Social 2 Iunie 2015 15:26
Camera Deputatilor si Parlamentul irlandez vor incheia un memorandum de intelegere, pentru urmatorii ani, pentru pregatirea Romaniei pentru presedintia UE in 2019, au declarat, marti, dupa intalnire, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si presedintele Parlamentului Irlandei, Seán Barrett

La intalnire a fost prezent si premierul Victor Ponta. Valeriu Zgonea a aratat ca anul acesta, pe 18 aprilie, s-au implinit 25 de ani de relatii diplomatice dintre Romania si Irlanda. "Romania si Irlanda au astazi un parteneriat solid, bazat pe o foarte buna cooperare in plan bilateral, european si international. Binenteles, in afara de intarirea relatiilor dintre cele doua Parlamente, am discutat si despre campionatul mondial de rugby de la Londra, din septembrie, unde noi vom intalni Irlanda pe 27, speram sa fie un meci si pentru Romania foarte bun, este o grupa destul de dificila pentru noi. Am discutat si aceste aspecte, care sunt importante pentru relatiile noastre. Nu in ultimul rand, am discutat despre experianta Irlandei in UE, de capacitatea ei de absorbi fondurile europene, cresterea economica de anul trecut al Irlandei, ca si a Romaniei, a fost una dintre cele mai mari, a Irlandei a fost cea mai mare din UE", a declarat Zgonea, dupa intalnire.

El a adaugat ca cele doua parlamente vor incheia un memorandum de intelegere pentru urmatorii 4-6 ani, scrie MEDIAFAX. "Sunt cateva zone pe care am dorit sa le prezint si care fac parte dintr-o dorinta reala a celor doi presedinti de Parlamente de a coopera printr-un memorandum de intelegere, care sa fie baza solida a unui parteneriatului dintre Camera Deputatilor si Parlamentul irlandez in urmatorii 4-6 ani de zile, extrem de important pentru Romania, ca sa atinga nivelul de dezvoltare pe care noi l-am dorit pentru tara noastra in momentul in care noi am accesat aceasta portita de a intra in UE si de a ne integra in structura europeana. Este inca un proces foarte lung si avem nevoie de aceasta chestiune", a mentionat presedintele Camerei Deputatilor.

Presedintele Parlamentului irlandez a spus ca doreste cooperarea dintre cele doua Parlamente si "abia asteapta" incheierea memorandumului de intelege pentru pregatirea Romaniei la presedintia UE, in 2019. "Abia astept sa lucrez cu colegul meu in pregatirea Romania pentru presedintei UE in 2019 si in acest sens vom semna un memorandumul de intelege, pentru pregatirea acestui mandat. Dispunem de numeroase oficialitati cu experienta in pregatirea politicienilor, pentru diferite functii inalte in cadrul UE. De altfel, am facut acest lucru si pentru Lituania si am putut remarca ca aceste ocazii excelente prezentate noilor state membre sunt de cel mai mare ajutor pentru a le oferi noi sperante cu privire la valorile UE. Va aduc aminte ca am inceput sa iesim din criza, ceea ce dorim si Romaniei, sa se dezvolte cat mai bine in traversarea acestei perioade dificile din ultimii cinci ani. Irlanda s-a confruntat cu criza, ca majoritatea statelor UE, dar lucrurile arata bine la noi, economia si-a revenit, asta inseamna mai multe locuri de munca, o situatie mai buna pentru cetatenii pe care ii reprezentam", a afirmat inaltul oficial irlandez.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.