Social 15 Iunie 2015 14:53
Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, intr-un nou dosar de coruptie, el fiind acuzat ca i-a dat mita unui parlamentar, pentru ca acesta din urma sa promoveze un anumit proiect de act normativ.

Potrivit unui comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Mihail Vlasov va fi judecat pentru dare de mita. Vlasov a fost trimis in judecata de DNA pentru ca, in 26 februarie 2013, in calitate de presedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), i-a cerut unui deputat "sa ii sustina interesele", prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat "Lege privind registratorii comerciali si activitatea de inregistrare in registrul comertului".

Solicitarea a fost formulata in contextul in care Mihail Vlasov isi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comert si Industrie a Romaniei sa poata prelua Oficiului National al Registrului Comertului, potrivit rechizitoriului procurorilor. "Scopul determinant al acestui demers legislativ il reprezenta controlarea veniturilor obtinute din activitatea desfasurata de Registrului Comertului. In schimbul sustinerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, in calitatea sa de presedinte al Colegiului de conducere al Camerei Nationale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, ca il va numi in functia de arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei", precizeaza sursa citata.

Deputatul respectiv era membru in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, comisie permanenta competenta sa avizeze propunerile legislative, inainte ca acestea sa fie supuse votului in plen. "In baza intelegerii anterioare, inculpatul Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a sedintei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea deputatului de acordare a functiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului si a votat alaturi de acestia numirea deputatului respectiv in functia de arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR", arata anchetatorii.

In rechizitoriu se mentioneaza ca numirea in functia de arbitru se facea la propunerea presedintelui Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, detinuta la acel moment de Vlasov, in baza depunerii unui dosar ce cuprindea documente relevante si in urma adoptarii unei decizii de catre Colegiul de Conducere al CCIR, de asemenea condus de Mihail Vlasov. Procurorii spun ca el avea o mare influenta asupra celorlalti membri, care aprobau propunerile presedintelui, "fara a solicita lamuriri sau a formula obiectiuni". Dosarul urmeaza sa fie solutionat de Curtea de Apel Bucuresti, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Mihail Vlasov a mai fost trimis in judecata intr-un alt dosar penal, in aprilie 2014. Intre timp, in acets prim dosar, fostul presedinte al CCIR a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, de Curtea de Apel Bucuresti. Decizia a fost contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta care va da sentinta definitiva in acest caz.

Mihail Vlasov este judecat sub control judiciar din 30 august 2014, dupa ce, din 24 aprilie 2014 a fost arestat la domiciliu, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki. Anterior, din 19 martie 2014 pana in 24 aprilie 2014, Vlasov a fost arestat preventiv.

In acest dosar, Vlasov a recunoscut faptele de care este acuzat de procurori si a solicitat instantei sa fie judecat in procedura simplificata, astfel incat sa-i fie redusa pedeapsa, insa Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 21 octombrie 2014, sa-i respinga cererea.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.