Social 8 Iunie 2015 13:12
Traian Basescu a castigat, la Curtea de Apel Bucuresti, procesul in care Dan Voiculescu l-a dat in judecata pentru declaratia facuta de fostul sef al statului in iulie 2012, in plenul Parlamentului, potrivit careia Voiculescu ar fi afirmat ca trebuie controlata Justitia.

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) au dat castig de cauza fostului presedinte. Ei au mentinut, astfel, decizia din 2 mai 2014 a Tribunalului Bucuresti, instanta care a admis apelul formulat de Traian Basescu impotriva deciziei din 27 martie 2013, prin care Judecatoria Sectorului 5 a constatat ca afirmatia sefului statului privind controlarea Justitiei nu poate fi catalogata ca fiind "de interes general, public, politic", insa a stabilit fapta acestuia ca avand caracter ilicit.

Prin sentinta CAB au fost respinse cererile privind retractarea in mod public a celor spuse atunci de Traian Basescu si publicarea hotararii definitive pronuntate in cauza.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti este irevocabila.

In 5 iulie 2012, presedintele Traian Basescu a declarat, in plenul Parlamentului, ca "unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu" a afimat ca trebuie controlata justitia, seful statului precizand ca Parlamentul nu va putea intoarce institutiile la modul de supunere din 2000-2004.

"Am vazut si afirmatiile facute de unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, ca trebuie sa controlam Justitia. Dragii mei concetateni, aceasta vreme a trecut!", a spus atunci Basescu. Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a anuntat in aceeasi zi ca il da in judecata pe Basescu pentru afirmatii defaimatoare, precizand ca nu ii va solicita acestuia daune materiale, ci doar sa admita faptul ca a mintit.

Dosarul in care Voiculescu l-a dat in judecata pe seful statului a fost inregistrat la Judecatoria Sectorului 5 in 10 iulie 2012. Instanta s-a pronuntat in aceasta cauza la 27 martie 2013, admitand in parte actiunea si constatand caracterul ilicit al faptei. Decizia a fost atacata cu apel la Tribunalul Bucuresti, scrie MEDIAFAX.

Magistratul de la Judecatoria Sectorului 5 care a judecat cauza a aratat, in motivarea deciziei din procesul civil intentat de Dan Voiculescu lui Traian Basescu, ca afirmatia sefului statului privind controlarea justitiei nu poate fi catalogata ca fiind "de interes general, public, politic", insa a stabilit ca fapta acestuia are caracter ilicit.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Judecatoria Sectorului 5 arata, in motivarea deciziei din 27 martie 2013, ca "afirmatia «E mai important sa puneti mana pe toate parghiile puterii, inclusiv pe justitie, pentru a va apara eventual, penalii...» (cu referire expresa la persoana reclamantului) este de natura a aduce atingere imaginii acestuia".

Instanta a mai constatat, conform aceluiasi document, ca "afirmatiile de natura calomnioasa au fost facute cu prilejul initierii unei proceduri de suspendare din functie, procedura ce se refera la parat (Traian Basescu - n.r.), respectiv la activitatea desfasurata de acesta in functia de presedinte al tarii, si nu la reclamant", obiectul si scopul sedintei celor doua camere ale Parlamentului neavand "legatura cu persoana sau activitatea reclamatului (Dan Voiculescu - n.r.)".

Citeste si:
Blue Air a intrat în insolvență. Compania are datorii de peste 230...
Blue Air a intrat în...

Judecatorul a mai notat in motivare ca discursul in care Basescu a facut afirmatiile "a fost preluat de majoritatea posturilor de televiziune si de presa, punandu-se accent pe referirile la persoana reclamantului (Voiculescu - n.r.), afectand cu atat mai mult reputatia si imaginea acestuia".

Astfel, instanta a constatat "caracterul ilicit" al faptei lui Basescu - "fapta ce consta in afirmatiile de natura calomnioasa facute la adresa reclamantului" cu ocazia discursului tinut in fata Parlamentului.

Prin aceeasi decizie, instanta a respins cererile lui Dan Voiculescu privind retractarea de catre seful statului, in mod public, a cele spuse despre el si publicarea hotararii definitive pronuntate in cauza, considerand ca prin stabilirea caracterului ilicit i-a fost adusa reclamantului "o reparatie corespunzatoare incalcarii drepturilor mentionate".

Citeste si:
Piedone, condamnat la 8 ani în cazul Colectiv, candidează din nou...
Piedone, condamnat la 8 ani...

In prezent, Dan Voiculescu se afla in penitenciar, unde ispaseste pedeapsa de zece ani de inchisoare primita in dosarul "Institutului de Cercetari Alimentare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.