Social 17 Iunie 2015 11:14
Somnolenta diurna, depresia si lipsa concentrarii sunt cateva dintre consecintele sindromului de apnee in somn, subdiagnosticat in Romania, pentru depistarea acestuia fiind dezvoltata o aplicatie smartphone care ofera informatii despre tulburarile de somn si despre medicii specialisti.

Apneea este o intrerupere temporara a respiratiei, iar persoanele care sufera de sindromul de apnee in somn (SAS) se opresc in mod repetat din respirat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde si un minut sau chiar mai mult. Aceste intreruperi produc o scadere a cantitatii de oxigen din sange, fapt ce poate provoca grave complicatii sau chiar moartea.

Presedintele Societatii Romane de Somnologie, dr. Oana Deleanu, a declarat marti, cu ocazia lansarii aplicatiei "Help! Snoring", ca exista 88 de patologii ale somnului, iar apneea este cea de-a doua, ca frecventa, dupa insomnie. Se estimeaza ca 2,4 la suta dintre persoanele care sunt afectate de patologii ale somnului au de fapt apnee, afectiune intalnita mai frecvent in cazul barbatilor.

Oana Deleanu a explicat ca este vorba de apnee atunci cand pauza de respiratie este mai mare de 10 secunde si cand acestea apar de cel putin cinci ori intr-o ora. In intervalul in care aceste persoane nu mai respira in timpul somnului, se produce aritmie cardiaca, creste tensiunea arteriala si se poate produce chiar decesul, relateaza MEDIAFAX.

Presedintele Societatii Romane de Somnologie a mai spus ca un studiu facut in 22 de tari a aratat ca Romania este pe locul 10 in topul accidentelor rutiere produse pe fondul adormirii la volan. De asemenea, somnolenta a fost asociata in 31 - 41 la suta din accidentele majore ale vehiculelor comerciale (soferi profesionisti).

Presedintele Societatii de Pneumologie, profesor dr. Florin Mihaltan, a declarat ca aceasta boala este subdiagnosticata si subtratata, iar de obicei pacientii se prezinta tardiv la medic, dupa ce au dezvoltat o multitudine de complicatii.

Specialistii au explicat ca orice persoana ar trebui sa se adreseze medicului daca in timpul noptii sforaie zgomotos, i se opreste respiratia in timpul somnului, are senzatie de sufocare, merge frecvent la baie si somnul nu este odihnitor si daca in timpul zilei are dureri de cap matinale, somnolenta, capacitate redusa de concentrare, iritabilitate sau daca adoarme in timpul unor activitati de rutina.

Citeste si:
Trecerea la ora de iarnă: cum gestionezi schimbările tiparului de somn
Trecerea la ora de iarnă: cum...

Acest sindrom nu poate fi tratat, insa exista aparate care pot imbunatati semnificativ viata pacientului. Aplicatia "Help! Snoring" poate fi descarcata in mod gratuit si poate fi utilizata pentru informare, dar si pentru testarea persoanelor care sufera de tulburari ale somnului (apnee in somn de tip obstructiv, sforait, somn neodihnitor, treziri repetate, oboseala in timpul zilei).

Aplicatia se adreseaza tuturor persoanelor care sufera de oboseala, somnolenta diurna, tulburari de concentrare si daca dupa efectuarea testului rezultatul indica o posibila problema, utilizatorii pot accesa si lista medicilor si cabinetelor specializate in diagnosticarea si tratarea tulburarilor de somn.

Medicii specialisti avertizeaza ca, potrivit unei directive europene, statele membre, deci si Romania, trebuie sa adopte pana la sfarsitul acestui an o serie de reglementari astfel incat candidatii sau conducatorii auto pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv sa fie obligati sa se supuna unei consultatii medicale, pentru obtinerea unui aviz autorizat, inainte de eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere.

Citeste si:
iPhone vs. smartphone-uri Samsung: care este cel mai bun?
iPhone vs. smartphone-uri...

De asemenea, permisele de conducere ar trebui sa poata fi eliberate candidatilor sau soferilor care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv doar daca dovedesc ca isi controleaza afectiunea in mod corespunzator, ca respecta un tratament adecvat si ca prezinta imbunatatiri in ceea ce priveste somnolenta, daca este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat.

In plus, candidatii sau soferii care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care urmeaza un tratament ar trebui sa faca obiectul unei examinari medicale periodice, la intervale care nu depasesc trei ani pentru conducatorii auto din grupa 1 si un an pentru cei din grupa 2, pentru a stabili masura in care respecta tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul si mentinerea unei vigilente adecvate.

Citeste si:
Cum și-a ales What s Up numele de scenă. Marius Moga s-a îndoit de...
Cum și-a ales What s Up...

Medicii atrag atentia ca Romania nu a elaborat legislatia care sa transpuna directiva europeana si nici nu stiu cum vor fi controlati toti conducatorii auto care vor necesita teste de specialitate, avand in vedere ca un astfel de test presupune conectarea unui singur pacient la un aparat o noapte intreaga, iar in prezent se testeaza cam 6.000 de pacienti anual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.