Social 28 Iunie 2015 10:00
Proiectul privind Legea Turismului, asteptat de mult timp de firmele din domeniu, a fost publicat vineri in dezbatere publica de catre Ministerul Economiei, prevazand printre altele inchisoare de pana la trei ani si amenzi de maxim 50.000 lei pentru constructiile neautorizate in areale turistice.

Potrivit proiectului de act normativ, constituie infractiuni "executarea in areale turistice fara autorizatie de construire sau de desfiintare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a altor constructii sau dotari decat cele admise in conditiile legii", precum si continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente. Aceste infractiuni se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei. De asemenea, nerespectarea prevederilor privind intretinerea si igienizarea zilnica a plajei inchiriate, neamenajarea plajei la inceputul sezonului turistic estival, neasigurarea lucrarilor de canalizare si alimentare cu apa pana la zona limitrofa plajei se amendeaza cu sume cuprinse intre 10.000 si 30.000 lei.

Amenzi intre 5.000 la 10.000 lei se vor da pentru circulatia sau stationarea autovehiculelor pe plaja, pentru permiterea camparii pe plaja cu destinatie turistica, dar si pentru permiterea realizarii de activitati de comert ambulant pe plaja, scrie MEDIAFAX.

In plus, operatorii economici autorizati in domeniul turismului au obligatia "sa functioneze cu personal calificat, specializat, perfectionat si autorizat, in conformitate cu reglementarile si normele de specialitate in vigoare". In ceea ce priveste formarea profesionala, se specifica faptul ca este permisa dobandirea competentelor profesionale in domeniul turismului prin "practicarea unor activitati specifice sectorului turistic direct la locul de munca sau autoinstruirea".

Documentul mai prevede ca operatorii economici din turism care detin structuri de primire turistice in statiuni au obligatia sa renoveze exterioarele cladirilor de orice tip in care isi desfasoara activitatea de cazare, alimentatie publica, agrement, transport turistic, tratament balnear, in vederea asigurarii aspectului general al cladirii.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

In prezent sectorul de turism din Romania este reglementat printr-o serie de acte normative de rang diferit, avand acelasi obiect si fiind reglementate de acte normative separate si distincte din punct de vedere juridic.

Proiectul de Lege a Turismului reglementeaza organizarea, coordonarea, promovarea si dezvoltarea turismului, considerat domeniu de importanta strategica si ramura prioritara a economiei nationale, precum si managementul resurselor turistice "in conformitate cu principiile echitatii, competitivitatii, sustenabilitatii si dezvoltarii durabile". Legea turismului se aplica tuturor formelor de turism precum si tuturor persoanelor fizice si juridice care presteaza servicii sau desfasoara activitati turistice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.