Social 6 Iulie 2015 16:49
Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) Ion Sandu a declarat, luni, ca nu este exclus ca miercuri sa fie emis cod rosu de canicula in judetele din vest si nord-vest, Romania urmand sa treaca prin intervale scurte de coduri portocalii sau rosii de canicula alternate cu furtuni.

Sandu a precizat ca judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare se vor afla sub cod portocaliu de canicula si marti, si miercuri, spre deosebire de judetele din partea de est, si nu este exclusa posibilitatea ca in aceste judete, pe parcursul zilei de miercuri, sa fie emis cod rosu de canicula.

"In aceste judete trebuie mare atentie, pentru ca miercuri noapte vor fi emise cu siguranta avertizari de descarcari electrice si furtuni foarte puternice, violente. Pe parcursul zilei de joi in partea de sud si est se va extinde codul galben de canicula si joi noaptea vom avea instabilitate si eventual furtuni in aceasta parte de sud si est", a mai spus Sandu.

Totodata, el a atras atentia ca Romania va traversa o perioada cu intervale scurte de coduri portocalii sau rosii de temperaturi extreme, ce vor alterna cu instabilitate, dar aceste intervale nu vor fi atat de violente cum este in partea de vest a Europei, unde sunt tari sub cod rosu de o saptamana.

"Numai ca trebuie sa fim atenti ca pana la sfarsitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade. Chiar daca nu vom ajunge la 35 - 40, o luna de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioada grea, pentru ca e posibil sa ne duca in foarte multe zone din Romania la seceta extrema", a mai spus Ion Sandu.

Potrivit avertizarilor emise pana in prezent de ANM, judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare vor fi sub avertizare cod portocaliu de canicula marti, cand se vor inregistra temperaturi de 38-39 de grade, iar Bucurestiul si 32 de judete au fost atentionate cu cod galben, fiind anuntate temperaturi de 35-37 de grade si disconfort termic accentuat.

Valul de caldura se va intensifica si va cuprinde, marti, cea mai mare parte a tarii, o avertizare cod galben fiind emisa pentru Bucuresti si judetele Maramures, Salaj, Cluj, Mures, Alba, Sibiu, Hunedoara, Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj, Olt, Arges, Teleorman, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea, Galati, Bacau, Vaslui, Neamt, Iasi si Botosani.

Citeste si:
România, sub avertizări cod galben și portocaliu de caniculă, de...
România, sub avertizări cod...

In aceste judete, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati in majoritatea regiunilor, exceptand Bucovina, zona litoralului si cea montana. Miercuri se anunta cod portocaliu de canicula in Timis, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramures, Salaj, Cluj, Bistrita - Nasaud, Alba, Hunedoara, Caras-Severin, Neamt, Bacau, Galati, Vaslui, Iasi si Botosani si cod galben in restul tarii, scrie MEDIAFAX.

Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 - 38 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati in toata tara. Miercuri dupa-amiaza, in Banat, Crisana, Maramures, vestul si nordul Transilvaniei, precum si in cea mai mare parte a Moldovei temperaturile maxime se vor situa in jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, mai avertizeaza ANM.

Citeste si:
ANM: Patru județe, sub cod roșu de vreme severă. Va ploua într-o zi...
ANM: Patru județe, sub cod...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.