Social 25 Iunie 2015 15:02
Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Ion Brad raman cu masura controlului judiciar, dupa ce ICCJ a respins, joi, contestatia DNA, in dosarul privind atribuirea preferentiala de lucrari unor firme de la care acestia ar fi primit "comisioane" de 10% din valoarea contractelor incheiate.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au mentinut astfel decizia luata in 19 iunie, respingand atat cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie de arestare preventiva a lui Chiliman, Moisescu, Costescu si Brad, cat si cererea acestora de revocare a masurii preventive.

Decizia este definitiva, astfel ca cei patru vor fi cercetati sub control judiciar. In perioada in care se vor afla sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu si Brad au interdictie sa paraseasca tara fara incuviintarea procurorilor si sunt obligati sa se prezinte la politie in zilele stabilite prin programul de supraveghere, dar si la procurori si in fata instantei, ori de cate ori sunt chemati, precum si sa anunte daca isi schimba locuintele.

Fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si consiliera personala a lui Andrei Chiliman, Ioana Costescu, sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta, iar primarul suspendat Andrei Chiliman si consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad, de constituirea a unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta, scrie MEDIAFAX.

Miercuri, dupa judecarea contestatiei, Chilimna, Moisescu, Costescu si Brad au fost la DNA Ploiesti, pentru a duce documentele cerute de anchetatori, dupa ce a fost pus sechestru pe bunurile lor. Procurorii DNA Ploiesti au pus sechestru pana la concurenta sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman si ale celorlalti trei inculpati. Vlad Moisescu declara luni, dupa ce a fost la DNA Ploiesti, ca in ceea ce-l priveste a fost instituit sechestru pe case, actiuni si conturi si ca va contesta masura asiguratorie.

In privinta documentului gasit de catre procurori la perchezitia domiciliara facuta la locuinta lui, Vlad Moisescu a spus ca acel document nu are nicio legatura cu Primaria Sectorului 1. Acesta a declarat ca suma de 670 de milioane de euro care apare in actul de imprumut dintre soacra si sotia sa nu este cea reala si ca in acel document este vorba despre "o eroare materiala de denominare" facuta de "cel care a intocmit actul".

Citeste si:
Fostul primar Andrei Chiliman a scapat de controlul judiciar
Fostul primar Andrei Chiliman...

Andrei Chiliman declara atunci ca i-a fost pus sechestru "pe declaratia de avere". Primarul suspendat al Sectorului 1 a contestat decizia, dosarul urmand sa fie judecat vineri la ICCJ.

Procurorii DNA sustin ca Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infractional inca din 2004, din care au facut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman si Ion Brad, urmarind "comiterea unor fapte de coruptie care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10 si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica si pe parcursul derularii contractelor incheiate cu Primaria Sectorului 1".

Banii primiti de la reprezentantii firmelor carora li se atribuiau preferential contractele ar fi fost impartiti, 30% ajungand la primarul Chiliman, cate 15% la Moisescu, Costescu si Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenta de 15% ar fi fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite, se arata in documente ale anchetatorilor.

Citeste si:
Dosarul Apa Nova: Dispret pentru interesul si siguranta populatiei,...
Dosarul Apa Nova: Dispret...

Grupul infractional ar fi obtinut de la reprezentantii firmelor Romair Consulting si Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termica a blocurilor de locuinte din Sectorul 1, dar si lucrari de asfaltare a unor strazi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentand un procent de 10% din platile facute de Primaria Sectorului 1, in baza contractelor incheiate, au precizat procurorii.

Plata "comisionului" se facea foarte discret, de regula fiind acceptate doar predarile de bani in numerar, in locurile stabilite de catre Vlad Moisescu, printre care ar fi fost si sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Balcescu, banii fiind preluati direct de Moisescu, sustin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, in cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru incheierea contractului sa fie platita prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate catre B1 TV si Romania TV.

Citeste si:
Decizie ÎCCJ: Furtul cu masca de protecție, cagulă pentru hoți, e...
Decizie ÎCCJ: Furtul cu masca...

"Aceasta protectie consta in faptul ca nu aparea nimic negativ despre ei in mass-media, iar daca in mod intamplator ar fi aparut ceva, acestia ar fi avut capacitatea sa opreasca, speculand relatia contractuala", arata anchetatorii.

De altfel, aceasta metoda era folosita in cazul mai multor firme care voiau sa incheie contracte cu Primaria Sectorului 1, astfel ca o parte din "comisionul" cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era data prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau incheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghita, in care functioneaza postul Romania TV.

Chiliman si ceilalti trei inculpati sunt cercetati in dosarul in care sunt acuzati, printre altii, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma, tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Citeste si:
Ion Iliescu poate fi achitat penal în legătură cu moartea a patru...
Ion Iliescu poate fi achitat...

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.