Social 1 Iulie 2015 17:31
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Ialomita, Silvian Ciuperca, a fost trimis in judecata de DNA, alaturi de alte 14 persoane, fiind acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, pentru interventii la un consilier din Ministerul Sanatatii (MS) si la conducerea ADR Muntenia.

Presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca, a fost arestat preventiv in 12 februarie, intre timp fiind plasat sub control judiciar.

Silvian Ciuperca este urmarit penal pentru luare de mita, doua infractiuni de folosirea influentei si autoritatii conferite de functia de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie, doua infractiuni de instigare la abuz in serviciu, instigare la fals intelectual si complicitate la folosirea si prezentarea, cu rea-credinta de documente, declaratii false, inexacte sau incomplete, obtinandu-se pe nedrept fonduri europene.

Directorul Serviciului Achizitii si Patrimoniu din CJ Ialomita, Cezar Gheorghe Valcan, va fi judecat pentru abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie.

In acelasi dosar, au mai fost trimisi in judecata, tot sub control judiciar, Liviu Gabriel Musat, presedinte al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Sud Muntenia, si Mariana Visan, director adjunct in aceeasi institutie - ambii fiind acuzati de abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie, Marius Dragos Constantinescu - pentru instigare la abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie, si Corina Elena Trandafir, angajata a SC CONSULT INVEST SRL si administrator in fapt al acestei societati, beneficiar si consultant in cadrul unor proiecte cu finantare europeana, depuse la ADR Sud Muntenia - pentru instigare la abuz in serviciu, folosirea si prezentarea, cu rea-credinta, de documente, declaratii false, inexacte sau incomplete, obtinand pe nedrept fonduri europene, precum si pentru instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Mihai Ionut Ionescu, consilier al Copului de Control din cadrul Ministerul Sanatatii, a fost trimis in judecata, in stare de liberate, pentru abuz in serviciu, neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de a instiinta organul de urmarire penala sau organul de constatare a savarsirii infractiunilor, abilitat de lege, cu privire la orice date din care rezulta indicii ca s-a efectuat o operatiune sau un act ilicit ce poate atrage raspunderea penala potrivit Legii nr.78/2000 (legea anticoruptie) si fals intelectual.

De asemenea, au mai fost trimisi in judecata, in libertate, Marinela Neacsu, consilier juridic la Directia Achizitii si Patrimoniu a CJ Ialomita, Maria Dinu, functionar in cadrul CJ Ialomita, Nicolae Cristian Raureanu, sef serviciu juridic, Cornel Anghel, Eugeniu Golovei, Dragomir Scripca, Vasile Ciocanel si SC Consult Invest SRL.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

Potrivit procurorilor, in luna ianuarie 2014, Silvian Ciuperca si-a folosit influenta si autoritatea conferita de functia de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul a unui folos necuvenit, respectiv asigurarea postului de manager interimar in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) din Slobozia.

Intrucat dorea inlaturarea din functie a managerului caruia urma sa ii expire mandatul si pentru a nu-i mai da acestuia posibilitatea sa se inscrie la concursul pe postul de conducere, in luna ianuarie 2014, dar inainte de expirarea contractului de management, presedintele CJ Ialomita a initiat demersuri la Ministerul Sanatatii, in vederea demararii unui control la Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia. In urma respectivului control se dorea si inlaturarea consilierul juridic al spitalului, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Blue Air a intrat în insolvență. Compania are datorii de peste 230...
Blue Air a intrat în...

In aceste conditii, incepand cu data de 20 ianuarie 2014, la SJU Slobozia s-a desfasurat un control efectuat de o echipa mixta formata din reprezentanti ai Corpului de Control al Ministerului Sanatatii si ai Consiliului Judetean Ialomita.

In paralel, pentru a consolida imaginea de manager interimar a persoanei pe care o sustinea, pentru a contracara nemultumirile din randul angajatilor legate de numirea acestuia, de a prezenta o imagine de echipa intre Consiliul Judetean si Spitalul Judetean Slobozia, cat si implicarea acestei noi echipe de management in dotarea spitalului cu un aparat medical de radiologie digitala, Silvian Ciuperca a dispus alocarea de fonduri suplimentare Spitalului Judetean, in vederea achizitionarii acestui aparat medical. In acest caz, acesta s-a folosit de autoritatea conferita de functia de presedinte al Consiliului Judetean Ialomita si de ordonator principal de credite, pentru a aloca fonduri spitalului in momentul in care persoana pe care o sustinea fusese numita manager interimar si doar pentru a-si sustine decizia de numire a acestuia la conducerea spitalului si pentru a-i crea acestuia o pozitie favorabila.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Avand in vedere ca, in urma controlului s-au constatat nereguli in procesul de achzitii publice care ar fi dus la sesizarea organelor de urmarire penala, in perioada martie - aprilie 2014, dupa efectuarea acestui control, de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii, Ciuperca l-a determinat pe Mihai Ionescu, consilier in cadrul ministerului, sa-si exercite atributiile de serviciu in mod defectuos, prin intocmirea raportului de control neconform realitatii. Astfel, au fost eliminate din cuprinsul acestui raport dispozitii si pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmarire penala, aducand-se atingere activitatii de control al Ministerului Sanatatii si increderii publice.

In perioada martie - aprilie 2014, presedintele CJ Ialomita l-a determinat pe acelasi consilier, sa intocmeasca, in fals, raportul de control, prin omisiunea, cu stiinta, a anumitor imprejurari care ar fi putut duce la tragerea la raspundere penala, disciplinara sau administrativa a celor supusi controlului, inclusiv a persoanei pe care o sustinea in pozitia de manager interimar.

In perioada decembrie 2013 - iulie 2014, Ciuperca i-a determinat pe Liviu Musat, presedinte al ADR Sud Muntenia, Mariana Visan, director adjunct in cadrul aceleiasi institutii, si pe Dragomir Scripca, expert in cadrul Biroului Judetean Ialomita al aceleiasi agentii, sa-si indeplineasca defectuos atributiile de serviciu , in sensul amanarii nejustificate, a vizitelor de monitorizare si a constatarii neconcordantelor in vederea remedierii lor, cu scopul sprijinirii intereselor Elenei Trandafir, beneficiar si/sau consultant in cadrul unor proiecte cu finantare europeana derulate de S.C. Consult Invest S.R.L., proiecte depuse la ADR Sud Muntenia, astfel incat beneficiarii acestor proiecte sa nu suporte corectii financiare.

Tot in perioada decembrie 2013 - iulie 2014, Silvian Ciuperca i-a acordat sprijin Elenei Trandafir prin obtinerea amanarilor nejustificate a vizitelor de monitorizare, urmare a interventiilor sale realizate la nivelul ADR Sud Muntenia, pentru ca beneficiarul proiectului "Pensiunea Amara" sa intocmeasca in timp util documente false justificative (proces-verbal de custodie materiale) astfel incat acesta sa nu suporte corectii financiare in suma de 33.739 lei, din fonduri cu finantare europeana, obtinute pe nedrept.

In perioada 2010 - 2014, Ciuperca si-a folosit influenta si autoritatea conferite de functia de presedinte al CJ Ialomita si de functia de presedinte al PSD Ialomita, in scopul obtinerii pentru SC Consult Invest SRL, reprezentata de Elena Trandafir, de contracte de consultanta si servicii de proiectare oneroase cu primariile comunale de pe raza judetului Ialomita, contracte incheiate cu incalcarea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006.

In perioada aprilie - mai 2014, Silvian Ciuperca, abuzand de functia de presedinte al CJ Ialomita, fiind in exercitarea atributiilor de serviciu, a pretins suma de 5.000 de lei si a primit suma de 3.000 de lei de la Vasile Ciocanel, in schimbul si in legatura cu prelungirea termenului contractului de concesiune pentru un teren in suprafata de 191,75 ha, pe care acesta din urma il avea incheiat cu consiliul judetean.

Banii respectivi au fost primiti cu titlu de sponsorizare a Muzeului Judetean Ialomita, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Ialomita. Interesul lui Silvian Ciuperca de sponsorizare a Muzeului Judetean Ialomita era acela de a mari bugetul acestei institutii aflate in subordinea sa pentru a aloca de la bugetul consiliului judetean sume mai mici, de a folosi acesti bani in interesul propriu si al persoanelor private care aveau incheiate cu muzeul judetean contracte de prestari servicii si de executare a unor lucrari publice.

In perioada aprilie - mai 2014, presedintele CJ Ialomita, impreuna cu membrii comisiei de licitatie, printre care Cezar Vilcan, Maria Dinu si Marinela Neacsu, a favorizat interesele economice ale SC Green Harvest SRL Timisoara, in detrimentul bugetului CJ Ialomita, prin atribuirea, in mod fraudulos, a contractului de concesiune a unei suprafete de 495,6 ha, teren agricol, apartinand domeniului privat al judetului Ialomita, pe o durata de 30 de ani, in urma licitatiei din data de 14 aprilie 2014.

Astfel, Silvian Ciuperca, impreuna cu Valcan, Neacsu si alti functionari din cadrul CJ Ialomita, a actionat pentru identificarea unor solutii pentru ca societatea Green Harvest SRL Timisoara sa fie declarata castigatoare a licitatiei, desi oferta acesteia nu era cea mai mare, criteriu de baza in acordarea contractului de concesiune.

Prin atribuirea in mod premeditat si nelegal, a contractului de concesiune, firmei care a avut a doua oferta ca pret - Green Harvest SRL, Ciuperca, Valcan si Neacsu au prejudiciat bugetul CJ Ialomita cu suma de 5.947.899 de lei (diferenta de pretul redeventei oferit de primul ofertant si cel oferit de al doilea ofertant, intre ofertanti existand intelegeri frauduloase cu privire la pretul oferit si hotararea de retragere, diferenta calculata, pe toata durata contractului de 30 de ani) si asigurandu-se un folos necuvenit pentru societatea cu care a incheiat contractul de concesiune.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza. Procurorii au propus mentinerea pentru Ciuperca a obligatiei de a nu desfasura activitatea de presedinte al CJ Ialomita, in exercitarea careia a savarsit fapta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.