Social 29 Iunie 2015 17:05
Sergiu Lucinschi, fiului fostului presedinte al Republicii Moldova, si Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu, au fost trimisi in judecata in dosarul privind santajarea lui Alexandru Horpos, de la care Lucinschi ar fi cerut patru mil. euro pentru a-si retrage o plangere la DIICOT.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au trimis Curtii de Apel Bucuresti dosarul in care pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de santaj, trafic de influenta, fals in declaratii si instigare la fals intelectual, iar avocatul Radu Pricop, de complicitate la santaj si instigare la fals in declaratii. Anchetatorii au cerut instantei sa mentina si in timpul judecarii cauzei masura controlului judiciar in cazul lui Lucinschi si Pricop.

In cazul lui Tudoran Remus Jurj, magistrat la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cercetat in acelasi dosar, procurorii DNA au dispus continuarea anchetei intr-un dosar separat, pentru infractiunea de complicitate la santaj.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea avocatului Radu Petru Pricop, a constrand un om de afaceri, denuntator in cauza, sa ii dea patru milioane de euro, suma pe care acesta nu i-o datora lui Lucinschi. Banii au fost ceruti in contextul in care firma la care Lucinschi era asociat si actionar a introdus la DIICOT o plangere penala, "dand, in mod intentionat, unor afaceri comerciale nerentabile, o incadrare juridica penala". Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri ca daca este de acord sa ii cea cei patru milioane de euro ceruti, va retrage plangerea de la DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, Alexandru Horpos, asociat la SC Straco Group SRL, este omul de afaceri de la care Sergiu Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-si retrage plangerea formulata la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infractiuni, printre care si gestiune frauduloasa. "De asemenea, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a promis omului de afaceri ca va depune diligentele necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor care faceau obiectul plangerii intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca Sergiu Lucinschi a pretins ca are influenta, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate in lucru la acelasi procuror, respectiv Tudoran Remus Jurj.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

"In acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri ca va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente. Sub imperiul acestor constrangeri repetate, temandu-se de repercusiunile unui eventual refuz in conditiile in care Lucinschi Sergiu i-a aratat ca ar putea influenta atitudinea procurorului de caz, la data de 17 martie 2015, in schimbul «ajutorului» promis, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins si a primit de la omul de afaceri dreptul de creanta asupra sumei de 2.000.000 euro, in forma unui contract fictiv de imprumut", au precizat procurorii.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obtinute de MEDIAFAX, Sergiu Lucinschi a folosit un mod "explicit si extrem de dur" pentru a-l determina pe omul de afaceri Alexandru Horpos sa accepte sa ii dea patru milioane de euro pentru a-si retrage plangerea de la DIICOT. Sergiu Lucinschi i-ar fi spus lui Alexandru Horpos ca s-ar putea sa faca ani multi de puscarie si i l-a dat ca exemplu pe omul de afaceri Gheorghe Copos, care a fost condamnat definitiv la o pedeapsa cu executare. In acest sens, Lucinschi i-ar fi spus ca trebuie sa se gandeasca foarte serios daca vrea sa dea banii ceruti sau sa stea la inchisoare.

Avocatul Pricop Radu este acuzat ca, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, l-ar fi sprijinit in activitatea infractionala pe Sergiu Lucinschi, prin formularea mai multor solutii nelegale, menite sa justifice remiterea banilor catre fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi.

"Prin acest document, intocmit la instigarea inculpatului Pricop Radu, Lucinschi Sergiu a declarat in mod nereal, sub semnatura proprie, in fata notarului public, ca, in perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de imprumut, suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscand acest lucru si angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015. Prin aceasta declarare necorespunzatoare a adevarului, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat, cu intentie, pe notarul public sa comita, fara vinovatie, un fals intelectual, cu ocazia intocmirii si autentificarii contractului de imprumut respectiv. Dupa semnarea acestui act, inculpatul Lucinschi Sergiu a continuat sa il constranga in acelasi mod pe omul de afaceri sa semneze un contract similar pentru o alta suma, avand acelasi cuantum (2.000.000 euro)", au aratat anchetatorii in rechizitoriu.

Citeste si:
Radu Pricop, ginerele lui Basescu se prezinta in fata instantei...
Radu Pricop, ginerele lui...

In documentele anchetatorilor, obtinute de MEDIAFAX, se mai arata ca in perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, in calitate de procuror DIICOT, avand in instrumentare doua dosare penale care il priveau pe Horpos, l-ar fi sprijinit constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale intr-o maniera fie favorabila, fie nefavorabila omului de afaceri cercetat, in functie de cum decurgeau discutiile pentru remiterea banilor.

Astfel, in 19 februarie 2015, procurorul Jurj a emis, cu incalcarea dispozitiilor legale, o ordonanta prin care i-a permis omului de afaceri parasirea pentru cinci zile a teritoriului Romaniei, cu destinatia Zambia.

Ulterior, in 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii masurii controlului judiciar in cazul omului de afaceri, intr-una dintre cauze, procurorul DIICOT i-ar fi comunicat lui Horpos ca are in lucru si alt dosar penal si ca, daca cele sesizate se vor confirma, va lua masurile care se impun.

Citeste si:
Andrew și Tristan Tate, prima ieșire din arestul la domiciliu....
Andrew și Tristan Tate, prima...

Anchetatorii au mai stabilit ca ofiterul de politie de la DIICOT Constantin Comaneanu, care desfasura activitati specifice in acel dosar, i-ar fi solicitat o suma de bani, printr-un intermediar, omului de afaceri santajat de Lucinschi, afirmand ca poate influenta modul de solutionare a cauzei. Constantin Comaneanu a fost trimis in judecata intr-un dosar separat, pentru luare de mita. Dosarul lui Comaneanu va fi judecat de Tribunalul Bucuresti, procurorii cerand instantei sa mentina masura controlului judiciar.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Constantin Comaneanu, care era delegat sa lucreze in cadrul DIICOT, a primit de la o persoana, in doua randuri, cate 5.000 de euro, respectiv in zilele de 12 februarie 2015 si 30 martie 2015, ultima data fiind prins in flagrant.

Suma reprezenta "recompensa pentru ajutorul acordat unui om de afaceri, in sensul oferirii, prin incalcarea atributiilor de serviciu, de date si informatii dintr-un dosar penal aflat in instrumentarea DIICOT care il privea pe acesta din urma si in care ofiterul de politie fusese delegat pentru a efectua acte de urmarire penala", au scris procurorii in rechizitoriu.

Alexandru Horpos a fost arestat la domiciliu in decembrie 2014, in dosarul DIICOT in care este cercetat si Dan Besciu, asociat si administrator la Euroconstruct 98 Trading, pentru fapte de evaziune, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus atunci masura arestului la domiciliu pentru Dan Besciu, asociat si administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Josef Hornegger, administratorul SC Swietelsky Constructii Feroviare SRL, Alexandru Horpos si Vlad Ionel Vamesu, asociati si administratori ai SC Straco Group SRL. Ulterior, in ianuarie 2015, masura arestului la domiciliu a fost inlocuita pentru Horpos si ceilalti trei inculpati cu controlul judiciar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.