Social 30 Mai 2015 15:57
Presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, Mihai Anitei, a declarat, la gala anuala a organizatiei, ca munca psihologilor va fi tot mai grea, pe fondul inmultirii atacurilor de panica si tulburarilor emotionale, iar statul nu trebuie sa le puna poveri acestora.

"Gala psihologului este o initiativa pe care noi, Colegiul Psihologilor din Romania, ne-am asumat-o pentru a cinsti profesia de psiholog. Colegiul Psihologilor, prin definitie, este o organizatie care isi propune sa promoveze profesia, sa-i apere, sa-i protejeze si sa-i ajute pe psihologi. Si, atentie, sa oferim societatii servicii psihologice de inalta calitate. Asta este cheia. Nu numai sa-i aparam pe psihologi, ci sa-i determinam sa-si faca profesia la cele mai inalte standarde. Avem o obligatie sociala, o obligatie fata de societate. Societatea nu face nimic pentru noi. Noi trebuie sa facem ceva pentru ea, pentru oamenii care au nevoie de servicii psihologice de cea mai buna calitate. Si atunci, noi ii premiem pe psihologi, incercam sa le dovedim recunostinta pentru ce fac, pentru ceea ce au realizat si sa schimbam ceva", a declarat pentru MEDIAFAX, Mihai Anitei, dupa festivitatea de premiere.

Intrebat cum vede psihologul roman in viitor, Mihai Anitei a spus ca trebuie sa fie cat mai aproape de omul simplu pentru a face fata solicitarilor. "In pofida greutatilor, trebuie sa fie un om mai bine pregatit, cu nivel de competenta foarte ridicat, cu abordare foarte profesionista, pentru ca, atentie, cerintele si exigentele in anii ce vin, din pacare, vor fi tot mai mari. Vor marca viitorul societatii atacurile de panica, tulburarile emotionale. Pentru toate acestea, care nu se pot vindeca cu simple medicamente, este nevoie de contributia psihologului. Asta este viitorul psihologului, este al unei profesii care va trebui sa fie tot mai aproape de omul simplu, de omul obisnuit si sa-l ajute sa faca fata la solicitarilor care vor fi din ce in ce mai mari", a mai spus presedintele Colegiului Psihologilor din Romania.

Citeste si:
Buhnici, luat în vizor de CNCD: ”Condiția femeii din România e una...
Consiliul pentru Combaterea...

Totodata, el a tinut sa sublinieze ca statul nu trebuie sa puna poveri psihologilor. "Statul sa nu ne puna poveri, asa cum se incearca acum, sa se incarce profesiile liberale cu taxe si impozite. Noi ne descurcam, nu am cerut nimic, nu am stat cu mana intinsa. Dar suntem profesie liberala, sa fim lasati sa muncim, si sigur ca statul beneficiaza de pe urma noastra, pentru ca asiguram din plin si contribuim la sanatatea publica", a mai spus Anitei.

El a precizat ca, in prezent, in Colegiul Psihologilor sunt inscrisi peste 16.000 de membri, dar cei care practica profesia in mod real sunt aproape 8.000. Premiile de la cea de-a doua editie a galei, care a avut loc vineri, au fost acordate in functie de specialitati.

Premiul acorate au fost: Psihologie clinica - Ioan Bogdan Lucaciu; Consiliere psihologica (clinica) - Jenica Valentina Chiriac Vetrineanu; Psihoterapie - Valentina Neacsu; Psihologia muncii si organizationala - Traian Manea; Psihologia transporturilor (unul dintre cele mai vechi domenii din Romania) - Steluta Trascaian; Psihologie educationala consilere scolara si vocationala - Tinca Cretu; Psihopedagogie speciala - Dumitra Virginia Berbescu; Psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale - Filaret Sintion; Psihologie judiciara - Florian Gheorghe.

Citeste si:
Celebrități care se confruntă cu anxietatea și cu atacurile de panică
Celebrități care se confruntă...

Premiul pentru intreaga cariera i-a fost acordat Ruxandrei Rascanu si lui Ion Manzat. Marele premiul al Galei Psihologilor i-a revenit Irinei Holdevici. Premiul pentru promovarea profesiei de psiholog i-a fost acordat lui Iulian Laurentiu Stefan, iar premiul pentru promovarea serviciilor psihologice in mass-media, senior reporterului Elvira Gheorghita, de la agentia de presa Mediafax.

Aflata la cea de-a doua editie, Gala Psihologului a avut si cateva moment artistice sustinute de mezzosoprana Oana Andra, prim-solista a Operei Nationale Bucuresti, si tenorul Adrian Dumitru, student in anul II la master la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, acompanianti la pian de Alexandru Petrovici, care au interpretat mai multe arii de Verdi, Puccini, Ernesto De Curtis, Di Capua si Sartori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.