Social 3 Iunie 2015 11:36
Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, referitor la intentia liberalilor de a contesta la CC procedura in cazul Sova, ca este dreptul parlamentarilor de a face acest lucru, sustinand, pe de alta parte, ca pentru PNL drepturile si libertatile individuale nu valoreaza mare lucru.

Intrebat despre intentia liberalilor de contesta la CC procedura adoptata marti de plenul Senatului in cazul Sova, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat: "Este dreptul parlamentarilor de a face contestatie la CC daca considera, dar pentru mine astazi a fost o experienta interesanta pentru ca, fiind in sala, am vazut un pic mai bine care este configuratia Senatului si a opiniilor, mai ales. Si aici, din pacate, sunt in fata unei constatari amare, triste. PNL a devenit un partid bolsevic, pentru care drepturile si libertatile individuale nu valoreaza mare lucru, dar in schimb vad ca apreciaza foarte mult catusele".

Tariceanu a precizat ca votul Senatului nu se interpreteaza. "Votul nu se interpreteaza. Este un vot pe care Senatul l-a dat cu majoritatea membrilor prezenti prin care cererea de incuviintare a retinerii si arestarii nu a fost aprobata", a spus presedintele Senatului.

Senatorul PNL Mario Oprea a anuntat, marti, ca liberalii vor contesta la Curtea Constitutionala procedura prin care s-a votat la Senat cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a social-democaratului Dan Sova. Senatul a respins, marti, cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova, fiind inregistrate 66 de voturi "pentru", 72 "impotriva". Doua voturi au fost anulate.

Votul asupra cererii privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Dan Sova a fost reluat, decizia fiind luata de plen. In 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "impotriva", iar cinci voturi au fost anulate.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, potrivit caruia fiecare Camera hotaraste in cazul cererii de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majoritatii membrilor sai", desi Constitutia prevede, la articolul 76, ca hotararile celor doua camere ale Parlamentului "se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare camera". Senatul nici nu a emis atunci o hotarare de respingere a solicitarii DNA, aratand doar ca s-a pronuntat prin vot secret asupra cererii, nefiind intrunit numarul suficient de voturi pentru incuviintarea retinerii si arestarii unui senator.

PNL a sesizat, in 23 aprilie, Curtea Constitutionala, aratand ca "Senatul trebuia sa-si asume decizia prin care incuviinteaza ori nu retinerea si arestarea preventiva a senatorului in cauza". Curtea Constitutionala (CC) a stabilit, in 6 mai, in urma analizarii sesizarii PNL, ca hotararea Senatului in cazul solicitarii DNA de incuvintare a retinerii si arestarii lui Dan Sova este neconstitutionala, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

CC arata, intr-un comunicat de presa, ca in urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, s-a constatat ca Hotararea Senatului din 25 martie 2015 in cazul lui Dan Sova este neconstitutionala, intrucat a fost adoptata in temeiul unor dispozitii legale si regulamentare care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constitutie.

De asemenea, presedintele Iohannis, a scris pe Facebook, cu privire la votul in cazul Sova ca "prin votul dat astazi in Senat, Parlamentul persevereaza in a obstructiona procesele din justitie, apeland la tertipuri procedurale"."Constat, din pacate, ca prin votul dat astazi in Senat, Parlamentul persevereaza in a obstructiona procesele din justitie, apeland la tertipuri procedurale. Atunci cand este vorba de statul de drept, este din ce in ce mai greu de lucrat cu acest Parlament si aceasta majoritate", se arata in textul postat pe contul de Facebook al presedintelui Iohannis.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Anterior, marti, dupa sedinta Biroului Permanent, vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) declara ca cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii senatorului Dan Sova va "intra" azi in plenul Senatului si va fi supusa la vot. "S-a introdus astazi un punct distinct al ordinii de zi: luarea in discutie, dezbaterea si votul pentru solicitarea ministrului Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii senatorului Sova. Deci, va urma un moment special al votului pentru aceasta decizie. Votul va fi secret, cu bile. Aceasta este decizia Biroului Permanent", mentiona Dumitrescu (PSD).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.