Social 20 Iunie 2015 10:39
Laura Georgescu, presedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca licenţele Radio Guerrilla vor fi scoase la concurs, precizand ca spera ca la aceasta competiţie sa se prezinte echipe cat mai performante.

Societatea Realitatea Media a pierdut vineri, la Inalta Curte de Casaţie si Justiţie (ICCJ), procesul in care cerea anularea Deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) prin care au fost retrase licenţele Radio Guerilla, hotararea instanţei fiind definitiva.

Contactata vineri seara de agenţia MEDIAFAX, Laura Georgescu a spus ca instanţa a confirmat ca decizia luata de CNA in 19 septembrie 2013, in privinţa licenţelor Guerrilla, a fost corecta. Totodata, Laura Georgescu a precizat ca pachetul licenţelor Guerrilla va fi scos la concurs.

"Ca de obicei, nu comentez si ma supun hotararilor instanţei. Mi-aduc aminte ca, in 19 septembrie 2013, decizia luata in prezenţa a zece membri, cu votul a sapte dintre acestia, a fost o decizie complicata, data fiind notorietatea realizatorilor acestui post de radio, dar se pare ca aplicarea legii, suverana ca intotdeauna, a fost confirmata de instanţa ca fiind o decizie corecta. Pachetul licenţelor Guerrilla, care este incepand cu data de 20 iunie in administrarea CNA, va fi scos la concurs, cum legea ne obliga, in termenul legal de 45 de zile, care probabil, data fiind perioada de concedii de odihna (din CNA, n.r.), va fi impins catre inceputul lui septembrie. Sper sa se prezinte echipe cat mai performante la acest concurs", a spus Laura Georgescu.

La randul sau, Liviu Mihaiu a declarat vineri seara, pentru MEDIAFAX, comentand decizia instanţei prin care Realitatea Media a pierdut definitiv licenţele Radio Guerrilla, ca va strange echipa Guerrilla si va merge la Consiliul Naţional al Audiovizualului cu cel mai bun proiect, pentru a lua inapoi frecvenţele.

"Cred ca 'Binili Invingi!' in cazul Guerrilla si de acum o sa strangem oastea imprastiata pe diferite metereze si vom veni cu caietul de sarcini cel mai potrivit pentru a ne lua licenţele si eterul inapoi. Guerrilla nu moare si nu se preda!", a spus Liviu Mihaiu, realizator la Radio Guerrilla.

CNA a retras toate licenţele Radio Guerrilla pe 19 septembrie 2013, din cauza ca acestea nu mai erau operate de societatea care le deţinea oficial - Realitatea Media SA -, ci de o alta societate - Expresiv SA. Legea audiovizualului prevede ca CNA retrage licenţa audiovizuala daca se incalca normele privind regimul proprietaţii.

Citeste si:
Admitere facultate 2022: studenții ar putea da licența mai târziu
Admitere facultate 2022:...

In 7 octombrie 2013, Realitatea Media SA a dat in judecata Consiliul si a cerut anularea Deciziei CNA numarul 500 din 2013 prin care au fost retrase licenţele Guerrilla. Decizia CNA a fost atacata cu o acţiune in contencios administrativ, care a fost respinsa in prima instanţa (la Curtea de Apel Bucuresti), insa Realitatea Media a facut recurs, care s-a judecat la Inalta Curte de Casaţie si Justiţie.

Ultimul termen in acest proces s-a judecat, vineri, la ICCJ, iar instanţa suprema a respins recursul declarat de Realitatea Media SA, prin administratorul judiciar Cenţu SPRL, impotriva sentinţei civile din 18 decembrie 2013 a Curţii de Apel Bucuresti - Secţia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, ca nefondat. Decizia ICCJ, pronunţata vineri, este definitiva.

Citeste si:
Radio Guerilla suspenda emisiunea lui Liviu Mihaiu, pana la...
Radio Guerilla suspenda...

Odata cu incheierea acestui litigiu licenţele pe care a emis Guerrilla pot fi scoase la concurs de Consiliul Naţional al Audiovizualului, existand posibilitatea ca cel puţin o parte dintre acestea sa revina, in mod direct, la fosta echipa a Guerrilla, daca aceasta se va inscrie la respectiva competiţie.

De altfel, dupa retragerea licenţelor, echipa Radio Guerrilla a publicat pe contul oficial de Facebook al postului un mesaj in care si-a exprimat intenţia de a participa la un eventual concurs organizat de CNA pentru a prelua licenţele pe care a emis Guerrilla.

Totodata, CNA planuieste sa organizeze, in luna septembrie, un concurs pentru atribuirea unor frecvenţe radio, potrivit unei decizii luate in sedinţa din 12 mai de membrii Consiliului. Este de asteptat ca atunci sa fie scoase la concurs si licenţele pe care a emis Radio Guerrilla.

Citeste si:
George Buhnici, luat în vizor și de către CNA. Ce a declarat Monica...
George Buhnici, luat în vizor...

Consiliul Naţional al Audiovizualului a retras toate licenţele Radio Guerrilla pe 19 septembrie 2013, din cauza ca acestea nu mai erau operate de societatea care le deţinea oficial - Realitatea Media SA -, ci de o alta societatea - Expresiv SA.

Legislaţia audiovizualului interzice ca o licenţa deţinuta de o societate sa fie exploatata de catre o alta societate. Acesta a fost motivul pentru care CNA a retras licenţele Radio Guerrilla: faptul ca aceste frecvenţe au inceput sa fie exploatate, fara acordul CNA, de catre Expresiv SA si nu de catre deţinatorul legal, Realitatea Media.

Decizia CNA luata pe 19 septembrie 2013 a implicat toate cele 24 de licenţe audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licenţe terestre si o licenţa de satelit), pe care Realitatea Media SA le deţinea.

Citeste si:
O parte dintre piesele lui Carla’s Dreams, reclamate la CNA. Care a...
O parte dintre piesele lui...

Decizia a fost luata de CNA dupa ce, pe 16 septembrie 2013, societatea Realitatea Media SA, aflata in insolvenţa, a anunţat ca va vinde la licitaţie, prin administratorul sau judiciar de la momentul respectiv, HM Expert IPURL, licenţele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla. Ulterior, membrii CNA au anunţat ca vanzarea la licitaţie de catre Realitatea Media a licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este ilegala.

Pe de alta parte, in sedinţa CNA din 19 septembrie 2013, Andrei Ţiru, avocatul Realitatea Media SA, a spus ca membrii comitetului creditorilor de la Realitatea Media doar si-au exprimat intenţia de a incheia contracte de management pentru exploatarea Radio Guerrilla. Astfel, a fost incheiat un contract intre Realitatea Media SA si Expresiv SA, pentru exploatarea licenţelor Radio Guerrilla de catre societatea Expresiv, pentru o suma de 6.500 de euro pe luna, dar contractul nu a fost avizat de judecatorul sindic, fapt pentru care nu si-ar fi produs efectele, potrivit avocatului Realitatea Media.

In schimb, la momentul respectiv, Laura Georgescu, presedintele CNA, a spus ca acest contract era datat 14 august 2013 si isi producea deja efectele. "Deja Realitatea Media a dat in exploatare, contra 6.500 de euro pe luna, Radio Guerrilla (...) Noi aparam interesul public, care doreste Radio Guerrilla, aparam interesul realizatorilor (...) CNA ii va apara ca sa nu ii jecmaniţi de bani si vor ramane cu Radio Guerrilla pe piaţa", le-a spus Laura Georgescu, atunci, reprezentanţilor Realitatea Media.

Ulterior, CNA a scos la concurs cele 23 de licenţe terestre ale Radio Guerrilla, insa, in data de 19 noiembrie 2013, Consiliul a decis sa amane concursul pentru frecvenţele pe care a emis Radio Guerrilla pana la soluţionarea situaţiei juridice a acestora.

Dupa retragerea licenţelor, Guerrilla a continua sa emita online. Totodata, dupa o perioada, Liviu Mihaiu si Mihai Dobrovolschi, realizatori la Radio Guerrilla, au inceput sa colaboreze cu Gold FM.

Pe de alta parte, si situaţia marcii Guerrilla este una incurcata, dupa cum a precizat Mihai Dobrovolschi intr-o sedinţa a CNA din anul 2013.

"Noi am facut demersuri sa vedem cine deţine marca Guerrilla si nimeni nu poate sa ne spuna (...) La OSIM este inregistrata pe o firma care nu mai activeaza, firma Polifonic", a explicat Mihai Dobrovolschi, precizand ca au fost semnale ca in spatele societaţii Polifonic s-ar afla o societate din Cipru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.