Social 13 Iunie 2015 11:30
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) avertizeaza ca in perioadele caniculare creste riscul aparitiei de toxiinfectii alimentare si recomanda cumpararea alimentelor numai din spatii autorizate si pastrarea lor la temperaturi si in conditii adecvate.

"In sezonul cald creste riscul alterarii alimentelor si, implicit, al aparitiei de toxiinfectii alimentare si, de aceea, este bine sa fie respecte cateva masuri simple, dar foarte eficiente. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa acorde o mai mare atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate", se arata in comunicatul ANSVSA.

Astfel, consumatorilor li se recomanda sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si care sunt depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura si igiena, scrie MEDIAFAX.

Apoi, cat mai repede posibil dupa cumparare, alimentele de origine animala trebuie puse in frigider unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0 si 4 grade Celsius si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C.

Alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider trebuie sa fie ambalate separat si mentinute in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj. Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru a fi ulterior preparate sau consumate, mai spune ANSVSA. La randul lor, alimentele gatite trebuie pastrate in recipiente acoperite. Alimentele alterate trebuie indepartate, pentru ca sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente.

Citeste si:
România, sub avertizări cod galben și portocaliu de caniculă, de...
România, sub avertizări cod...

Fructele si legumele trebuie spalate bine inainte de a le depozita in frigider si inainte de a le consuma. ANSVSA mai arata ca agentii economici trebuie sa evite expunerea la vanzare a produselor de origine animala in locuri si spatii care nu asigura temperaturi adecvate si conditii de igiena corespunzatoare.

In plus, inspectorii sanitari veterinari vor controla conditiile de manipulare, depozitare si transport ale produselor de origine animala si, in mod special, a produselor perisabile (carne preparata si carne tocata, peste, oua, lapte si produse din lapte).

Consumatorii pot sesiza autoritatile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor asupra oricaror abateri din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit numarul de telefon - 0800 826 787.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.