Social 1 Iulie 2015 19:03
Avocatul Poporului recomanda Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa urgenteze procedurile de introducere a noilor tratamente privind hepatita C, precizand ca a primit 40 de petitii de la pacienti.

"Avocatul Poporului a emis o Recomandare catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate prin care cere sa ia de indata masuri de aplicare a prevederilor OUG nr. 12/2015, referitor in special la urgentarea procedurilor de incheiere a contractului intre unul din detinatorii autorizatiei de punere pe piata a noului produs privind tratarea hepatitei C si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in conditiile legii. Recomandarea a fost emisa ca urmare a faptului ca CNAS nu a prezentat si o «Foaie de parcurs» privind implementarea noului program referitor la tratarea hepatitei C, in conditiile intrarii in vigoare a OUG nr. 12/2015", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, transmis miercuri agentiei MEDIAFAX.

Recomandarea a fost facuta dupa Avocatul Poporului a primit aproximativ 40 de petitii, incepand din ianuarie, in care petentii reclama lipsa de reactie a autoritatilor cu privire la introducerea noilor terapii pentru hepatita C. In urma acestor petitii, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si s-a adresat Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

"Intrucat nu s-a primit niciun raspuns de la ANMDM, Avocatul Poporului a dispus, in data de 6 mai 2015, efectuarea unei anchete. Din continutul Minutei incheiate cu ANMDM si a documentelor puse la dispozitie de aceasta au rezultat urmatoarele aspecte: Autoritatea nu a raspuns adreselor Avocatului Poporului intrucat a asteptat finalizarea programului de introducere a noilor tratamente privind hepatita C - secventa de program ce tine exclusiv de ANMDM (s-a transmis ulterior si un raspuns oficial)", a precizat sursa citata.

Ordinul nr. 387/2015 al ministrului Sanatatii asigura cadrul legislativ pentru implementarea Programului privind tratarea patologiilor infectioase, transmisibile, cu impact major asupra sanatatii publice, inclusiv privind aplicarea noilor tratamente pentru hepatita C. In baza acestui Ordin, in lunile aprilie si mai, presedintele ANMDM a emis decizii prin care s-a autorizat posibilitatea includerii conditionate in lista a patru medicamente din gama noilor tratamente privind hepatita C, a precizat Avocatul Poporului.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

In luna mai, Avocatul Poporului s-a adresat si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a solicitat un raport detaliat cu privire la stadiul implementarii noului program referitor la tratarea hepatitei C si o "Foaie de parcurs" privind implementarea noului program. Din raspunsul primit si din documentarea facuta de Avocatul Poporului a rezultat ca Ministerul Sanatatii a numit Comisia de expertiza in domeniu, careia i s-a solicitat transmiterea in regim de urgenta a numarului de pacienti eligibili pentru fiecare terapie in parte, iar CNAS a elaborat o noua metodologie de achizitie a medicamentelor pe sistemul "Cost - Volum"/ "Cost-Volum-Rezultat".

"Intrucat CNAS nu a prezentat si o «Foaie de parcurs» privind implementarea noului program privind tratarea hepatitei C, a fost emisa Recomandarea sus-mentionata si s-a cerut CNAS sa informeze Avocatul Poporului cu privire la masurile intreprinse", se mai arata in comunicatul citat.

Citeste si:
CNAS: Tratamentul pentru hepatita C este asigurat din februarie. La...
CNAS: Tratamentul pentru...

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, declara, in 8 iunie, ca au fost stabilite criteriile medicale pentru obtinerea tratamentului fara interferon si, conform estimarilor, aproximativ 5.000 de pacienti cu hepatita C vor putea primi aceste noi terapii. El preciza ca abia la inceputul lunii februarie medicamentele au primit avizul de punere pe piata, apoi a fost un termen pana s-a stabilit pretul.

Vasile Ciurchea adauga ca in bugetul CNAS exista fonduri pentru cei 5.000 de pacienti care au nevoie de terapii noi si care vor intra in primul val de tratament, pentru ca nu au alta alternativa terapeutica, dar apoi va fi o alta grupa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.