Social 17 Iunie 2015 10:14
Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Adrian Balaban Grajdan a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, de instanta suprema, pentru ca in 2012 a trimis ICCJ o adresa prin care contesta existenta unui prejudiciu in dosarul "Trofeul calitatii", decizia nefiind definitiva.

Decizia de marti a Inaltei Curtie de Casatie si Justitie (ICCJ) poate fi contestata cu apel la aceeasi instanta. Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, avand un termen de incercare de sase ani. Grajdan a fost trimis in judecata, de DNA, in 19 iulie 2013, pentru favorizarea infractorului, fiind acuzat ca in 2012 a trimis ICCJ o adresa prin care contesta existenta unui prejudiciu in dosarul "Trofeul calitatii" si retragea institutia ca parte din cauza

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca la data de 22 mai 2012, Adrian Balaban Grajdan, in calitate de inspector general al ISC, a emis catre Inalta Curte de Casatie si Justitie o adresa prin care inspectoratul contesta existenta prejudiciului in dosarul "Trofeul calitatii", in care erau judecati Adrian Nastase, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Ioana Popovici si Mihail Cristian Vasile. "Inculpatul a emis aceasta adresa la numai doua zile de la numirea sa in functie si inainte de preluarea efectiva a atributiilor specifice functiei de inspector general al ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu incalcarea dispozitiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor si intr-un sens contrar intereselor legitime ale ISC", au scris procurorii in documentul citat.

Procurorii au mai aratat ca Adrian Balaban Grajdan "a premeditat savarsirea infractiunii, deoarece primele ordine emise de acesta in calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii catre instanta a acestei adrese prin care ii favoriza pe inculpatii judecati de instanta suprema".

In documentul semnat de Balaban Grajdan si depus la dosarul "Trofeul calitatii", aflat in faza de judecare a recursului la Completul de cinci judecatori, se arata ca ISC nu ar fi inregistrat niciun prejudiciu financiar-contabil si nu s-ar fi putut constitui parte civila in procesul penal. Acesta invoca in sprijinul afirmatiilor facute, printre altele, un Raport al Curtii de Conturi pentru anul 2004 care nu exista.

In dosarul Trofeul calitatii", un complet de trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie dispusese, in 30 ianuarie 2012, obligarea lui Adrian Nastase, Irinei Paul Jianu, Dianei Gasparovici si sotilor Ioana si Bogdan Popovici, in solidar cu SC Eurografica SRL, la plata sumei de 3.337.452,5 lei, reprezentand civile catre ISC.

Citeste si:
Fulgy, condamnat la doi ani de închisoare. Familia lui este...
Fulgy, condamnat la doi ani...

Totodata, prin aceeasi decizie a instantei, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici si sotii Popovici, in solidar cu partea responsabila civilmente SC A Rond SRL, si Mihai Cristian Vasile, in solidar cu partea responsabila civilmente SC Eurografica SRL, au fost obligati sa plateasca ISC despagubiri civile de 3.143.931,9 lei.

Procurorii sustin ca, in aceste conditii, adresa emisa de Balaban Grajdan crea premisele administrarii de probe suplimentare si venea in sprijinul apararii inculpatilor din dosarul "Trofeul calitatii". "Efectele acestui document au fost inlaturate ca urmare a adresei de revenire transmisa de catre ISC", au mai aratat procurorii in documentul citat.

In 20 iunie 2012, Completul de cinci judecatori al instantei supreme a dispus condamnarea inculpatilor din dosarul "Trofeul calitatii" si obligarea acestora la plata de despagubiri civile catre ISC in cuantumul sumelor stabilite prin decizia din 30 ianuarie. In 18 martie 2013, Adrian Nastase a fost eliberat din penitenciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata in dosarul "Trofeul calitatii", in care fusese condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Judecatoria Sectorului 1 a admis in 1 februarie cererea Inspectoratului de Stat in Constructii de incuviintare a executarii silite a lui Adrian Nastase cu peste 3,3 milioane de lei din prejudiciul total din dosarul "Trofeul calitatii", decizia fiind definitiva.

Adrian Nastase a notificat, in 7 februarie 2013, prin intermediul avocatilor, Inspectoratul de Stat in Constructii cu privire la faptul ca va plati 760.000 de euro din prejudiciul calculat in dosarul "Trofeul calitatii", declara atunci avocatul acestuia, Ion Cazacu. Cazacu arata ca Nastase este pregatit in orice moment sa achite cei peste 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat in Constructii, dar institutia nu a dat contul in care sa fie virati acesti bani. Ulterior, in 14 februarie 2013, avocatul Ion Cazacu declara ca ISC a transmis un numar de cont in care fostul premier sa depuna cei peste 3,3 milioane de lei.

Citeste si:
Condamnări în dosarul 10 august: 11 bărbați, condamnați cu suspendare
Condamnări în dosarul 10...

In 23 aprilie 2013, Adrian Nastase a dat in judecata Inspectoratul de Stat in Constructii pentru ca ar fi denaturat realitatea prin faptul ca nu a aratat intr-un comunicat de presa din 13 februarie si ca institutia a refuzat sa primeasca banii stabiliti de instanta ca parte a sa din prejudiciul stabilit in dosarul "Trofeul calitatii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.