9%, pentru transportul interurban cu 0,6%, iar pentru serviciile de telefonie cu 0,5%. Masurate prin indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC), preturile au coborat cu 0,9% fata de iunie 2014, scrie MEDIAFAX.

"Incepand cu data de 1 iunie 2015 a intrat in vigoare extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor si bauturilori. Presupunand ca aceasta modificare fiscala ar fi fost transferata in intregime inca de la momentul intrarii in vigoare, putem spune ca -3,5 puncte procentuale (calculata ca diferenta intre IPC si IPC la taxe constante, indicele din urma fiind calculat aplicand cota de TVA de 24%, valabila in perioada de baza, la preturile lunii iunie fara noua cota de TVA) din scaderea cu -1,6% a ratei anuale a IPC in luna iunie 2015, se datoreaza reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri si sunt incluse in calcul IPC este de 27,9%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Fata de iunie anul trecut, preturile alimentelor s-au redus cu 6,44%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%, iar tarifele serviciilor au crescut cu circa 2,5%.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0%-2,5% detin o pondere de 42,9%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% reprezinta 20,9%. "Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iulie 2014 - iunie 2015) fata de precedentele 12 luni (iulie 2013 - iunie 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,7%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 1%", se noteaza in comunicat.

Comparativ cu decembrie 2014, alimentele au avut in iunie preturi mai mici cu 6%. Pe de alta parte, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,6%, iar serviciile au avut tarife mai mari cu aproape 1,2%.

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a anticipat marti ca datele asupra inflatiei pentru iunie vor indica o reducere a preturilor de peste doua puncte procentuale comparativ cu luna precedenta, in timp ce indicele anual va cobori la peste -1%.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

"Peste cateva zile o sa apara indicele de inflatie si o sa vedem acolo o scadere a preturilor de peste 2%. Cam acestea sunt calculele noastre si nu prea gresim aici. Deci avem o scadere, intr-o luna, de doua puncte, intr-un context in care s-a vorbit despre faptul ca o sa creasca factura din cauza deprecierii leului. Iar indicele anual, care in prezent este la 1 si ceva la suta (1,2% in mai - n.r.), probabil se va duce la minus unu si ceva la suta. Noi am mizat pe faptul ca nu ii va intra in cap populatiei ca asta inseamna deflatie", a declarat Isarescu.

Guvernatorul a reiterat explicatia ca deflatia inseamna scaderea continua a preturilor, care determina reducerea consumului, insa a aratat ca in Romania consumul creste anual cu 6%-7%. In mai, preturile de consum au urcat cu 0,5% fata de aprilie, iar rata anuala a inflatiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,2% si a marfurilor nealimentare cu 0,8% si in urma majorarii tarifelor la servicii cu 2,1%.

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.