Social 13 Iunie 2015 14:00
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va prezenta un raport detaliat privind modul de functionare a cardului de sanatate in mai, prima luna de implementare a noului sistem de validare a serviciilor medicale si farmaceutice, a anuntat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

"In principiu, de la 1 august, cardul de sanatate va fi unicul instrument de validare a serviciilor medicale. Sistemul informatic va functiona doar daca va exista o colaborare intre autoritati si furnizorii de servicii medicale. Dupa ce validam serviciile oferite in luna mai, vom face o ampla comunicare, pe sectiuni, pe tipuri de furnizori de servicii: medicina de familie, ambulatoriu, spitale, furnizori de dispozitive, ingrijiri la domiciliu, absolut toate. Nu trecem numele pacientului, dar pe cel al furnizorului il trecem", a explicat reprezentantul CNAS.

Ciurchea a mai spus ca a incercat sa rezolve problemele pe parcurs, pe masura ce au fost semnalate de catre furnizori, iar campania de informare pentru implementarea cardului de sanatate a lipsit pentru ca "nu au fost resurse". Potrivit presedintelui CNAS, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti sunt intre 13.000 si 14.000 de carduri pe care asiguratii nu s-au dus sa le ridice, desi au primit mesaje SMS in acest sens.

Ciruchea a facut aceste precizari dupa ce vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania, Mircea Cinteza, a spus, vineri, ca sistemul informatic nu functioneaza bine, da erori si se blocheaza, relateaza MEDIAFAX. "Sistemul electronic pe care tocmai l-am introdus nu functioneaza bine. Nu raspunde la timp, raspunde cu greseli, se blocheaza cardul. Aici este o problema de IT a celor care au inventat sistemul. CNAS spune ca functioneaza, medicii spun ca nu functioneaza. Ideea ar fi ca trebuie sa existe un punct de vedere, un raport intre CNAS, pe de o parte, sau CNAS si MS si cei care efectueaza lucrul acesta: medici, farmacistii, medicii de laborator pentru ca stim bine acest sistem a fost facut pentru administratie, nu ajuta cu nimic pacientul si il incurca pe medic. Mesajul nostru este ca trebuie sa existe un triumvirat minister - CNAS si cei care aplica sistemul care sa faca un raport lunar scurt pe problemele care exista", a sustinut Cinteza.

El a mai semnalat faptul ca nu exista o regula prin care tratamentele noi sa fie luate in considerare pentru decontare. "La noi nu exista o regula prin care marile inovatii sa fie luate in considerare pentru decontare. Medicamentele ieftine nu se gasesc pe piata pentru ca distribuitorii nu mai sunt interesati de aducerea lor si renunta. Multe medicamente ieftine sunt insa vitale", a spus vicepresedintele CMR

Potrivit lui Cinteza, compania nationala Unifarm ar trebui sa fie obligata sa asigure medicamentele ieftine care au disparut de pe piata romaneasca si care erau administrate in cazul bolilor cardiovasculare, neurologice, gastro-intestinale si psihiatrice. "Unifarm ar trebui sa fie obligat la o lista de medicamente ieftine, care nu mai exista pe piata pentru ca distribuitorii nu le mai aduc nefiind profitabile, sa fie obligat sa le asigure, pentru ca altfel se pierd vieti si este vina noastra. In unele cazuri medicamentele vin mai tarziu cu pretul de cinci ori mai mare decat pretul initial pe care il oferisera si solutia birocratica dureaza iar uneori bolile nu asteapta", a adaugat Cinteza.

Citeste si:
Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 octombrie. Pentru ce se...
Începând cu 1 octombrie,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.