Social 2 Iunie 2015 16:50
Prejudecatile, temerile, miturile si proiectarea imaginii copilului ideal asupra copilului adoptabil impiedica inca multi minori sa creasca intr-o familie permanenta, a atentionat marti, de Ziua Nationala a Adoptiei, presedintele Asociatiei Ador Copiii, Simona Czudar.

Potrivit Simonei Czudar, aproape 60.000 de copii sunt inca in sistemul de protectie speciala si desi aproximativ 4.000 sunt declarati adoptabili, sansele lor de a creste intr-o familie permanenta sunt diminuate de prejudecatile celor care isi doresc sa adopte un copil. "Din experienta evaluarii familiilor adoptive si a formarii viitorilor adoptatori, atragem atentia ca proiectarea imaginii copilului ideal, inexistent, de altfel, asupra copilului adoptabil, cu care familia intra in potrivire, este o tendinta generala si asa se explica numarul mare de respingeri a copiilor adoptabili, cat si numarul inca mic de adoptii incheiate. Prejudecatile, temerile si miturile care inconjoara adoptia impiedica inca multi copii adoptabili sa creasca intr-o familie permanenta. Facem apel la o mai mare responsabilitate a persoanelor implicate in procedura adoptiei", arata presedintele Ador Copiii, Simona Czudar.

Organizatia neguvernamentala mai atrage atentia si asupra faptului ca, anual, in jur de 300 de familii care doresc sa adopte resping potrivirea cu un copil adoptabil, scrie MEDIAFAX. Astfel, in perioada 2011 - 2013, la nivel national au fost eliberate 4.658 de atestate in vederea adoptiei, insa doar 1.917 de copii au fost incredintati familiilor adoptive, iar media anuala de respingere a potrivirii cu un copil a fost de 289 de familii.

O alta problema semnalata de Ziua Nationala a Adoptiei se refera la faptul ca termenele de judecata stabilite prin Legea adoptiei, respectiv de 10 zile, sunt depasite, in medie, de sapte ori (70 de zile), la fiecare tribunal. "Centrul de Resurse pentru Adoptie, deschis recent de Asociatia Ador Copiii la Timisoara, pune la dispozitia viitorilor adoptatori informatii pe teme de adoptie,cursuri, traininguri, grupuri de suport si consiliere terapeutica individuala, pentru a usura acest parcurs, foarte solicitant emotional. Dincolo de acest tip de suport, credem ca este nevoie de cresterea numarului de specialisti, dar si de modificari legislative care sa usureze si in plan juridic acest proces. Facem apel ca modificarile propuse pentru Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, la care Ador Copiii a contribuit, sa fie aprobate in cel mai scurt timp", a declarat Simona Czudar, in cadrul Conferintei Nationale pentru Adoptie, care a inceput marti, la Timisoara.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Cea de-a treia editie a conferintei este organizata impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Covasna si Asociatia ProAs. Datele partiale comunicate la inceputul anului de ANPDCA aratau ca 821 de copii au fost adoptati national anul trecut si 13 au fost adoptati international. In prezent, alti peste 4.000 de copii sunt declarati adoptabili si peste jumatate dintre ei au intre 7 si 13 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.