Social 9 Iulie 2015 18:24
Benoit Neusy, un bucatar belgian detinator al unei stele Michelin pentru restaurantul Imperatif din Valonia, propune pentru acest sfarsit de saptamana gusturi noi, rafinate, inspirate din gastronomia romaneasca, pe placul vizitatorilor din Mons - capitala culturala europeana 2015.

"Influenta straina a modelat in timp identitatea bucatariei romanesti. Astfel, influenta straina - greaca, turca, rusa, bulgara, maghiara - a contribuit la formarea mancarurilor traditionale romanesti. Gastronomie deosebit de energica si apetisanta, care da o importanta particulara carnii de vita, de porc, de miel, radacinoaselor, ierburilor si pestelui de rau. Am incercat sa evidentiez atat cele mai frumoase specialitati romanesti, cat si o selectie de vinuri", spune artistul gastronom Benoit Neusy, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Timp de cateva zile, Bistrot Folie din Mons va afisa meniuri inspirate din gastronomia romaneasca si transformate in veritabile produse culturale care vor pune in valoare arta si creativitatea asocierilor culinare romano-belgiene.

Oferta gastronomica a belgianului Benoit Neusy va fi insotita de o prezentare a vinurilor romanesti sustinuta de Marinela Vasilica Ardelean si Jiri Peijffers, specialisti enogastronomi. Meniul cultural va fi diversificat si prin prezentarea cartii semnate de Marinela Vasilica Ardelean "50 de vinuri romanesti intalnesc 50 de preparate culinare italiene".

Escapada belgienilor din Mons in arta culinara romaneasca va culmina la brunch-ul muzical organizat duminica, pe acordurile pianistului de origine romana Quentin Val. Artistul s-a remarcat ca interpret si compozitor prin numeroase recitaluri sustinute in Europa, Statele Unite si Japonia.

Evenimentele sunt incluse in programarea culturala organizata de fundatia Mons 2015, Institutul Cultural Roman Bruxelles si Bistrot Folie.

Orasul Mons, situat in sudul Belgiei, a preluat la sfarsitul lunii ianuarie rolul de "capitala culturala europeana", pentru un an, alaturi de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambitia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economica, la fel ca predecesoarele sale, Lille si Liverpool. Programul "Capitala culturala europeana" a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Pana in prezent, peste 40 de orase au detinut acest titlu. In 2007, orasul Sibiu a detinut acest titlu, alaturi de Luxemburg.

Citeste si:
Paul Bocuse, parintele gastronomiei franceze, a murit la 91 de ani
Paul Bocuse, parintele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.