Social 5 Iunie 2015 18:02
Cea de-a treia editie a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT) se va desfasura in perioada 30 septembrie - 4 octombrie si va reuni sute de profesionisti ai cartii, din tara si din strainatate.

Sute de profesionisti ai cartii, din tara si strainatate, vor veni si in aceasta toamna la Iasi pentru a participa la unul dintre cele mai important evenimente literare ale Romaniei. In afara celor cinci zile de festival, FILIT a crescut organic in directia unei platforme literare europene. Pe parcursul acestei veri vor fi comunicate numele scriitorilor care au acceptat participarea la editia din acest an, precum si detalii privind programul evenimentelor, informeaza organizatorii, scrie MEDIAFAX.

"Exista o serie de noutati la aceasta editie. In primul rand, este vorba despre internationalizarea festivalului - pana acum acesta era international prin participare, dar incepem sa iesim in strainatate prin proiectele cu finantare europeana. De asemenea, daca pana acum ne bazam pe ecourile din presa internationala imediat dupa FILIT, in ultimul an am inceput sa avem tot mai multe invitatii la targuri, saloane, expozitii de carte din Europa. Deja acest lucru inseamna o politica activa. In al doilea rand, asistam la transformarea festivalului intr-o veritabila platforma culturala, prin programele de rezidente sau ateliere care au loc pe tot parcursul anului. Am primit invitatia de a fi anul acesta coexpozanti oficiali alaturi de Ministerul Culturii la Targul de Carte de la Frankfurt, care este cel mai important eveniment de gen din lume. Este onorant pentru noi, inseamna ca am devenit parteneri importanti pentru reprezentarea Romaniei in lume, nu numai ai Iasiului. Este drumul pe care am pornit si acolo sper sa ajungem - sa devenim alaturi de Ministerul Culturii si Institutul Cultural Roman cea mai importanta platforma de promovare a literaturii romane in lume", a declarat Dan Lungu, managerul FILIT, director al Muzeului Literaturii Romane Iasi.

Prin programele de rezidente pentru traducatori si scriitori, atelierele pentru traducatori, proiectele "FILIT fara frontiere" realizate prin atragerea de fonduri europene, colaborarea cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, prezentarea festivalului in cadrul celor mai importante evenimente ale industriei editoriale din Europa, Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi a depasit statutul de eveniment cultural major, transformandu-se intr-un adevarat actor cultural, mai spun organizatorii.

"Asteptam ca aceasta a III-a editie sa fie cel putin la nivelul celorlalte doua. Din punctul de vedere al Consiliului Judetean, finantarea proiectului este asigurata. FILIT a devenit de acum o marca importanta culturala a Iasiului. Nu am emotii ca va fi o reusita avand in vedere experienta acumulata la primele doua editii. Asteptam inceputul toamnei si musafirii deosebiti", a declarat Victorel Lupu, presedinte interimar al Consiliului Judetean Iasi.

Citeste si:
OnlyFans, în vizorul ANAF. Românii care fac bani pe platforma...
OnlyFans, în vizorul ANAF....

Anul trecut, FILIT a avut un public total de aproximativ 35.000 de participanti (25.000 de spectatori ai evenimentelor FILIT si 10.000 de vizitatori ai Targului de Carte Bookfest). In total, la FILIT au fost implicate zilnic aproape 600 de persoane (din strainatate, din tara si din Iasi): scriitori, traducatori de literatura romana si straina, manageri culturali, critici literari, editori, profesori, jurnalisti, bloggeri culturali si voluntari. Invitatii FILIT au venit anul trecut din 18 tari: Mexic, Franta, Republica Moldova, Iran, Elvetia, Bulgaria, Danemarca, SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Spania, Italia, Ungaria, Turcia, Suedia, Olanda, Romania. Acestia au parcurs dus-intors pe cale aeriana 250.000 de kilometri. Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi este un eveniment finantat de Consiliul Judetean Iasi, prin Muzeul Literaturii Romane Iasi.

Citeste si:
Bolnavii de Parkinson fac terapie prin tango. Proiectul este unic...
Bolnavii de Parkinson fac...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.