Social 29 Mai 2015 17:22
Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a transmis, vineri, un mesaj catre "pesedisti" ca deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii, Curtea stabilind ca nu este permisa diferentierea cuantumului alocatiei pentru copii, cerandu-le sa aplice legea de dublare a alocatiilor, aprobata de Legislativ.

"Am un mesaj pentru pesedisti: Constitutia nu este optionala, iar deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii! Curtea a stabilit, inca din 2006, ca nu este permisa diferentierea cuantumului alocatiei pentru copii, nici in functie de veniturile parintilor, nici in functie de orice alta variabila. De la premier pana la ministrul muncii, din pacate, nu documenteaza nicio decizie atunci cand iau o masura. Va cer un singur lucru: aplicati legea votata de Parlament, la initiativa PNL, de dublare a alocatiilor; nu mai cautati modalitati de a o amana", a scris Gorghiu, pe Facebook.

Ea a sustinut ca PSD se face "de ras" prin faptul ca apeleaza la expertiza Curtii Constitutionale, recomandand "lectura interesanta" a deciziei din 2006 a Curtii Constitutionale. "Va faceti de ras, inca o data, dupa ce prim-ministrul sustinea acum cateva luni ca a dublat alocatiile din cauza ca a confundat o lege cu alta. Vreau sa va usurez munca si ca sa nu mai fie nevoie sa irosim bugetul statului pentru a apela la expertiza CCR va spun ca aceasta a emis deja o Hotarare pe acest subiect. Va recomand o lectura interesanta, decizia din 2006 a Curtii Constitutionale care spune ca alocatia este un drept al copiilor si ca nu este permisa impartirea discriminatorie a copiilor, in functie de veniturile parintilor", a scris Gorghiu.

Ideea unei alocatii egale pentru toti copiii este nepractica, deoarece trebuie o diferentiere in functie de venitul parintilor, afirma premierul Ponta, aratand ca ar fi preferat sa urce alocatia peste 84 de lei pentru familii cu venituri mici si sa nu o dubleze si pentru cei cu venituri suficiente, scrie MEDIAFAX.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat ca va transmite o adresa prin care solicita Curtii Constitutionale lamuriri cu privire la faptul daca alocatia de stat pentru copii este un drept universal egal sau aceasta poata fi acordata diferentiat, in functie de veniturile unei familii. In urma cu o saptamana, deputatii au aprobat un amendament al PNL privind majorarea alocatiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei.

Ponta a spus atunci ca Guvernul si PSD sustin majorarea alocatiei de stat pentru copii si nu se pot opune acestui principiu, dar initiatorii propunerii nu au indicat sursa de finantare in conditiile in care impactul bugetar anual este estimat la 1,8 miliarde lei. Ulterior, liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, a prezentat un tabel cu distributia voturilor pentru amendamentul de dublare a alocatiilor, aratand ca doar 5 voturi favorabile au apartinut PSD, iar premierul Victor Ponta, lider PSD si deputat, nu apare pe lista celor care au votat. Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca si-a propus sa promulge legea care prevede dublarea alocatiilor pentru copii pe 1 iunie, daca ajunge in timp util la Cotroceni.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.