Social 21 Iunie 2015 14:13
Cinci senatori propun, printr-un proiect de lege, declararea zilei de 19 noiembrie ca Ziua Barbatului, iar 8 martie ca Ziua Femeii, aratand ca astfel s-ar reglementa un echilibru de gen si s-ar promova egalitatea de sanse intre femei si barbati.

Cei cinci senatori, Nicolae Badalau, Florinel Butnaru, Sorin Constantin Lazar, Pavel Marian (PSD), Nelu Tataru (PNL) si Ioan Iovescu (PPDD), au aratat ca Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita anual la 8 martie, motivele celebrarii fiind legate de realizarile sociale, politicile si conditiile economice ale femeilor, cat si de fenomenul discriminarii, iar putine persoane cunosc ca exista si o Zi Internationala a Barbatului. Initiatorii au mentionat, in expunerea de motive a proiecului, citand din Wikipedia, ca Ziua Barbatului a fost inaugurata in Trinidad Tobago, in 1999 si isi gaseste sustinere la mai multe persoane si grupuri din Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa si ONU. Potrivit initiatorilor, "obiectivele sarbatoririi Zilei Internationale a Barbatului includ concentarea asupra sanatatii barbatilor si baietilor, imbunatatirea relatiilor intre sexe, promovarea egalitatii intre sexe si prezentarea de moele masculine de urmat. Este o ocazie pentru a evidentia discriminarea fata de barbati si baieti si pentru a sarbatori realizarile si contributiile lor, in special contributiile lor la comunitate, familie, casatorie si grija de copii". Ei au aratat ca aceasta zi este sarbatorita in 60 de tari.

"Tinand cont ca la nivel international sunt celebrate cele doua zile, consideram ca prin adoptarea unei asemnea initiative legislativ, am reglementa, pe de o parte, un echilibru de gen, iar, pe de alta parte, am promova si dreptul la egalitate de sanse intre femei si barbati. Trebuie mentionat ca Ziua Femeii nu trebuie confundata cu Ziua Mamei, iar Ziua Barbatului cu Ziua Tatalui", au mai mentionat initiatorii.

Proiectul prevede ca autoritatile administratiei locale sa poata sa organizeze cu aceasta ocazie manifestari si actiuni publice dedicate sarbatoririi acestor zile, iar societatile publice de televiziune si radio sa includa in programele lor emisiuni dedicate promovarii drepturilor femeii si, dupa caz, drepturilor barbatului.

Proiectul a fost depus in 10 iunie si se afla in consultare publica la Senat.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.