Social 6 Iulie 2015 15:54
Ministrul Muncii Rovana Plumb, presedintele interimar al PSD, a anuntat ca in aceasta saptamana vor incepe discutiile cu partenerii sociali privind noua lege a salarizarii in sistemul bugetar, astfel incat proiectul de act normativ sa fie finalizat pana la sfarsitul lunii septembrie.

Intrebata care vor fi nivelurile salariale pentru cele mai inalte functii in stat, Rovana Plumb a spus doar ca cele trei puteri in stat, executiva, legislativa si judecatoreasca, vor beneficia de un nivel egal. Ministrul Muncii a adaugat ca noua viziune asupra salarizarii functionarilor din administratie urmareste echitatea in intregul sistem bugetar si, totodata, combaterea coruptiei.

La sfarsitul lunii iunie, ministrul Muncii declara ca a discutat cu reprezentantii institutiilor financiare internationale criteriile care vor sta la baza noi legi a salarizarii. Rovana Plumb spunea atunci ca si-a propus sa finalizeze consultarile pana in 15 septembrie, apoi proiectul de lege sa fie trimis Parlamentului, aratand ca vrea implementarea actului normativ incepand din 2016.

Potrivit ministrului Muncii, o propunere este ca cel mai mic salariu sa fie de 1.200 de lei, salariul minim pe economie incepand din ianuarie 2016, si cel mai mare sa fie cel al presedintelui, egal cu cel al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu al premierului si cu ale presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este, din 1 iulie, de 1.050 de lei. La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru care sa revizuiasca Legea salarizarii unitare, astfel incat noile prevederi sa fie aplicate incepand sin 2016.

Guvernul propune ca in noua lege a salarizarii sa fie cinci clase de salarizare, care sa includa, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit scoli profesionale, fara bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurta durata (precum asistent medical, arhivar, grefier) si persoanele cu studii superioare de lunga durata (precum medicul, profesorul, dar si presedintele tarii, parlamentarul si ministrul), pentru aceasta ultima categorie fiind propus salariul maxim de 22.000 de lei brut.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Legea-cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice a fost aprobata in 2010, cu un esantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluarii acestui esantion a fost creata o noua ierarhie a posturilor, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu, scrie MEDIAFAX.

Raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numarul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel incat salariul de baza sa constituie partea majoritara a castigului.

Din cauza constrangerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi insa stabilite niciodata prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu valoarea de referinta, astfel incat pana in prezent au fost pastrate salariile avute anterior intrarii in vigoare a Legii-cadru.

Citeste si:
Ciolacu: Eu in afara partidului nu am dusmani
Ciolacu: Eu in afara...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.