Social 16 Iunie 2015 14:13
ANI cere DNA sa il cerceteze pe Nicusor Constantinescu pentru conflict de interese si fapte de coruptie, in legatura cu mai multe contracte atribuite firmei Conpress Holding, precum si cu un contract al Consiliului Judetean Constanta incheiat cu ocazia evenimentului "Centura de Aur" din 2013.

Potrivit Agentiei Nationale de Integritate, in urma evaluarii, au rezultat indicii privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, intrucat, in perioada exercitarii functiei, Nicusor Constantinescu a incheiat prin atribuire directa un contract de prestari servicii si zece acte aditionale, semnate intre Consiliul Judetean Constanta si SC Conpress Holding SRL, in urma carora asociatii firmei au obtinut 2.404.913,24 de lei (aproximativ 556.000 de euro).

ANI a precizat ca Nicusor Constantinescu a fost asociat al firmei Conpress Holding SRL (in perioada 23 mai 1994 - 4 aprilie 2002) si administrator (in 3-4 aprilie 2002), fiind asociat cu Gabriel Sorin Strutinsky, Sanda Ciocoiu, Mihail Gheorghe Carciog, "persoane fizice cu care este asociat si in prezent in cadrul altor societati comerciale".

De asemenea, ANI a mai stabilit ca, in contextul evenimentului "Centura de Aur", organizat in Constanta, in perioada 4-8 septembrie 2013, Consiliul Judetean, prin presedintele Nicusor Constantinescu, a incheiat cu agentia de turism SC Icar Tours Constanta SRL un contract-cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

"Astfel, prin incheierea acestui contract, s-a creat un folos patrimonial, in valoare de 22.000 lei, in favoarea SC Xenoti SRL, societate comerciala ce a asigurat, cu ocazia evenimentului mentionat, servicii de cazare la Complexul «Flora» din Mamaia, si in cadrul careia Constantinescu Nicusor Daniel detine calitatea de asociat. Anterior, in anul 2007, SC Icar Tours Constanta SRL a incheiat cu SC Xenoti SRL - Complex «Flora» Mamaia un contract de prestari servicii hoteliere pe durata nedeterminata. Astfel, pentru efectuarea platilor, Constantinescu Nicusor Daniel, in calitate de Presedinte al CJ Constanta si ordonator principal de credite, a semnat documentele financiar-contabile constand in cinci ordonantari de plata, doua angajamente bugetare si doua propuneri de angajare", se arata intr-un comunicat de presa al ANI, transmis marti agentiei MEDIAFAX.

Citeste si:
Camera Deputatilor: Faptele de incompatibilitate sau de conflict de...
Camera Deputatilor: Faptele...

Totodata, ANI a stabilit ca Nicusor Constantinescu a folosit informatiile referitoare la bugetul CJ Constanta si serviciile ce urmeaza a fi achizitionate, acestea nefiind publice, in scopul obtinerii sumei de 2.404.913,24 lei (echivalentul a aproximativ 556.000 de euro) pentru asociatii firmei Conpress Holding SRL Constanta, societate care apartine acelorasi persoane cu care presedintele CJ Constanta se afla in relatii de asociere si colaborare in ultimii cinci ani, in mai multe societati comerciale.

"In acelasi sens, Constantinescu Nicusor Daniel, folosind informatii ce nu sunt destinate publicitatii, a favorizat si directionat, prin intermediul agentiei de turism Icar Tours Constanta, plata sumei in valoare de 252.899,00 lei pentru serviciile de cazare oferite in timpul competitiei sportive «Centura de Aur», din care, ulterior, suma de 22.000 lei a fost directionata catre propria firma, SC Xenoti SRL", se mai arata in comunicatul ANI.

Citeste si:
Nicusor Constantinescu - condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare
Nicusor Constantinescu -...

Astfel, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Directia Nationala Anticoruptie in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Nicusor Constantinescu a infractiunii de conflict de interese si a infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie. Totodata, avand in vedere neconcordantele sesizate cu privire la unele facturi fiscale, constatate ca urmare a comunicarii acestora de catre SC Xenoti SRL - Complex "Flora" Mamaia si SC Icar Tours Constanta SRL, ANI a sesizat Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pentru declansarea actiunii de control fiscal la firma Xenoti, in conformitate cu prevederile codurilor fiscal si de procedura fiscala.

ANI a precizat ca Nicusor Constantinescu a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, presedintele CJ Constanta nedepunand la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Citeste si:
Tariceanu: Atat timp cat institutii ca DNA sau ANI sunt folosite ca...
Tariceanu: Atat timp cat...

Potrivit articolului 301 din Codul penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

De asemenea, conform articolului 12, litera b) din Legea 78/2000, "sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii".

Citeste si:
Eva Kaili a fost demisă din funcția de vicepreședintă a...
Eva Kaili a fost demisă din...

La jumatatea lunii mai, presedintele CJ Constanta a castigat un proces cu ANI. Constantinescu a contestat in instanta raportul inspectorilor de integritate - prin care fusese declarat incompatibil intrucat in mandatul anterior a fost, simultan, sef al CJ si reprezentant al judetului in AGA a societatii comerciale RAJA SA Constanta - si a obtinut castig de cauza. Decizia nu este insa definitiva, contestatia urmand sa se judece la instanta suprema.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.