Social 2 Iunie 2015 18:16
Infiintarea camerelor de injectare pentru consumatorii de droguri este un subiect analizat cu specialistii si societatea civila, insa, desi exista deschidere pentru dezbateri, un astfel de proiect implica schimbarea de mentalitatii, a spus, marti, directorul Agentiei Nationale Antidrog, Sorin Oprea.

Chestorul de politie Sorin Oprea a declarat ca inca din anul 2013 se discuta despre infiintarea unor camere de injectare pentru consumatorii de droguri, insa un astfel de proiect nu poate fi pus in practica inainte ca societatea sa accepte aceasta problema.

"Acest demers implica schimbarea mentalitatii. Nu este usor sa spui ca ai o camera de injectare. Acest model functioneaza in tarile care au traditie in consumul de droguri si au specialisti, medici, psihologi, care ii supravegheaza in timpul consumului. Suntem deschisi unei astfel de dezbateri, dar societatea ar trebui sa accepte o astfel de problema. Deci trebuie sa vedem cat de mult accepta societatea", a spus directorul Agentiei Nationale Antidrog (ANA), la conferinta de lansare a proiectului "M…de la Morpheus", derulat in parteneriat cu Fundatia Familia si Ocrotirea Copilului.

Proiectul lansat marti vizeaza sprijinirea, pentru reintegrarea sociala, a persoanelor cu istoric de consum de droguri care se afla intr-o forma de tratament si are doua componente: un centru de zi si o campanie de prevenire a consumului de droguri, prin promovarea unui stil de viata sanatos, ce se va derula in mai multe scoli din Bucuresti.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu istoric de consum de droguri, care se afla intr-o forma de tratament, precum si a familiilor acestora. Astfel, in centrul de zi, care va functiona de saptamana viitoare in Sectorul 5 al Capitalei, se vor asigura servicii sociale, psihologice si educationale pentru persoanele cu istoric de consum de droguri, estimandu-se ca in jur de 60 de consumatori isi vor imbunatati abilitatile psihologice si emotionale necesare recuperarii si mentinerii functiilor personale, ocupationale si sociale.

Citeste si:
Stefan Mandachi, omul de afaceri care a construit un metru de...
Stefan Mandachi, omul de...

Activitatile proiectului, derulate in cadrul centrului de zi, se vor axa pe: ergoterapie (meloterapie si responsabilizare sociala), psihoterapie individuala, psihoterapie de grup, psihoterapie familiala, servicii sociale (atelier de formare de abilitati in vederea gasirii unui loc de munca si atelier de dezvoltare de abilitati de operare pe calculator), servicii recreative si de socializare, servicii educative (atelier de educatie pentru sanatate), atelier de gestionare a bugetului si servicii sportive.

Proiectul are o durata de 12 luni si este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, iar bugetul este de 66.846 de euro, din care 60.150 de euro este finantarea nerambursabila. Camerele de consum sunt facilitati sanitare sterile, amenajate in zonele afectate de consumul de droguri, cu scopul de a stabili contactul cu populatia consumatoare, pentru a o putea asista medical si social. In aceste spatii, persoanele dependente ar putea consuma droguri intr-un mediu sigur pentru sanatatea lor, in prezenta unei echipe multi-disciplinare formata din medic, asistent social si un consilier care anterior a fost dependent si a reusit sa se reabiliteze.

Citeste si:
Gigi Becali, declarații total neașteptate despre situația lui...
Gigi Becali, declarații total...

Asociatia Carusel lucreaza in mod direct cu consumatorii de droguri din Bucuresti, asigurandu-le consiliere pentru reducerea riscurilor, schimb de seringi, prevenirea supradozelor si insotire catre alte servicii de suport (tratament cu metadona, consiliere si testare HIV/Hepatita C, ingrijire medicala) si militeaza pentru deschiderea unor astfel de camere, sustinand ca acestea ar fi utile atat pentru cei care consuma droguri, dar si pentru comunitate.

Pe langa cabine de injectare, pentru fumat sau prizat, in aceste spatii ar trebui sa se asigure si programe de tratare a dependentei de droguri, servicii aditionale de consiliere medicala, sociala, de integrare in comunitate, de identificare a unei locuinte. De asemenea, in astfel de locuri s-ar putea face testari pentru HIV si hepatita C si s-ar putea oferi servicii medicale de urgenta, pentru cazurile de supradoze.

Citeste si:
Copiii din Daneș pot numi acasă școala renovată de un ONG cultural
Copiii din Daneș pot numi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.