Social 6 Iulie 2015 16:08
Federatia Patronatelor din Turism cere retragerea proiectului privind Legea Turismului de pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, considerand ca documentul este incoerent, seamana cu "lucrarea de diploma a unui student mediocru" si incalca inclusiv prevederile Constitutiei.

Reprezentantii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) spun ca patronatele din turism nu au fost consultate referitor la proiectul de act legislativ si cer o ancheta administrativa pentru angajatii care au elaborat proiectul. Federatia a transmis ministerului, vineri, pozitia patronatelor pe acest subiect, aratand ca cea mai mare parte din textul proiectului a fost luat "copy-paste" din zeci de acte normative in vigoare, de ranguri diferite.

"FPTR considera proiectul de lege ca fiind unul incoerent, publicat fara consultarea patronatelor din turism. FPTR este singura federatie patronala reprezentativa din turismul romanesc, care inca din anul 2013 s-a implicat activ in elaborarea unui proiect de Lege a Turismului. De aceea, FPTR solicita retragerea imediata a proiectului de pe site-ul ministerului si dispunerea unei anchete administrative pentru angajatii care au elaborat proiectul, acestia reusind compromiterea imaginii ministerului si a masurilor dispuse de Guvern pentru cresterea progresiva a veniturilor si a eficientei activitatii din turismul romanesc", spun oficialii FPTR in nota transmisa Ministerului Economiei.

Proiectul de Lege a Turismului este in dezbatere publica, de la 26 iunie, scrie MEDIAFAX. "Dupa 2 ani de discutii pe proiectele legii turismului, un colectiv «legiuitor» sub conducerea unor reprezentanti ai Ministerului a reusit «sa incropeasca» o noua varianta a legii turismului, care confirma incompetenta, lipsa de inspiratie sau reaua credinta a celor care au elaborat proiectul. Este posibil ca aceasta lege sa reprezinte si diferite interese pentru a cheltui banii din bugetul statului «justificat». O analiza completa a celor 38 de pagini (60 de articole) ar insemna un comentariu de zeci de pagini care sa dovedeasca cele mentionate", se arata in nota transmisa de FPTR.

In document se arata ca cele patru pagini ale capitolului 2, Forme de turism, "ne-au amintit de bancile scolii, unde printre altele invatam ca si «companiile aeriene sunt organizatori de vacante» (art. 3 lit. b). Mai mult, avem turism pentru bogati si turism pentru saraci ( art. 3. lit.f). Acest capitol pare preluat dintr-o lucrare de diploma a unui student mediocru".

Citeste si:
Presedintele ANT: Legea Turismului, aprobata pana in martie 2016
Presedintele ANT: Legea...

De asemenea, reprezentantii FPTR spun ca articolul 38 din proiectul de lege incalca prevederile Constitutiei prin ingradirea dreptului de proprietate. In acest articol este stipulate ca "in scopul protejarii activitatii de turism si al crearii bazei de dezvoltare turistica, instrainarea structurilor de primire din cadrul statiunilor turistice se poate face cu obligarea noului proprietar la mentinerea obiectului de activitate si a functiunii structurii de primire turistica".

Mai mult, din cateva sute de sanctiuni aplicabile in prezent au ramas in domeniul turismului doar 17 (dintre care 12 sunt referitoare la plaja) si orice alte prevederi contrare se abroga. "Avand in vedere ca cea mai mare parte din textul proiectului reprezinta «copy-paste» spicuite din zeci de acte normative in vigoare de ranguri diferite (a se vedea OG 58/1998 – cea mai mare parte din proiect, Ordonanta 19/2006 – plaje, HG 77/2003 - salvamont si trasee turistice, HG 305/2001 – ghizi, HG 852/2008 – statiuni turistice, HG 1267/2010 – clasificare, OG 107/1999 – agentii de turism, Ordin 235/2001 – actualizat privind insolvabilitatea si falimentul agentiilor de turism, HG 263/2001 – partii; HG 1136/2007 – salvare acvatica, etc), am considerat ca este imposibil si inutil sa facem obiectiuni punctuale la proiectul de lege", mai spun reprezentantii FPTR in nota respectiva.

Citeste si:
De ce a decis Oana Lis să se retragă din televiziune: „Mă prinsese...
De ce a decis Oana Lis să se...

Potrivit acestora, cel mai probabil Directiile de Specialitate, inclusiv cea juridica din cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), "care au elaborat in proportie de 80% un alt proiect de lege a turismului, impreuna cu organizatiile patronale din turism") nu au fost consultate, iar initiatorii credeau la data respectiva ca ANT va fi desfiintata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.