Social 8 Iunie 2015 17:14
Mai multi pacienti au protestat luni, la sediul Guvernului, unde au cerut acces la noile terapii pentru hepatita C si au atentionat ca vor "fapte, si nu vorbe", dar si un program de screening pentru depistarea bolii, in timp ce CNAS spune ca 5.000 de bolnavi primesc in iulie medicamentele noi.

"Am iesit in strada pentru ca suntem nemultumiri pentru ca autoritatile tergiverseaza accesul nostru la noile terapii. Vrem fapte, nu vorbe. Noi ne-am tinut de cuvant. Am reprogramat protestul anuntat in 18 mai, le-am lasat trei saptamani sa gasesca solutii. Este doar un smenal, cu siguranta actiunile noastre vor continua", a spus Marilena Debu, presedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice.

Pacientii au mai cerut un program national pentru depistarea bolii, spunand ca insista sa fie introdus din 2009, de cand a fost infiintata asociatia.

"Nu este normal ca pacientii sa-si plateasca anumite analize sau sa stea la mana unui voucher. Apoi, un screening in randul populatiei trebuie fãcut atat pentru hepatita C, cat si pentru hepatita B", a mai spus Marilena Debu.

Cativa reprezentanti ai asociatiei au fost primiti la Guvern, unde au lasat un memoriu, nu inainte de a explica faptul ca amanarea introducerii noilor terapii inseamna costuri mai mari pentru stat. Tot luni, pacientii au fost primiti de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"Sunt deschis dialogului cu asociatiile de pacienti. Pana in prezent, au fost stabilite criteriile medicale pentru obtinerea tratamentului fara interferon. Conform estimarilor, este vorba de aproximativ 5.000 de pacienti cu hepatita C care ar putea primi din iulie aceste noi terapii. Pana la sfarsitul lunii iunie vom incheia contractele cost-volum. In functie de pretul pe care il vom obtine, ar putea fi inclusi pe lista un numar mai mare de pacienti. Pentru inceput, potrivit criteriilor, estimam ca vor fi 5.000 de bolnavi, apoi restul", a spus presedintele CNAS.

Vasile Ciurchea spunea, vineri, ca primele contracte dintre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si producatorii, pentru terapia fara interferon, ar putea fi semnate la sfarsitul lunii iunie.

"Purtam negocieri pentru introducerea terapiei fara interferon, prin contractele cost-volum, cu patru companii farmaceutice. Sunt dispus sa le explic pacientilor procesul de negociere. Avem si oferte de pret depuse, criteriile medicale sunt afisate, vrem ca toate lucrurile sa fie extrem de transparente si vreau sa ii rog pe pacientii cu hepatita sa ne ajute in negocierea noastra, nu sa fie de partea cealalta. Daca inteleg si mai pot sa reziste o saptamana, doua, trei, lucrurile se vor finaliza. Este greu de negociat si sunt sume extrem de importante. Daca ne uitam la preturile din CANAMED, cu acele preturi este imposibil sa tratam toti pacientii, si nu este corect sa tratam doar 500 din 5.000. Or, cu aceste negocieri, daca se poarta in liniste, atunci cu siguranta lucrurile vor fi bune", a spus atunci Vasile Ciurchea.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

Potrivit calculelor CNAS, in prezent sunt 5.000 de pacienti care au nevoie de aceste terapii noi si care vor intra in primul val de tratament, pentru ca nu au alta alternativa terapeutica, dar apoi va fi o alta grupa. In bugetul CNAS exista fonduri pentru cei 5.000 de pacienti.

"Sigur ca daca, pe parcursul derularii acestor contracte cost-volum, apar si alti pacienti cu forme de hepatita care corespund primei grupe de tratament, ei vor fi inclusi in tratament fara niciun fel de probleme. Acesta este numarul de pacienti cu care putem porni, cu conditia ca pretul sa fie unul accesibil", a mai spus presedintele CNAS. Vasile Ciurchea a precizat ca abia la inceputul lunii februarie medicamentele au primit avizul de punere pe piata, apoi a fost un termen pana s-a stabilit pretul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.