Social 11 Iunie 2015 12:41
Aproape 4 din 10 angajati din companiile mari din Romania considera coruptia un fenomen generalizat, in sensul ca practicile de dare si luare de mita sunt extinse in mediul de afaceri local, insa nivelul este mai redus decat in Europa de Est, unde ajunge la 63%, potrivit unui studiu EY.

"Cu toate ca acest fapt este ingrijorator, daca privim cu atentie realizam ca in Estul Europei perceptia generala privind coruptia este mai mare (63%), iar in tarile cu o dezvoltare-rapida aceasta atinge 61%. De asemenea, participantii la studiu sunt mai optimisti in ceea ce priveste masurile anti-coruptie comparativ cu situatia din ultimii doi ani", a declarat intr-un comunicat Laura Lica-Banu, senior manager in cadrul EY Romania.

Studiul EY "Fraud Survey", realizat la nivel global pe un esantion de 3.800 de angajati din companii de mari dimensiuni, inclusiv din Romania, arata o corelatie clara intre companiile care sunt in crestere si aplicarea cu strictete a regulilor de conformitate, in timp ce managementul poate fi tentat sa isi asume riscuri pentru a accelera cresterea pe termen scurt.

Respondentii ale caror activitati au cunoscut o crestere a veniturilor in ultimii doi ani sunt cel mai probabil capabili sa-si evalueze standardele etice aplicabile de catre companie ca fiind "foarte bune", sa aiba sau sa cunoasca politicile anti-mita /anti-coruptie adoptate de companie si sa observe care sunt operatiunile pe piata care indeplinesc aceleasi standarde etice.

"Mediul de afaceri din Romania se misca in directia buna. Exista un angajament mai serios din partea managementului companiilor pe linia comunicarii politicilor anticoruptie si a acordarii unei atentii speciale riscului reputational care le poate afecta afacerea. Raspunsurile arata o crestere a constientizarii companiilor asupra necesitatii de a adopta programe de conformitate anti-coruptie si de a monitoriza conflictele de interes. Trebuie sa continuam sa punem caramizi pe aceasta baza", a mai spus Lica-Banu.

Studiul releva ca firmele din Romania au inceput sa lucreze la adoptarea unor programe de conformitate eficiente. Astfel, 58% dintre participantii la studiu au mentionat ca au fost adoptate politici anticoruptie de catre companii sau ca sunt constienti de existenta acestora, jumtate dintre respondenti considera utile sesiunile de instruire anti-coruptie si 52% spun ca raportul transmis pe canalul de avertizare al companiilor este urmat de catre o actiune a managementului fata de cel care a incalcat regulile anticoruptie.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Desi la nivel global nu toti managerii comunica angajamentul lor de respectare a unor standarde inalte din punct de vedere etic, participantii de pe piata din Romania sunt mult mai increzatori privind deciziile de management, 51% dintre respondenti indicand ca managementul lor superior face dovada respectarii unor standarde inalte din punct de vedere etic atunci cand isi gestioneaza afacerile, scrie MEDIAFAX. "Inca exista o presiune mare pentru companii, de a-si dezvolta business-ul. Studiul releva clar increderea ca o procedura eficienta de conformitate si un management corespunzator al riscurilor de frauda si coruptie vor asigura sustenabilitatea afacerii", apreciaza Burcin Atakan, director executiv si liderul departamentului de investigare a fraudelor al EY Romania. Pe de alta parte, el spune ca actiunile proactive adoptate de catre stat la nivel de reglementare din ultimii doi ani au fost apreciate de catre jucatorii pe piata.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.