Social 20 Iunie 2015 13:01
FMI este ingrijorat de reintroducerea unor privilegii privind pensiile speciale, care in trecut au fost o povara fiscala semnificativa, a declarat reprezentantul FMI in Romania, Guillermo Tolosa, referindu-se la proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.

"In trecut, pensiile speciale au fost o povara fiscala semnificativa pentru Romania. Eliminarea unor astfel de regimuri cu peste patru ani in urma a reprezentat un pas important spre restabilirea viabilitații sistemului de securitate sociala. Vedem cu ingrijorare restaurarea treptata a acestor privilegii si o compromitere a reformelor care au imbunatatit finantele publice", afirma Tolosa, intr-o declaratie remisa MEDIAFAX.

Legislativul a aprobat marti cu 303 voturi "pentru", 124 voturi "impotriva" si doua abtineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. Reprezentantii PNL au sustinut respingerea acestui proiect, in timp ce alesii PSD, UDMR, ai minoritatilor si PC au sustinut aprobarea sa.

Proiectul prevede ca parlamentarii beneficiaza de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate. Proiectul mai prevede ca deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmand sa fie in funtie de numarul de mandate. Potrivit proiectului, de aceasta indemnizatie vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnari penale sunt exclusi de la aceasta indemnizatie.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, intrebat despre pensiile speciale ale parlamentarilor, ca se va referi la aceasta chestiune dupa ce va primi de la Parlament legea si va face "o analiza profunda".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.