Social 5 Iulie 2015 11:52
Tribunalul Bucuresti a decis ca o romanca sa isi plateasca creditul in franci elvetieni la cursul de schimb de la momentul semnarii contractului, respectiv 1,8894 lei/CHF, decizia nefiind definitiva.

Instanta a constatat caracterul abuziv al unora dintre clauzele stipulate in conventia de credit bancar si a dispus "inghetarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea platilor in temeiul contractului sus mentionat, la valoarea de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF".

Conform deciziei luate pe 1 iulie, care nu este definitiva, banca in cauza - OTP Bank - este obligata sa procedeze la calcularea ratelor aferente contractului de credit in functie de valoarea leu/CHF de la momentul semnarii contractului, aceste rate urmand sa fie recalculate de la data semnarii contractului si pana la sfarsitul perioadei de contractare, respectiv, 01.07.2037.

Reclamanta, Maria Apostol, ar urma sa achite ratele aferente creditului contractat la valoarea de 1,8894 lei/CHF.

Mai mult, instanta obliga banca sa plateasca reclamantei sumele achitate in plus in temeiul contractului de credit, rezultate din diferenta de curs valutar valabil de la momentul efectuarii fiecarei plati si cursul valutar valabil de la data semnarii contractului, sume la care urmeaza sa se calculeze si dobanda legala aferenta, calculata de la data incasarii fiecarei sume nedatorate si pana la achitarea integrala a acestora de banca.

TB a mai constatat si caracterul abuziv al unei clauze privind comisionul de acordare a creditului si a decis ca banca sa ii plateasca reclamantei suma de 6.359 CHF in echivalent lei la cursul BNR din data efectuarii platii, suma la care urmeaza sa se calculeze si dobanda legala aferenta, calculata de la data incasarii acestei sume nedatorate si pana la achitarea integrala a acesteia de catre parate.

Citeste si:
Monica Tatoiu, decizie radicală după ce o româncă a fost ucisă de...
Monica Tatoiu, decizie...

Pe de alta parte, instanta a respins cererea reclamantei privind restituirea creditului in lei. Banca este obligata sa plateasca reclamantei suma de 11.160 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Decizia poate fi contestata in 30 de zile de la comunicarea motivarii. Francul elvetian s-a apreciat puternic de pe 15 ianuarie, cand banca centrala a Elvetiei (SNB) a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro, introdus in septembrie 2011, la momentul la care francul era aproape la paritate fata de euro. Numai in prima zi dupa decizia SNB, francul s-a apreciat cu 22,4% fata de leu, de la 3,7415 lei/CHF la 4,3287 lei/CHF, si a continuat sa creasca, atingand un maxim de 4,5817 pe 23 ianuarie, scrie MEDIAFAX.

Pana in prezent, cursul a oscilat intre 4,1 - 4,3 lei/CHF.

Clientii cu credite in franci elvetieni au protestat in iunie la Guvern si, in lunile ianuarie-februarie, in fata Parlamentului, cerand autoritatilor rezolvarea crizei CHF prin adoptarea unei legi de conversie in lei, la un curs istoric plus un maxim de 20%.

Citeste si:
Leul a înregistrat astăzi o depreciere în raport cu principalele...
Leul a înregistrat astăzi o...

Propunerea a fost dezbatuta in Comisia Buget-Finante din Camera Deputatilor, unde s-a incercat pentru o vreme gasirea unei solutii. Reprezentantii bancilor si ai BNR au sustinut insa ca o asemenea rezolvare legislativa nu ar fi consitutionala, afectand functionarea unei piete libere, si au convins parlamentarii in final, prin vocea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, ca solutiile trebuie gasite de fiecare banca in parte impreuna cu clientii, pe calea negocierii, pentru a se ajunge la impartirea poverii.

Debitorii au reclamat individual, in repetate randuri, ca negocierile au loc doar la nivel declarativ, insa in realitate institutiile de credit nu negociaza solutiile cu clientii, iar variantele pe care le inainteaza debitorilor sunt in dezavantajul acestora din urma, avand costuri suplimentare pentru intreg serviciul datoriei.

Citeste si:
Tribunalul București a respins cererea DNA de redeschidere a unei...
Tribunalul București a...

Grupul clientilor cu credite in franci a demarat in martie, impreuna cu Asociatia Unilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), un proces de negociere cu sapte banci (Raiffeisen, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, OTP si Credit Europe Bank) pentru 1.500 de persoane, in baza unei imputerniciri notariale.

Dintre acestea, doar Volksbank, in urma preluarii de catre Banca Transilvania, a inaintat clientilor o oferta concreta, prin care banca preia o parte din povara creditului.

Potrivit ultimelor date ale BNR, in bilanturile bancilor romanesti figurau la 1 ianuarie 65.495 de credite in franci elvetieni, fata de 75.000, cat comunicase la momentul aparitiei crizei, pentru finalul lunii noiembrie.

Din totalul acestora, clientii au solicitat bancilor solutii de conversie sau restructurare pentru 36.546 de imprumuturi, incluzand si creditele de la Volksbank, preluata de Banca Transilvania, singura care a avut o oferta publica de conversie cu reducere substantiala.

Citeste si:
Procurorii din Capitală au deschis un dosar penal pentru...
Procurorii din Capitală au...

Din cele peste 36.000 de cereri, institutiile de credit au solutionat pana la inceputul lunii iunie 15.954, din care circa 40% au reprezentat conversii, iar restul restructurari (inclusiv clientii Volksbank). Restul de 20.000 de cereri se afla in lucru, fara a se garanta vreo solutionare.

In realitate, avand in vedere ca multe institutii bancare si-au externalizat creditele in CHF catre bancile-mama sau vehicule din alte tari (Olanda, spre exemplu), totalul imprumuturilor in franci elvetieni ajung la circa 100.000-120.000.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.