Social 2 Iulie 2015 14:51
Criticul de film Andrei Rus, in cazul caruia Comisia de Etica a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica a propus desfacerea contractului de munca, deoarece acesta ar fi facut afirmatii care ar fi lezat imaginea UNATC, nu va fi dat afara din institutie, dar va fi sanctionat.

Comisia de Etica a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti (UNATC) s-a intalnit pe 25 mai si l-a audiat pe criticul de film Andrei Rus, lector universitar la UNATC si a propus desfacerea contractului de munca al lectorului universitar, din cauza ca acesta ar fi facut afirmatii care ar fi lezat imaginea UNATC, iar Senatul institutiei trebuia sa ia o decizie in acest sens.

Adrian Titieni, rectorul UNATC, a declarat pe 28 mai, pentru MEDIAFAX, ca Senatul institutiei va lua decizia daca va fi sau nu desfacut contractul de munca al lui Andrei Rus, precizand ca "lucrurile sunt departe de a fi asa cum sunt zugravite" de criticul de film. "Este decizia Comisiei de Etica, dansul (Andrei Rus, n.r.) probabil o sa faca contestatie. Decizia a fost luata pentru ca prin mediile de informare online si prin presa au adus atingere imaginii scolii", a spus Adrian Titieni, referindu-se atat la afirmatiile facute de Andrei Rus, cat si la cele ale lui Andrei Gorzo, care este la randul sau profesor al UNATC. Si Andrei Gorzo este vizat de Comisia de Etica a UNATC.

Ulterior, lectorul universitar Andrei Rus a anuntat ca a contestat decizia Comisiei de Etica a UNATC, printr-un document care a fost inregistrat pe 19 iunie, la rectoratul universitatii. Drept urmare, Senatul UNATC a luat o decizie, dupa ce a analizat contestatia lui Andrei Rus.

Miercuri seara, Andrei Rus a scris, pe contul sau de Facebook, despre decizia pe care a luat-o Senatul UNATC, in urma unei sedinte care a durat "peste sapte ore". "Intr-o prima runda de vot secret, senatorii UNATC au decis la un vot diferenta sa ma pastreze in sanul comunitatii. Dar pentru ca nu puteam sa scap chiar nepedepsit, au mai dezbatut aprins cateva ore si au ajuns la concluzia ca trebuie sa primesc dintr-un foc nu mai putin de trei sanctiuni, mai exact pe primele trei din carta premergatoare suspendarii si, apoi, desfacerii contractului", a scris Andrei Rus, pe contul sau de Facebook.

Citeste si:
Laurențiu Reghecampf, sancționat de Comisia de Disciplină în...
Laurențiu Reghecampf,...

Cele trei articole din carta care stau la baza sanctiunii sunt un avertiment scris, pe care Andrei Rus spune ca "l-a bifat", diminuarea salariului de baza, cumulat, cand este cazul, cu indemnizatia de conducere, de indrumare si de control, in cazul criticului de film s-a decis scaderea salariului, timp de un an, cu 15 la suta din 1.500 lei lunar, si suspendarea, pe o perioada determinata de timp, a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii didactice superioare, ori a unei functii de conducere, de indrumare si de control, ca membru in comisii de doctorat, de master sau de licenta. La aceasta din urma sanctiune, Andrei Rus nu este sigur ca s-au votat toate interdictiile, intrucat, scrie acesta pe contul sau de Facebook, din patru surse prezente in Senatul UNATC, cu care a vorbit, doua isi amintesc ca a primit doar interdictie de a candida pentru un post didactic superior, iar doua isi amintesc si de restul. Perioada in care aceste lucruri ii sunt interzise este de cinci ani.

Citeste si:
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din...
Universitatea Naţională de...

"Tin sa mentionez in final ca in continuare nu s-a demonstrat ca eu am adus prejudicii de imagine universitatii si ca am spus neadevaruri in public, de vreme ce decizia comisiei de etica a fost infirmata azi (miercuri, n.r.) de Senat. E totul in regula, le multumesc celor care au votat pentru ramanerea mea in UNATC. Astept decizia scrisa a Senatului si voi merge mai departe in instanta pentru a-mi apara drepturile", a mai scris Andrei Rus.

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit in martie 2015, cand redactia revistei Film Menu, coordonata de criticul de film Andrei Rus, proiect initiat si sprijinit de UNATC si realizat in proportie de 90% de studenti ai facultatii de film din cadrul universitatii, publica o scrisoare deschisa adresata rectorului Universitatii, Adrian Titieni, in care sustinea ca, "in luna iulie a anului 2014, consiliul de administratie al UNATC - din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron si Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoseneanu (Film) si Paul Chiributa (Teatru), presedintele Senatului, Laurentiu Damian (care intre timp a demisionat din functie, n.r.), si directorul general administrativ, Emil Banea - a hotarat, in absenta decanului Facultatii de Film, injumatatirea bugetului si a tirajului revistei Film Menu, fara niciun fel de justificari".

Citeste si:
Firea: „Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie, aprobată...
Gabriela Firea: „Legea...

Pe de alta parte, pe 17 martie, conducerea UNATC a precizat ca "revista Film Menu NU este in pericol!", adaugand ca "niciodata nu s-a pus problema desfiintarii acestei reviste". De asemenea, conducerea UNATC a spus ca asteapta "scuze public, erori se pot produce oricand si de catre oricine". "Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universitatii nu au pus vreodata in discutie suprimarea revistei sub orice forma", a spus UNATC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.