Social 7 Iunie 2015 14:26
Zece ursi coboara in fiecare noapte la Baile Tusnad in cautare de hrana si provoaca distrugeri in gospodariile localnicilor, intrand chiar si in casele lor, unde "se servesc" cu ce gasesc de mancare prin camari, turistii fiind avertizati sa nu se plimbe prin statiune dupa lasarea serii.

De cand s-a topit zapada in zona Bailor Tusnad, localnicii se confrunta cu probleme legate de incursiunile nocturne ale ursilor in gospodariile lor sau chiar in case, animalele provocand distrugeri in cautarea hranei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aurora Neagoe, proprietara unei pensiuni din Baile Tusnad, s-a trezit cu ursul in camara locuintei intr-una din noptile trecute. Femeia povesteste ca baietelul ei a trezit-o, spunandu-i ca "bate cineva la usa". Primul ei gand a fost ca niste hoti incearca sa intre in casa, dar, cand a coborat de la etaj, a vazut un urs mare care i-a ranit cainele si incerca sa intre pe usa de la terasa. Cum aceasta era inchisa, ursul a incercat si celelalte usi si geamuri, iar in final a spart geamul de la camara si a intrat in locuinta.

"M-am speriat de m-am terminat. Eram doar cu baiatul acasa, singuri. Ursul, un mascul urias, de care se teme toata lumea din oras, a spart geamul termopan de la camara si a intrat, a facut praf toate borcanele cu gemuri si dulceaturi, a deschis lada frigorifica si a luat mai multe pungi cu carne, a facut dezastru, de am crezut ca este cutremur de 9 grade. Nu stiam ce sa fac, am sunat la 112 si ma gandeam ca, daca nu gaseste iesirea, vine peste mine si peste copil", a povestit Aurora Neagoe.

Cand masina Politiei s-a apropiat de casa, ursul s-a speriat de semnalele acustice in functiune si a fugit pe unde a venit, adica pe geamul de la camara.

O alta femeie din Baile Tusnad a relatat ca ursul i-a intrat in bucatarie, "s-a servit cu clatitele de pe masa" si, dupa ce le-a terminat, a plecat, timp in care gospodina a privit inmarmurita, incapabila sa se miste si fara sa scoata un sunet, dintr-o camera alaturata.

Lui Kovacs Csaba, localnic care creste albine, ursii i-au "pus la pamant" stupina de trei ori in acest an.

"Niciun animal, niciun stup nu poti tine in gospodarie daca nu ai gard electric, din cauza ursilor. Eu am doua si tot intra, mi-au pus stupii la pamant acum a treia oara. M-am saturat sa tot scriu plangeri, sa le duc la primarie si cine stie pe unde ajung, dar pana acum nu am primit niciun leu despagubire si eu de pe urma albinelor traiesc", a povestit Kovacs Csaba.

Citeste si:
Românii care se luptă cu urșii și mistreții în propriile gospodării...
Românii care se luptă cu...

Localnicii se plang ca in fiecare seara ursii ataca cel putin o gospodarie, omoara pasarile de curte si animalele mici, "fac prapad" in camari, in pivnite si distrug stupinele.

"Politia mi-a spus ca «pana nu se va intampla ceva grav cu cineva, nu o sa se intample nimic, doamna, ursii umbla in fiecare seara, peste tot». Deci, trebuie sa moara cineva, ca sa se ia masuri. Din pacate, oamenii s-au obisnuit ca nimeni nu misca un deget ca sa ii protejeze, s-au facut o multime de sesizari si la primarie, la Mediu (Agentia de Protectia Mediului - n.r.), la Prefectura, peste tot, dar degeaba", a continuat Aurora Neagoe.

Locuitorii statiunii au numarat zece ursi care coboara seara de seara, de cand s-a topit zapada, in Baile Tusnad: unul matur, doi masculi mai tineri solitari si doua ursoaice cu pui. Se plimba pe artera principala pietonala, in parcul central, traverseaza drumul european E 578 si nu exista o pubela sau vreun container de gunoi din oras care sa nu fie scotocit de animale, in cautare de hrana.

Citeste si:
USR și Bodgan Aurescu condamnă discursul premierului Viktor Orban...
USR și Bodgan Aurescu...

Turistii care ajung in statiune dupa lasarea intunericului au toate sansele sa dea nas in nas cu ursii. Hotelierii si administratorii pensiunilor le recomanda sa nu se plimbe prin statiune dupa lasarea intunericului, anunturi in acest sens fiind postate pe toate unitatile de cazare din Baile Tusnad.

Localnicii afirma ca autoritatile le-au spus sa dea dovada de intelegere, ca au ghinionul sa locuiasca pe coridorul ecologic intre Muntii Harghita de Sud si Masivul Ciomatu, denumit si "Culoarul ursilor", ca populatia de ursi s-a inmultit si ca trebuie sa se protejeze cum stiu ei mai bine.

"Aproape toata lumea si-a pus gard electric sau macar cate un fir electric jur-imprejurul casei si se stie, dupa ora 8.00 seara nu mai circuli pe jos, iar daca esti nevoit sa iesi, iei viteza catre destinatie sau circuli numai cu masina. Sunt peste tot, la gara – turistii au povestit ca s-au intalnit cu ursii pe peron -, pe drum, oriunde in oras", a povestit, la randul lui, Balint Andras.

Citeste si:
Protest în școala unde predă Amalia Bellantoni. Părinții nu o vor...
Protest în școala unde predă...

Vineri seara, la ora 21.50, sase ursi - o ursoaica cu pui si masculi solitari - au venit la containerele de gunoi aflate la o departare de aproximativ 30 de metri de peronul garii, unde s-au ospatat aproape doua ore.

Intre timp, trenul a adus turisti in statiune, iar opt persoane s-au facut "una cu peretii" cladirii garii la vederea animalelor. Pana cand a venit sa ii ia cineva cu masina de la pensiunea la care s-au cazat, au asistat la un spectacol inedit, mai ales ca ursoaica, tematoare sa nu ramana fara mancare pentru ea si puii ei, s-a luat la bataie cu ursii solitari, alungandu-i de la tomberoane.

Prefectul judetului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat presei ca nu s-a primit nicio reclamatie sau sesizare din parte localnicilor din Baile Tusnad si ca, avand in vedere "afluenta mai mare de ursi", zona este permanent monitorizata.

Citeste si:
Azilele groazei: 11 persoane vulnerabile găsite de Poliție într-un...
Azilele groazei: 11 persoane...

"Institutia Prefectului, impreuna cu serviciile publice deconcentrate cu atributii in domeniu, monitorizeaza atent situatia, chiar daca din zona Tusnad, unde exista o afluenta mai mare de ursi, nu am primit nicio sesizare pana in acest moment. Mai mult decat atat, in urma unei sesizari, sigur ca vom lua toate masurile pentru a obtine autorizatie de relocare, la momentul respectiv", a spus prefectul judetului.

Potrivit acestuia, capsula-cusca de la Izvoru Muresului, amplasata atunci cand s-au inregistrat atacuri ale ursilor, a fost dusa la Baile Tusnad si urmeaza, daca situatia o va impune, ca animalele care fac pagube sa fie relocate.

"Nici la autoritatile publice locale, la primarul orasului Baile Tusnad nu a fost depusa vreo sesizare de catre cetateni, cum ca ursii ar produce pagube", a mai spus prefectul judetului Harghita.

In padurile din zona adiacenta statiunii Baile Tusnad traiesc aproximativ 30 de ursi.

Specialistii considera ca relocarea lor nu este o solutie pe termen lung, modalitatea de rezolvare a situatiei eficient fiind inlaturarea surselor de atractie, care determina revenirea ursilor in zona, respectiv impiedicarea accesului ursilor la deseurile menajere, animalele domestice, la livezi si stupine.

Potrivit unei statistici a Agentiei de Protectia Mediului (APM) Harghita, anul trecut au fost inregistrate 242 de cazuri de pagube provocate de animalele salbatice in judet, ursii fiind responsabili de aproximativ 200 dintre acestea. Tot anul trecut, ursii au atacat si ranit mai multe persoane din Harghita, in perioada recoltarii, iar in acest an doua persoane au ajuns la spital dupa ce au fost ranite de ursi.

Statisticile APM arata ca in padurile din Harghita traiesc intre 900 si 1.000 de ursi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.