Social 26 Iunie 2015 15:04
Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, suspendat din functie, a fost trimis in judecata, in dosarul in care este acuzat ca ar fi luat mita 204.000 de euro pentru interventii in aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au trimis Tribunalului Bucuresti dosarul in care il acuza pe Solomon Wigler de patru fapte de trafic de influenta, cerand instantei sa mentina si in timpul judecarii cauzei masura arestului preventiv si masurile asiguratorii dispuse in cazul acestuia.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, Solomon Wigler, in calitate de consilier personal al primarului general al Capitalei, a pretins, in mai multe randuri, 230.000 de euro si a primit, in mai multe transe, 179.000 de euro de la un o persoana (martor denuntator in cauza), promitand ca va interveni la functionari din aparatul administrativ al edilului si la consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucuresti, pentru initierea si votarea unor proiecte de hotarare care vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificarii a trei supermarketuri in Bucuresti si acceptarea unei donatii de catre Primaria Capitalei.

"Concret, in perioada anterior mentionata, inculpatul a primit suma totala de 179.000 euro, in patru transe, respectiv inainte si dupa votarea hotararilor respective. In acelasi scop, la data de 28 mai 2015, denuntatorul s-a intalnit cu inculpatul Wigler Solomon in biroul acestuia din urma aflat in sediul Primariei municipiului Bucuresti, ocazie cu care acesta din urma l-a asigurat ca, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti din ziua respectiva, au fost aprobate atat proiectul de hotarare privind acceptarea donatiei aferenta unuia dintre proiecte, cat si PUZ-ul pentru unul dintre supermarketuri", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

In acest context, Solomon Wigler ar fi convenit cu martorul denuntator ca, in 3 iunie, sa-i dea 25.000 de euro, urmand ca diferenta pana la 51.000 de euro sa o aduca in saptamana 8-12 iunie. Solomon Wigler a fost prins in flagrant, in 3 iunie, de procurorii anticoruptie, in timp ce primea cei 25.000 de euro, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Solomon Wigler in legatura cu pretinderea si primirea sumei de 25.000 euro de la martorul denuntator, pe care l-ar fi asigurat ca ar avea influenta asupra primarul general al Capitalei, in vederea eliberarii unei autorizatii de construire a unui sens giratoriu, pentru doua supermarketuri, precum si in legatura cu alte aspecte.

Solomon Wigler este in arest din 4 iunie, in urma unei decizii luate de Tribunalul Bucuresti. In urma inceperii anchetei, Solomon Wigler a fost suspendat din functia de consilier personal al lui Sorin Oprescu. Procurorii DNA au aratat, in referatul prin care au cerut arestarea preventiva a lui Solomon Wigler, ca acesta a fost inregistrat audio-video in timp ce cerea sau primea mita in biroul sau de la etajul 14 al Primariei Capitalei, el spunandu-i la un moment dat unui om de afaceri: "Tu le-ai adus ceva? Tu ai adus ceva bani sau ceva?".

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

In referatul procurorilor se face referire la mai multe sume de bani cerute de Wigler unui om de afaceri. Intr-una dintre aceste situatii, pentru a obtine autorizatia de construire a unui sens giratoriu pentru un supermarket situat la intersectia a doua bulevarde, Solomon Wigler ar fi cerut sa primeasca mita sub forma contravalorii unui contract de executie a lucrarii pentru realizarea solutiei de trafic.

Intr-un alt caz, consilierul suspendat al lui Sorin Oprescu ar fi cerut aceluiasi om de afaceri 15.000 euro pentru a interveni pe langa ceilalti consilieri, in asa fel incat sa fie votata o hotarare legata de donarea unui teren. Wigler ar fi cerut ca banii sa ii fie virati in transe de 4.000 sau 5.000 de euro, prin virament din contul bancar al sotiei omului de afaceri in contul sotiei consilierului.

In ultima declaratie de avere, din 2013, postata pe site-ul Primariei Capitalei, Solomon Wigler mentioneaza un teren intravilan in suprafata de 65.000 de metri patrati in Popesti Leodeni, cumparat in anul 2007, in dreptul rubricii facand mentiunea ”vanzare - SC TOP Imobiliare SRL - 600.000 lei”.

Citeste si:
PSD îi cere lui Nicolae Bădălău să îşi depună demisia. Fostul...
PSD îi cere lui Nicolae...

Solomon Wigler are si doua case in Bucuresti, cu suprafete de 360 de metri patrati si 350 de metri patrati, cumparate in 2001 si 2006, precum si un apartament de 80 de metri patrati in Capitala. De asemenea, Wigler are trei autoturisme - un Audi Q5, cumparat in 2013, un BMW X1 din 2011 si un BMW X320d din 2013. Solomon Wigler mai are ceasuri, bijuterii si obiecte de arta in valoare totala de 1,9 milioane de euro. Astfel, el declara ceasuri si bijuterii de 600.000 de euro, obiecte de cult de 500.000 de euro si obiecte de arta, tablouri si sculpturi in valoare de 800.000 de euro, toate dobandite in perioada 1994-2008. In declaratia de avere, Wigler Solomon mai scrie ca are patru depozite bancare cu peste 233.000 de euro si 33.000 de lei. El a acordat si doua imprumuturi - unul de 87.000 de euro catre Anca Mihai si altul de 42.000 de euro catre Mihaela Zainescu. Venitul anulat incasat in 2012 de la Primaria Capitalei a fost de 34.857 de lei, potrivit declaratiei de avere din 2013.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.