Social 9 Iunie 2015 18:34
Cea de-a 14-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a inregistrat un record in istoria evenimentului, cele 223 de filme din cele 60 de tari selectionate anul acesta fiind vizionate de peste 73.000 de spectatori platitori de bilete, potrivit organizatorilor.

TIFF 2015 a insemnat, printre altele, aproximativ 400 de proiectii care au inregistrat peste 73.000 de platitori de bilete in salile de cinema - o crestere importanta, cu peste 10.000 fata de anul trecut. Lor li se adauga cei prezenti la proiectiile gratuite in aer liber din Manastur, TIFF Campus si Depozitul de Filme, masterclass-uri, workshop-uri, lansari, expozitii si concertele gratuite din cadrul Norwave, numarul total al participantilor depasind cifra de 110.000 - de toate varstele si din toata tara - in cele zece zile ale festivalului. Circa 850 de invitati - regizori, producatori, actori, profesionisti din industrie - si jurnalisti romani si straini au luat parte la proiectii si evenimente, scrie MEDIAFAX.

Festivalul s-a incheiat spectaculos pe 7 iunie, cu filmul "Trash", in regia lui Stephen Daldry - multiplu nominalizat la Oscar -, la proiectia caruia au asistat 2.189 de spectatori, in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Acesta a fost al doilea cel mai de succes film al festivalului, fiind depasit doar de cel proiectat in deschidere, cu 2.366 de spectatori - "Povesti trasnite / Wild Tales", care va avea premiera in cinematografe vineri. Pe locurile al treilea si al patrulea in top, tot cu peste 2.000 de bilete vandute, s-au clasat filmele romanesti "Comoara", de Corneliu Porumboiu, si "De ce eu?", de Tudor Giurgiu. Numarul spectatorilor care au urmarit filme in Piata Unirii Open Air a fost cu 133% mai mare decat anul trecut.

Site-ul tiff.ro, actualizat zilnic in timpul festivalului si continand ample galerii foto si video, a avut 47.706 vizitatori unici, 90.510 vizite si 637.012 vizualizari de pagini in cele zece zile de proiectii, cu aproape 20% mai mult fata de anul trecut. 92% dintre utilizatori au accesat platforma din Romania, urmati in top de utilizatori din Marea Britanie, Germania, SUA si Franta. 43% dintre vizitatori au intrat pentru prima data pe tiff.ro. Blogul oficial, blog.tiff.ro, a avut peste 24.179 de afisari, printre cele mai populare articole fiind live blogging-ul de la gala de inchidere TIFF si doua concursuri pentru fanii festivalului.

Pagina de Facebook TransilvaniaIFF a castigat 9.000 de fani de la editia precedenta si are in prezent aproape 52.000. Mesajele publicate au ajuns la 472.219 utilizatori, dintre care peste 55.300 au interactionat cu pagina. Fanii au dat peste 32.000 de "Like"-uri la informatiile publicate si au publicat peste 800 de comentarii - aceste cifre fiind duble fata de anul trecut. Materialele video au avut pe Facebook o medie de reach de 42.111.

Citeste si:
S-au pus în vânzare biletele pentru Agri Trade Summit 2024. Prețuri...
S-au pus în vânzare biletele...

Spotul oficial al festivalului a ajuns la 207.000 de utilizatori pe Facebook si a fost vizualizat de 57.577 dintre ei. In plus, pe canalul Youtube al TIFF a fost vizionat de alte 4.682 de persoane. Canalul de YouTube a avut in total 57.402 de vizualizari. Aplicatia TIFF, dezvoltata de Greppy Systems, a fost descarcata de 3.224 de utilizatori, care au folosit-o de 45.994 ori. Anul acesta, 320 de voluntari au ajutat la organizarea evenimentelor in spatiile TIFF. Patru dintre ei au fost selectionati in programul Volunteer Exchange de la festivalurile de film de la Vilnius si Sarajevo. Cel mai in varsta voluntar pastreaza recordul obtinut anul trecut, are 53 de ani si a facut parte din echipa de la Manastur Open Air.

Invitatii straini, printre care actrita Nastassja Kinski si actorul Isaach de Bankolé, regizorul George Ovashvili, producatoarea Juliette Lepoutre, selectionerul Film Society of Lincoln Center - Dennis Lim, codirectorul Buenos Aires International Film Festival - Violeta Bava, membrul comitetului de selectie al Festivalului de la San Sebastian - Roberto Cueto, directorul de program al Festivalului de Film de la Chicago - Mimi Plauché si directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, Roberto Olla, au fost impresionati de selectia TIFF si de calitatea organizarii.

Festivalul International de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie, Cluj-Napoca) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului National al Cinematografiei, Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judetean Cluj, Programului Europa Creativa - MEDIA al Uniunii Europene.

Citeste si:
Populația lumii a ajuns la un nivel record de 8 miliarde de persoane
Populația lumii a ajuns la un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.