Social 12 Iunie 2015 16:24
Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului, Strategia Nationala de Aparare a Tarii, seful statului solicitand sa adreseze Legislativului in 22 iunie un mesaj referitor la acest document, in sedinta comuna a celor doua Camere.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a trimis, vineri, Parlamentului, Strategia Nationala de Aparare a Tarii.

Totodata, presedintele Klaus Iohannis a transmis presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in conformitate cu prevederile art. 88 din Constitutie, solicitarea de a adresa Parlamentului un mesaj referitor la Strategia Nationala de Aparare a Romaniei, in sedinta reunita a celor doua Camere, luni, 22 iunie, incepand cu ora 17.00, mentioneaza sursa citata.

Presedintele Iohannis a declarat, marti, ca le-a prezentat membrilor CSAT Strategia Nationala de Aparare, intitulata "O Romanie puternica in Europa si in lume", un document "integrator, care ofera o viziune si o directie in materie de securitate nationala".

"Viziunea mea este aceea a unei Romanii puternice in Europa si in lume. O Romanie puternica inseamna pentru mine cel putin trei lucruri: un stat care isi apara cetatenii oriunde s-ar afla ei, o tara care isi apara valorile, interesele, simbolurile, dar si bunurile nationale si resursele naturale; care stie sa-si protejeze patrimoniul, domeniile de excelenta, care pune prioritate pe educatie si sanatate, si, in al treilea rand, un stat care contribuie mentinerea securitatii colective alaturi de partenerii ei si la promovarea democratiei si libertatii. Toate acestea presupun din partea noastra continuitate in angajamente si predictibilitate in actiuni. Continuitatea si predictibilitatea ne fac o tara credibila si o resursa de incredere intr-o regiune complicata. In aceasta constructie, evident Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenenta la NATO, apartenenta la UE sunt toate reafirmate ca piloni ai politicii noastre externe si de securitate", a declarat Klaus Iohannis, dupa sedinta CSAT, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Seful statului a explicat ca una dintre principalele noutati aduse de aceasta Strategie este "conceptul de securitate nationala extinsa". "Securitatea nationala nu este privita doar prin perspectiva apararii, ci prin evaluarea aspectelor care tin de ordine publica, economie, infrastructura, educatie, sanatate, mediu, cultura, fiindca toate acestea au impact asupra securitatii nationale. Membrii CSAT au decis promovarea Strategiei nationale de aparare a tarii catre Parlamentul Romaniei pentru aprobarea acesteia in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului", a afirmat Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.