Social 3 Iulie 2015 13:25
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis, vineri, contestatia lui Sebastian Ghita fata de conditiile controlului judiciar dispus de DNA, si a decis ca acesta sa isi poata exercita functia de deputat si sa se poata deplasa pe teritoriul tarii.

Potrivit solutiei pronuntate de ICCJ, a fost extinsa limita teritoriala pe care Ghita are obligatia de a nu o depasi decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent, de la teritoriul localitatii Ploiesti, la teritoriul Romaniei, si a fost inlaturata obligatia de a nu desfasura activitatea de deputat. Magistratii au mentinut celelalte dispozitii ale controlului judiciar.

Decizia intantei supreme este definitiva.

De asemenea ICCJ a decis vineri sa amane pentru data de 13 iulie pronuntarea in privinta contestatiei depuse de Sebastian Ghita si unele dintre firmele pe care procurorii sustin ca acesta le controleaza impotriva sechestrului impus de DNA. Procurorii DNA Ploiesti l-au anuntat pe Sebastian Ghita, in 24 iunie, ca a fost extinsa urmarirea penala pe numele sau pentru noi fapte de coruptie comise de cand acesta este parlamentar, dar si inaintea mandatului si, totodata, au extins si sechestrul asigurator asupra bunurilor acestuia.

De asemenea, procurorii au modificat unele dintre obligatiile controlului judiciar pentru Sebastian Ghita, acesta avand interdictie sa desfasoare activitate in calitatea de deputat, "in exercitarea careia a savarsit fapta", dar si sa paraseasca municipiul Ploiesti fara a avea incuviintarea prealabila a anchetatorilor, scrie MEDIAFAX.

Sebastian Ghita spunea ca noile masuri luate luate impotriva sa reprezinta un abuz. De altfel, el i-a transmis un memoriu procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, memoriul fiind transmis ulterior Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, unde deputatul urmeaza sa mearga in audienta.

Sebastian Ghita a mai afirmat ca o parte din dosarul sau se refera la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 si ca are interdictia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el sustinand ca este un dosar politic ce vizeaza "daramarea acestui guvern".

Citeste si:
Urmărit în România, Sebastian Ghiță se relaxează pe plajă, în Grecia
Urmărit în România, Sebastian...

Ulterior, la postul B1 TV, Sebastian Ghita a declarat ca va prezenta in Parlament inregistrari in care procurorul DNA care l-a audiat a transmis unor oameni de afaceri din Ploiesti, la randul lor audiati, ca vor fi inchisi daca nu spun ceva despre el, precizand ca va cere si protectia procurorului general al Romaniei. El a adaugat ca va arata ca procurorul este in afara legii si va cere protectia procurorului general al Romaniei.

Deputatul Sebastian Ghita le-a trimis, saptamana trecuta, colegilor sai parlamentari o scrisoare prin care solicita declararea unui conflict constitutional intre puterile statului, dupa ce DNA a dispus in cazul sau interdictiile de a-si exercita functia de deputat si de a parasi municipiul Ploiesti.

"Decizia mi se pare extrem de grava, neconstitutionala si cu potentiale repercusiuni asupra democratiei in Romania. Consider ca Parlamentul si Comisia Juridica trebuie sa reactioneze urgent in vederea limitarii unui astfel de abuz. Sunt dispus sa inaintez Biroului Permanent si Comisiei Juridice orice documente relevante. Totodata, solicit declararea unui conflict intre puterile statului care sa fie solutionat de catre Curtea Constitutionala", se arata in scrisoarea trimisa de Ghita Camerei Deputatilor si facuta publica de secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici.

Citeste si:
Decizia instanței de liberare condiționată a fostului primar ieșean...
Decizia instanței de liberare...

Ghita le atrage atentia colegilor sai parlamentari ca lipsa unei reactii poate duce la masuri ale procurorilor care "sa schimbe configuratii politice" si sustine ca se va adresa procurorului general al Romaniei, ministrului Justitiei si procurorului ierarhic superior procurorului de la DNA Ploiesti care i-a dispus interdictia de a-si exercita atributiile de parlamentar.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis, luni, sa trimita un punct de vedere la Biroul Permanent in legatura cu scrisoarea lui Sebastian Ghita, in care sa sugereze Biroului ca, in cazul in care considera ca exista un conflict intre institutii, sa sesizeze Curtea Constitutionala. Urmarirea penala a lui Sebastian Ghita a fost extinsa pentru trafic de influenta, evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor UE si coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din 2012 si la cele prezidentiale din 2014, potrivit DNA.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Initial, Ghita a fost pus sub urmarire, alaturi de seful CJ Prahova, Mircea Cosma, fiul sau, deputatul Vlad Cosma, si cumnatul premeirului Victor Ponta Iulian Hertanu, intr-un dosar privind modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrarilor de canalizare din orasul Comarnic.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, directorul de productie al Hidro Prahova, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape 10 milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.